Obrazovanje za mir i pomirenje

Helsinški odbor za ljudska prava realizovao je projekat „Obrazovanje za mir“ koji je trajao godinu dana, a čiji je glavni cilj bio da se smanji uticaj negiranja ratnih zbivanja na lokalnu zajednicu, kao i uticaj da se o ovom problemu u buduće govori u školama.

Republika Srpska 26.07.2018 | 16:13
Obrazovanje za mir i pomirenje
Tokom 12 mjeseci koliko je trajao projekat realizovano je niz aktivnosti, koje su uključivale i realizaciju dvije putujuće škole mira u dvije obuhvaćene regije, na kojima su učestvovali učenici srednjih škola i njihovi profesori. 

Tomislav Todorović iz Helsinškog odbora bio je koordinator ovog projekta koji je bio u direktnom kontaktu sa učesnicima i iznio analize I rezultate do kojih su došli ispitujući stanje obrazovanja za mir u BiH.

"Mir se gradi dugo, postepeno i strpljivo, dok se rat nažalost gradi mnogo brže, a naš zadatak bi upravo trebao biti da pitanja izgradnje mira u institucionalnom obrazovnom sistemu budu obaveza kako bi ljudi u BiH mogli da žive normalno", rekao je Branko Todorović, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske.

Projekat je realizovan uz podršku Njemačke ambasade u BiH.

(BN) 

Komentari / 0

Ostavite komentar