Njemački savez: Mesute, nismo rasisti!

DFB je odlučno odbacio tvrdnje dojučerašnjeg reprezentativca Nemačke, ali je priznao da je mogao više da učini kako bi ga zaštitio od kritika.

Fudbal 24.07.2018 | 20:45
Njemački savez: Mesute, nismo rasisti!
Fudbalski savez Nemačke (DFB) u saopštenju od ponedeljka žali zbog odlaska Mesuta Ozila iz nacionalnog tima i "odlučno odbacuje vezu između rasizma i DFB".

Savez je kao argument za tu tvrdnju naveo da je "mnogo godina bio uključen u integracione poslove Nemačke".

Ozil je saopštio da se povlači iz reprezentacije zbog rasizma i diskriminacije ljudi turskog porekla, a dan kasnije su njegovu odluku podržali neki turski ministri, koji su taj potez opisali kao "borbu protiv virusa fašizma".

Vezni fudbaler Arsenala, nekada Šalkea, Verdera i Real Madrida, otkrio je da je dobio pretnje i poruke mržnje, kao i da je okrivljen za razočaravajući nastup Nemačke na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

"Kada pobeđujemo onda sam Nemac, ali kada izgubimo, onda sam imigrant".

DFB je priznao da taj problem nije rešio na pravi način i da "žale što Ozil smatra da nije dovoljno zaštićen od rasističkih parola".

Ozil je takođe kritikovao Savez i nemačke medije zbog reakcija na objavu slike sa kontroverznim predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, na događaju u Londonu, održanom u maju.

Ovaj 29-godišnji fudbaler sredine terena je na 92 nastupa za "A" selekciju Nemačke zabeležio 23 gola i 40 asistencija.

Doprineo je osvajanju titule svetskog prvaka u Brazilu 2014. godine, a ima i titulu sa U-21 Evropskog prvenstva 2009. godine.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar