Oko 30% porodica na udaru nasilja

S ciljem podrške rada nevladinom sektoru i Fondaciji Lara, na njihov poziv gradski menadžer Bijeljine posjetio je danas Sigurnu kuću.  

Republika Srpska 26.07.2018 | 16:06
Oko 30% porodica na udaru nasilja
Fondacija “Lara” svake godine bar jednom organizuje “Dan otvorenih vrata”, za medije i predstavnike vlasti. Gradski menadžer je tokom posjete Sigurnoj kući dao obećanje ispred Gradske uprave da će se učiniti sve da se u dogledno vrijeme saniraju i zaostale štete od poplava.

„Nažalost, naš današnji dolazak, pored toga što smo svi srećni i zadovoljni, on je istovremeno i vrlo uznemirujući jer je potvrda da još uvijek postoje ljudi u našem društvu, koji zlostavljaju članove svoje porodice. Želim da se zahvalim, u ime Gradske uprave, damama iz `Lare` koje brinu o ženama i djeci koji su ugroženi", istakao je menadžer grada Bijeljina Miloš Stevanović.

Oko 30% porodica kod nas je zahvaćeno porodičnim nasiljem, a u daleko manjoj mjeri se ono i prijavljuje.

“Naša vrata su uvijek otvorena, za one kojima je to potrebno, naš SOS telefon 1264 je dostupan, kao i Sigurna kuća koja nudi smještaj, zbrinjavanje, psiho-socijalnu, pravnu i svaku drugu vrstu pomoći u pronalaženju rješenja za sprečavanje nasilja, i njegovo ponavljanje”, navela je Radmila Žigić, direktorica Fondacije “Lara”.

Od početka godine u Sigurnoj kući je boravilo 11 korisnika. Zakon kaže da je boravak ograničen na godinu dana, koliko je iznosio i najduži ostanak u ovoj kući, mada se mogu u ekstremnim slučajevima napraviti i iznimke. Iz “Lare” poručuju da je cilj boravka u Sigurnoj kući, da se osobe ohrabre da na neki način obnove život, te da se podstaknu nadležne institucije da urade svoj dio posla da bi korisnice u tome i uspjele.

(BN) 



Komentari / 0

Ostavite komentar