FIFA bira igrača godine: Ovo je 10 nominovanih!

Među njima nije i Nejmar. . .  Kandidati za Zlatnu loptu: Nema Nejmara! Ko će parirati Ronaldu? Najbolje od najboljih!

Fudbal 26.07.2018 | 22:00
FIFA bira igrača godine: Ovo je 10 nominovanih!
FIFA je ranije danas objavlila nominacije za trenera godine, a sada ono što sve zanima!

Nagrada za najboljeg fudbalera sveta u izboru FIFA, koja postoji tek od 2016. godine i nastala je posle spora oko elitnijeg priznanja "zlatna lopta" koju dodeljuje "Frans fudbal", biće održana 24. septembra u Londonu i sigurno će biti najneizvesnija dodela do sada!

Kristijano Ronaldo je bio lauerat prethodne dve godine, a nominovan je uz još devet kandidata za period od 3. jula 2017. do 15. jula 2018. godine.

Tu su i Leo Mesi (Argentina, Barselona), koji je bio dva puta drugoplasiran, Kevin de Brujne(Belgija, Siti), Eden Azar (Belgija, Čelsi), Antoan Grizman (Francuska, Atletiko), Hari Kejn(Engleska, Totenhem), Kilijan Mbape (Francuska, PSŽ), Rafael Varan (Francuska, Real Madrid), Luka Modrić (Hrvatska, Real Madrid) i Mohamed Salah (Egipat, Liverpul).

Iznenađenje, koje to možda i nije, jeste izostanak Nejmara, trećeplasiranog iz 2017, koji je imao  odličnu prvu sezonu u PSŽ-u do povrede u februaru, ali slab Mundijal.

Mnogi smatraju da bi bilo nezasluženo da Mesi i Ronaldo, koji su praktično podelili sve moguće nagrade u poslednjoj deceniji, i ovoga puta budu nagrađeni, ali teško je utvrditi ko je "favorit iz drugog plana" u konkurenciji Mbapea, Grizmana, Modrića...

Svetsko prvenstvo tek što je završeno, a svetlost dana ugledala je skraćena lista kandidata za Zlatnu loptu u organizaciji FIFA, treću otkako se ova nagrada ne dodeljuje u saradnji s listom France Football.

Kristijano Ronaldo je, naravno, predvodnik liste ne samo kao osvajač obe prethodne nagrade, već i kao osvajač Lige šampiona i najbolji strelac elitnog klupskog takmičenja.

Kompletnu listu čine još i Kevin de Brujne, Antoan Grizman, Eden Azar, Hari Kejn, Kilijan Mbape, Lionel Mesi, Luka Modrić, Mohamed Salah i Rafael Varan!

Najveći izostanak na ovoj listi je, naravno, Nejmarov! Ne treba da podsećamo da je Brazilac prošlog leta napustio Barselonu kako bi izašao iz Mesijeve senke i probao da osvoji ovu prestižnu nagradu u budućnosti, a njegovo ime nije se našlo među deset kandidata.

Logično, pošto i nije mnogo toga uradio u prošloj sezoni. Osvojio je Ligu 1, ali je dobar deo sezone bio povređen, a nije se proslavio ni na Mundijalu u Rusiji, gde je Brazil eliminisan u četvrtfinalu od Belgije.

Biće zanimljivo videti ko će biti najveći rival Kristijanu Ronaldu u borbi za Zlatnu loptu. Lionel Mesi je osvojio Primeru, Kup kralja i Zlatnu kopačku, Luka Modrić je osvojio Ligu šampiona i igrao finale Svetskog prvenstva, dok je Antoan Grizman, primera radi, uzeo Ligu Evrope i trofej svetskog šampiona!

U odnosu na prošlogodišnji izbor nema ni Serhija Ramosa, te Điđija Bufona, Tonija Krosa, Marsela, Kantea i Luiza Suareza, dok su Mbape, Salah, Kejn, Varan, Azar i De Brujne prvi put na skraćenoj listi.

Foto: Action Images

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar