"Gospodin 300" - Andrija Prlainović!

Andrija Prlainović ušao je u "Klub 300". Toliko je mečeva odigrao za srpsku reprezentaciju. "I Prle i Tihi u jednom".

Ostali sportovi 25.07.2018 | 12:15
"Gospodin 300" - Andrija Prlainović!
Kada odigrate jednu utakmicu za državni tim u bilo kom sportu, to je već velika stvar. Kada odigrate 100 utakmica za nacionalni tim svoje zemlje, može se reći da ste uradili veliku i značajnu stvar. A kad odigrate 300 utakmica... pa vi ste legenda!

Andrija Prlainović, svakako, jeste legenda srpskog vaterpola i pre nego što je "dobacio" do ove brojke od 300 mečeva za srpski tim.

U srpskom timu je od osamostaljenja Srbije, od 2006. godine. Tada je zaigrao na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Srbija je osvojila zlatnu medalju. Deo je fenomenalne generacije srpskog vaterpola koja je apsolutno dominirala ovim sportom poslednjih godina.

Pogledajte samo ovaj podatak: Prlainović je sa reprezentacijom Srbije osvojio olimpijsko zlato(dva puta olimpijsku bronzu), dva puta je bio svetski šampion (po jednom rebro i bronza), četiri puta je bio evropski šampion (po jednom srebro i zlato), ima čak DESET osvojenih trofeja u Svetskoj ligi... (pomenimo i ovo: jedini je igrač u Evropi koji je sa četiri različita kluba bio prvak Evrope!).

Svoju 300. utakmicu sa kapicom Srbije odigrao je baš protiv Mađarske, velikog, najvećeg rivala. I zabeležio je pobedu, u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Barseloni. U pobedi od 8:5 učestvovao je golom.

Hm, ne samo golom. Imao je još dve gol-asistencije, blokade u odbrani, ukradene (osvojene) lopte. Milina ga je imati u ekipi. I "Prle i Tihi u jednom", kako je to jednom sjajno primetio kolega Dejan Stevović, portparol Vaterpolo saveza Srbije.

"Odlično je bilo, padovi su normalni kada imaš pet razlike. Imali su veliku želju da se vrate, ali smo sve dobro kontrolisali i ta odbrana je sve držala. Još dva, tri šuta nisu ušla, nadam se da će ući u polufinalu. Samo da zadtžimo ovu koncentraciju, Bane je bio fenomenalan. Naših 15 moćnih minuta ali odbrana sve vreme solidna. Dule Pijetlović, takođe odličan, ma svi...", izjavio je Prlainović posle školske pobede nad Mađarskom.

Pre nešto više od godinu dana proslavio je svoj 30. rođendan, a MONDO ga je pozvao za intervju. Izdvajamo odgovor na jedno pitanje.

S obzirom na to da je poznat i kao uspešan sportista i kao čovek koji svoja uverenja i stavove iznosi i stoji iza njih, ovo su tri osobine koje posebno ceni kod ljudi:

"Plemenitost, poštenje i hrabrost. Poštujem i izuzetno cenim ljude od integriteta, koji su nezavisni u mišljenju i delovanju, a to je danas, pogotovo u Srbiji, najveći luksuz. Sve je manje i manje ljudi od integriteta, koji misle svojom glavom i koji tako rade i pričaju", rekao je tada Prlainović.

LIČNA KARTA

Plavokosi vaterpolista rođen je 28. aprila 1987. godine u Dubrovniku, ali je odrastao u Herceg Novom. Iz matičnog Jadrana prešao je u beogradski Partizan, potom u njegovog najvećeg rivala Crvenu zvezdu. Bio je član mašinerije zvana Pro Reko. Kada mu je istekao drugi ugovor u tom italijanskom klubu, potpisao je ugovor sa mađarskim šampionom Solnokom, sa kojim je potom osvojio titulu prvaka Evrope. Otac je dve devojčice, vlasnik kafića u Beogradu...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar