Priča: Brazilona...!

Preko pola milijarde evra potrošili su Katalonci na fudbalere iz zemlje kafe i sambe proteklih godina!

Fudbal 30.07.2018 | 23:30
Priča: Brazilona...!
Barselona godinama održava specifičan odnos s Brazilom. Mnogi najbolji fudbaleri u istoriji katalonskog kluba dolazili su iz zemlje kafe i sambe. Bilo da se radi o zvezdama, velikim talentima ili potpunim promašajima, svako od njih je imao posebno mesto u istoriji Barse i svaki je ušao u konačnu cifru od 543.000.000 evra, koliko su Katalonci platili za dolazak brazilskih igrača.

Gde bi Barselona bila svih ovih godina bez fudbalera iz najveće svetske fudbalske fabrike lako je naslutiti. Od dolaska Romarija davne 1993. ne možemo da zamislimo bar jednu generaciju fudbalera na Nou Kampu koja nije imala bar jednog Brazilca u timu. I naravno legendarni niz majstora: Romario, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinjo, Nejmar...

Ovaj brazilski mit Barselone upotpunili su još neki brazilski igrači poput Đovanija, Sonija Andersona, Edmilsona i posebno trofejnog Danija Alvesa. Kombinacija velikih zvezda, zajedno sa prvoklasnom pratnjom, oduvek je bila glavna karakteristika modernog kluba, koji ništa pogrešno nije uradio, a to se vidi i po trofejima.    

Naravno, bilo je i među Brazilcima u Barsi velikih promašaja. I nije realno za očekivati da svaki put transfer nekog fudbalera donese brdo trofeja, a oni koje će na Nou Kampu pamtiti po horor nastupima su recimo Ročembak, Enrike, Keirison i Daglas.

Nova Barselona, današnja, vratila se u proteklih godinu dana žuto-zelenim bojama Brazila, najpre kupovinom Kutinja, a zatim i dovođenjem Artura i Malkoma ovoga leta. Naravno, sva trojica pomenutih plaćeni su skupoceno, zajedno čak 192.000.000 evra s nadom da će nastaviti stazom koju su utabali njihovi slaviniji zemljaci.

Kurs je odavno postavljen...

Izvor: mozzartsport

FOTO: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar