Pomoć za zaštitu imovine u FBiH

Srbi za dokazivanje svoje imovine u Federaciji BiH moraju da se potrude 10 puta više nego vlasnici imovine u Republici Srpskoj u procesu uspostavljanja nove zemljišne knjige kroz projekat Svjetske banke u BiH do 2021. godine, izjavio je danas Srni pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Radovan Grajić.

Bosna i Hercegovina 30.07.2018 | 09:55
Pomoć za zaštitu imovine u FBiH
"Mi u Srpskoj zovemo sve vlasnike, tražimo, čekamo i zakazujemo termine za javno izlaganje, dok se u Federaciji o tome informiše samo oglasom po sistemu - ko dođe, dođe, ko ne dođe, dobro da nije došao", kaže Grajić.

Prema njegovim riječima, smisao rada šest kancelarija formiranih odlukom Vlade Srpske je da se ovaj proces okonča na sreću što većeg broja Srba koji imaju imovinu u Federaciji, a procjenjuje se da ih je između 300.000 i 400.000.

"Ovo je nacionalni interes, jer sada je taj postupak u Federaciji zaista diskriminirajući, uz nakaradan zakon koji to dozvoljava", ocjenjuje Grajić.

On kaže da je rad kancelarija koje su otvorene odlukom Vlade za zaštitu srpske imovine, njeno evidentiranje i uknjiženje u Federaciji, već postiglo svoj efekat time što u Federaciji sada znaju da se prati njihovo postupanje prema srpskim strankama.

"Već smo pola posla uradili osnivajući ove kancelarije, jer u Federaciji sada znaju da mi dokumentujemo sve njihove radnje koje nisu u skladu sa zakonom, ljudskim, poslovnim i svakim drugim odnosom prema strankama, a imali smo ne tako rijetko čak i slučajeve brutalnog ponašanja", navodi Grajić.

Prema njegovim riječima, mali je broj lokalnih zajednica u Federaciji koje su čak i produžile rokove za prijave nepokretnosti, jer znaju da mnogi vlasnici nisu imali priliku da se o tome informišu, ali je većim dijelom taj odnos saradnje minoran i na vrlo nezavidnom nivou.

"Kada smo apelacijama Ustavnom sudu BiH tražili da se federalni zakon o zemljišnim knjigama stavi na provjeru, odbijeni smo, a nismo ništa drugo ni očekivali. Sada želimo i već smo to u dobroj mjeri i postigli da dokažemo konkretnim primjerima kako je u tim procedurama ljudima oteta imovina u Federaciji, kako su oštećeni i totalno obezvlašćeni", navodi Grajić.

On ističe da je ovaj zakon u Federaciji ne samo nakaradan sam po sebi, nego se čak i takav zloupotrebljava do nesagledivih granica.

"Za protekla dva mjeseca u kancelariji u Bijeljini imali smo preko 100 posjeta Srba koji su vlasnici imovine u Federaciji, uz nekoliko slučajeva koji dokumentovano svjedoče o zloupotrebama i zlodjelima u Federaciji gdje je njihova imovina bukvalno oteta – građeni su veliki objekti na srpskoj zemlji bez znanja vlasnika ili se srpska zemlja bespravno i neprijavljeno koristi", navodi Grajić.

On je upozorio vlasnike imovine u Federaciji da treba da prijave tu vrstu zloupotrebe, jer ako se oni ne oglašavaju, nakon 10 ili 20 godina ta zemlja faktički može da se zakonski dodijeli onim ljudima koji je koriste.

"U principu, nijedan Srbin ne smije da dozvoli da ga ne interesuje njegova imovina u Federaciji i sadašnji status te imovine", zaključio je Grajić i pozvao sve vlasnike nepokretnosti u Federaciji da se jave u jednu od šest kancelarija koje rade u okviru područnih jedinica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Bijeljini, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Novom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i Banjaluci.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske je posebno ukazao na značaj obrasca CRPC - nekadašnje odluke Komisije za imovinske zahtjeva raseljenih lica i izbjeglica, koje su dobijali vlasnici svih nekretnina u BiH.

"To bi sada, praktično, trebao da bude jedan od uporednih parametara da se provjeri šta se u međuvremenu, od dobijanja tog dokumenta do sada, desilo sa srpskom imovinom u Federaciji BiH", naveo je Grajić.

Prema njegovim riječima, javna izlaganja u Federaciji već su završena u 30 odsto opština, a u isto toliko njih ovaj proces je u toku.

"Objedinjavanje grunta i katastra i upisivanje u novu zemljišnu knjigu je od višestruke koristi, zato što mi taj problem imamo stotinu godina", ističe Grajić.

On navodi da je problem posebno izražen poslije Drugog svjetskog rata, kada je uvođenje katastra u stvari bilo uvođenje evidentiranja zemlje zbog poreza, a ne zbog vlasništva, tako da je BiH u ovoj oblasti totalno u raskoraku u odnosu na zemlje gdje je to odavno uređeno.

"Planiranje i projektovanje u budućnosti ništa ne može biti urađeno ako se ne znaju vlasnici imovine i to je u svakoj uređenoj državi pitanje broj jedan", zaključio je u izjavi Srni pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Radovan Grajić.

(Srna) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Milko

30.07.2018 08:25

Ocekujem da braca Bosnjaci iznesu svoje komentare i zaloze se za odgovornost vlasti u FBIH zbog diskriminacije u postupku dokazivanja srpske imovine tamo, kao sto se zdusno zalazu za odgovornost vlasti u RS povodom odredjenih slucajeva ovamo. Ima li pravde za Srbe u FBiH?

ODGOVORITE
Name

cccc

30.07.2018 09:22

Sadasnj srpskii režim se odrekao tih srba, a poznato je koliko je na vlasti. Tim srbima se računa koliko ih vlasti RS potpomogn u gradnji i obnovi svega porušenog, a ne koliko su svojih ljudi zaposlili u raznim komisijama do sada.Ima ih vise nego raseljenih. U RS se grade mjestanima povratnicima kuće, a srbima i to po nezakonskim principima se dodjeljuju socijlni stanovi za nadoknadu. Trebaju li dokazi? Hvataju se birači. Ko je koga ovde zaštitio? Poznat je i stav režima o tome. Gospodo, zašto ste izbacili rijesenje o kupivini seoskih domacinstava? Jednostavan je to odgovor na to.

Name

Milko r

30.07.2018 09:36

Pa zar stvarno vjerujes ovim navodima..pa nevjerovatno kako samo nasjedate na navode o ugrozenosti....Zakon je jednak za.sve. nigdje u zakonu nije navedeno ovo vazi za srbe, ovo vazi za ostale narode...Boze sacuvaj...skolujte se.malo vise

Name

nn

30.07.2018 10:00

Ima prevde samo se mora dupe dignuti iz fotelje i izvrsiti pravni pritisak na FBiH a ne sjediti i piskarati po forumima

Name

xnxx

30.07.2018 09:04

Pomoće im Mektić smještajući migrante na područje srbskih teritorija pa se neće moratipatiti oko papira

ODGOVORITE
Name

007 Bond

30.07.2018 10:02

А шта ако је нпр. мој чукундеда повео унуке, и 1941 дошао у Србију. Јер 1941 су усташе у хрватско цвеће убили мог прадеду (чукундединог сина). 1943 ми се малолетни деда придружује партизанима, и шаљу га у 20. романијску бригаду. Кад се завршио рат - те 1945 ми се деда враћа у Србију, и тражи своје. Налази их, али им комунисти кажу: не враћате се у Босанску Крупу (неко село око, не знам да ли је то данас Р.Српска, или Федерација). Ви сте колонисти, шаљемо вас у Бачку, добијате кућу и земљу, и тамо остајете. ...Значи, да ли ја могу једном некако да докажем (у будућности) да ми је прадедовина по оцу Босанска Крупа (неко село око ње), и да ли могу у случају да је то у Федерацији да тражим назад земљу, шуме, онај поток, и неко огњиште од куће (бар темељ постоји) назад, мени у власништво (јер не дам да то остане пусто и без власника). Јер ваљда негде постоје имовинске књиге (бар оне из Аустроугарске,), па да преко чукундеде као задњег власника покушам да повратим имовину!

ODGOVORITE
Name

Re

30.07.2018 10:23

Može, ali mora doći čukundeda lično u prisustvu oba roditelja, sa novom cipsovom ličnom kartom i dva svjedoka..... A jesi li se raspitao kako da vratiš tu kucu i zemlju u Bačkoj njenim stvarnim vlasnicima???

Name

007 Bond

30.07.2018 12:18

Све једно, ја долазим по имовину, а доће и остали, јер Срби реално и дан данас имају 70% власништва над целом БиХ...Тако да кад се вратимо - одузећемо вам и пола Федерације, а не само Р.Српску!. А можда и неки Швабо дође овде по земљу (кућа њихових одавно нема, јер све је овде новоградња), мада, сумњам да ће Немац доћи, јер од 1945 се нико не јавља, а и знају да су овде правили хаос, стрељали су и вешали, па би било срамота да дођу да траже, јер то им је одузето на основу ратне одштете, и они то знају.