Nema pomaka u traženju nestalih

U Banjaluci je danas održana sjednica Odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republičke organizacije porodica zarobljenih boraca i nestalih civila RS, posvećena problemima u procesu ekshumacija i identifikacija.

Republika Srpska 26.07.2018 | 20:16
Nema pomaka u traženju nestalih
Dok se nadležni hvale blagim pomakom u radu, porodice nestalih ne kriju nezadovoljstvo činjenicom da najmilije traže između 15-20 godina.

"U prvih 6 mjeseci ove godine, bilo je pomaka kada je u pitanju proces identifikacije i ekshumacije nestalih lica u Republici Srpskoj", potvrdili su iz Instituta za nestala lica BIH. Kažu da tome najviše mogu zahvaliti Međunarodnim organizacijama, ali i sudskim i tužilačkim organima u BiH. Uprkos određenom poboljšanju u radu, određeni problemi u procesu traženja nestalih i dalje postoje.

„Ono što jeste ključni problem je nedostatak relevantnih informacija o masovnim pojedinačnim grobnicama kada su u pitanju nestala lica, jeste svakako teren na kojima se nalaze ta mjesta, jer oni koji su učinili ratne zločine i egzekucije dobrano su se potrudili da to budu nepristupačni tereni, a imamo i miniranog terena, pećina, jama...", rekao je Nikola Perišić, član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH.

Poteškoća je bilo i sa DNK laboratorijom u Hagu, ali Perišić smatra da u skorije vrijeme kada je u pitanju identifikacija, ali i ekshumacija treba očekivati mnogo bolje rezultate. Rezultatima rada laboratorije Hagu nisu bili zadovoljni ni u Republičkom odboru za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila.

„U samom početku bili smo djelimično zadovoljni i sa ubrzanim radom njihovog procesa, međutim sada u zadnje vrijeme je nešto osporeno. Postavlja se pitanje šta je uzrok, šta je razlog toga, da se proces i dalje ubrza što više i što prije da bi došli do boljih rezultata i zadovoljenja samih porodica koje traže svoje nestale“, rekao je predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih i nestalih civila RS Marko Grabovac.

I dok u Institutu kažu da pomak postoji, porodice tvrde sasvim suprotno. Milka Kokot već 26 godina traži svog oca. Kaže da kod nadležnih institucija ne postoji osjećaj odgovornosti prema porodicama koje traže svoje najmilije.

„Tu nema nikakvog pomaka, ako se nađe za jednu godinu 8 Srba ili 4, od ukupno koliko mi tražimo. Tačno u Sarajevu se traži 170 Srba, a u našoj kosturnici u Miljevićima je neidentifikovano 370. Znači samo se traži DNK analiza, zašto ti ljudi ne urade tu DNK analizu i napokon mi porodice nađemo mir i nađemo svoje najmilije i da nam kažu može li se ta identifikacija uraditi ili ne može.

Znači ništa se ne radi, ni u Sudstvu ni u Tužilaštvu, ni u Institutu“, rekla je Milka Kokot, predsjednica Organizacije zarobljenih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo.

I Zdravko Jorgić iz Piskavice traga za svojim sinom.
„Tražim sina koji je nestao 95-e godine na Vozućoj. Druga godina pravnog fakulteta je bio. I dan danas ništa za njega ne znam, samo po informacijama da je ubijen u kampu Gostovićima. I da je odgovoran, general vojske BH, Mahmuljin“.

"Nećemo čekati vječno da nadležni ne urade ništa. Strpljenja je sve manje", poručuju predstavnici i članovi porodica nestalih lica.

Prema podacima Instituta za nestala lica BiH, u Republici Srpskoj se traga za 1.196 nestalih lica, a prema podacima Republičkog centra, taj broj je oko 1.600.

(BN) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

sarajlija

26.07.2018 18:54

Traži se 170 Srba u Sarajevu.Znači,"pronađeno" je 6000 pobijenih.Gdje su pokopani? Imena?

ODGOVORITE
Name

ре

28.07.2018 09:25

Покопани су на градској депонији и у већини сарајевских паркова, гдје се данас безбрижно играју ваша дјеца, која ће учити како су Срби сами себе убијали у Сарајеву.

Name

Brod

26.07.2018 19:58

Nema rezultata jer je "udruzenje" pretvoreno u ispostavu SNSD-a.

ODGOVORITE