EP: Srbija i Hrvatska u borbi za novo veliko finale!

Od 20 časova i 30 minuta u Barseloni na programu je novi balkanski vaterpolo klasik za plasman u veliko finale Evropskog prvenstva između Srbije i Hrvatske.

Ostali sportovi 26.07.2018 | 14:45
EP: Srbija i Hrvatska u borbi za novo veliko finale!
Srpski' Delfini' nalaze se u pohodu na četvrto uzastopno zlato na Starom kontinentu, a u dosadašnjem izdanju turnira zabeležili su sve četiri pobede.

Momci Dejana Savića su najpre porazili Rumuniju (11:5), Rusiju (11:9) i Slovačku (13:5) za prvo mesto u grupi i direktan plasman u četvrtinu finala.

Usledio je okršaj sa večitim rivalom Mađarskom, ali podmlađena selekcija naših severnih suseda nije imala gotovo nikakve šanse (8:5). 

Iako je naš selektor nekoliko puta isticao da su sva takmičenja do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. samo "usputne stanice", nema sumnje da će vaterpolisti dati sve za novu pobedu i korak bliže novom zlatu, istakavši pred prvenstvo, kroz šalu, da se nada da uspeh hrvatskih fudbalera na Mundijalu neće poput 'virusa' preći i na vaterpoliste, odnosno biti ima svojevrsni vetar u leđa. 

"Protiv Mađara smo bili izuzetni u odbrani, što je rezultat ubrzo i pokazao. Ipak, potom su presingom uspeli da na dekocentrišu, da nas umore i dovedu nas do toga da imamo nešto lošiji procenat realizacije sa igračem više. To moramo da ispravimo protiv Hrvatske", rekao je Savić.

Sa Hrvatima za finale Evropskog prvenstva! Srpski vaterpolisti imaju priliku da se osvete za poraz na prošlogišnjem Svetskom prvenstvu.

U drugom polufinalu, od 22.00, sastaju se Španija i Italija.
 
Biće ovo 25. međusobni susret aktuelnog olimpijskog i svetskog prvaka, a Srbija vodi sa 13:10 u pobedama, uz jedan remi. Upravo je svetska titula jedini veliki trofej koji Srbija nema u svom vlasništvu u ovom trenutku. 

S druge strane, Hrvatska je bila bolja u prvom meču 2008, odnosno prošle godine u polufinalu Svetkog prvenstva, a slavila je i na poslednja dva susreta u Evropa Kupu u Splitu i Rijeci. 

"Ne treba da se obaziremo na susret sa Mađarima, iako je to na momente moćno izgledalo, čeka nas veliki posao u polufinalu. Zato zaboravljamo Mađare i gledamo Hrvate. Oni su ekipa koja uz nas stalno stiže do postolja. Svetski su prvaci, favoriti su uvek na takmičenju i znamo kakav im je kvalitet, ali i oni znaju nas, tako da većih iznenađenja neće biti", rekao je naš kapiten Filip Filipović. 

Selektor Hrvatske Ivica Tucak najavio je meč veoma prosto – kao okršaj dve najbolje selekcije sveta. 

"Uz dužno poštovanje i bez potcenjivanja ostalih, smatram da su Srbija i Hrvatska trenutno najbolje svetske reprezentacije. Obeležile su poslednjih osam-devet godina u vaterpolu. Srbiju uvažavamo, ali je se ne bojimo. Verujem da ćemo ponovno pobediti i da ćemo izboriti finale Evropskog prvenstva", kaže Tucak.

Pobeda protiv Mađara bila je jubilarna tristota za našu reprezentaciju od osamostaljena, pored 46 poraza i 14 remija.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar