Velika šestorka Premijer lige - 18 dana prije kraja...

Ko je šta doveo, kome šta treba? Nije ostalo još mnogo vremena, vreme je za finiš prelaznog roka na Ostrvu.

Fudbal 22.07.2018 | 23:45
Velika šestorka Premijer lige - 18 dana prije kraja...
Prelazni rok će ovog leta u Engleskoj trajati do 9. avgusta, što znači da klubovi iz Premijer lige, a to se odnosi i na onih najvećih šest, moraju da ubrzaju stvari kako bi što spremniji dočekali početak najveće lige na svetu.

Slegla se prašina na Ostrvu posle Svetskog prvenstva, Engleska je igrala polufinale, i sada je vreme da se svi klubovi, kao i navijači, okrenu klupskim dešavanjima.

Ulazimo u praktično poslednje dve sedmice prelaznog roka na Ostrvu, tako da pred ulazak u ciljnu ravninu možemo da napravimo kratak presek oko toga šta su do sada uradili najveći klubovi u Engleskoj. Takozvana Velika šestorka.

MANČESTER SITI

Pep Gvardiola deluje mnogo smirenije nego u prethodna dva leta. Nije odavao znake nervoze. Sada želi da isproba i mlađe snage da vidi šta može od njih da očekuje. Njegovih sedmorica igrača su igrala u polufinalu Svetskog prvenstva i neće se vratiti u tim do nedelju dana pred početak šampionata. To bi moglo da otvori šansu Ejmeriku Laportu i Rijadu Marezu u otvarajućim utakmicama.

Dovođenje Mareza bio je veliki deo posla. Rijad je stigao iz Lestera za 67.800.000 evra. Građani ga vide i u sredini terena. To što je Žoržinjo promakao Sitiju kroz ruke je bio veliki udarac i sada Siti traži alternative na toj poziciji. Ranije je i Fred izmakao i otišao u Mančester Junajted. Kao moguće pojačanje Sitija pominjao se Mateo Kovačić koji želi da napusti Real Madrid. Tu su i Miralem Pjanić i Rodrigo Bentankur iz Juventusa. Sve su glasnije spekulacije da je Siti pretekao Čelsi i Barsu u trci za Pjanićevpotpis. Još jedno od imena koje se generalno pominje je i Vilfred Zaha. Uglavnom, pozicija centralnog veznog igrača biće prioritet za Građane.

Aleks Zinčenko želi da napusti klub i mogao bi da ode u Vulverhempton ili Fulam. Džo Hart takođe treba da pronađe novi klub. I nekoliko mlađih igrača će otići na pozajmice.

Siti otvara Premijer ligu 12. avgusta na gostovanju Arsenalu.

MANČESTER JUNAJTED

Žoze Murinjo je već pronašao izgovor za ovaj prelazni rok u Svetskom prvenstvu jer je mnogo njegovih igrača igralo na Mundijalu. I već je najavio da bi Đavoli mogli da imaju probleme na pripremnim utakmicama protiv Milana, Liverpula i Real Madrida. Na Mundijalu je igralo 12 igrača, a i povratak u tim Aleksisa Sančeza je odložen.

I to ometa pripreme Đavola. David De Hea, Nemanja Matić i Fred će se pridružiti timu sledeće sedmice i mogli bi da budu jedini igrači sa Mundijala koji će početki prvi meč za Đavole u Premijer ligi.

Najveće pojačanje ovoga leta Mančester je doveo u liku Brazilca Freda koji je stigao iz Šahtjora za 59.000.000 evra. Ukrali su ga Đavoli ispred nosa Sitiju. Drugo najveće pojačanje je Diogo Dalot iz Porta, bek plaćen 19.000.000 evra. Za mnoge nepoznanica, ali verovatno Murinjo zna zašto je napravio ovaj korak.

Dejli Blind je otišao u Ajaks za 16.000.000 evra. Antoni Marsijal je potvrdio da želi da ide iz Junajteda. Luk Šo može sebi da dopusti da čeka jer ulazi u poslednju godinu ugovora i ima dobru poziciju.

Kao moguće pojačanja Junajteda ovoga leta pominjali su se, između ostalog, i Tobi Ajdervereld, DeniRouz, Aleks Sandro (blizu PSŽ-a), Vilijan (blizu Barselone), Ante Rebić, Žoel Pereira i Sergej MilinkovićSavić.

Junajted prvi meč igra protiv Lestera 10. avugsta kod kuće.

TOTEHNEM

Totenhem je dao mnogo igrača na prošlom Svetskom prvenstvu pa će skoro ceo prvi tim stići u tim tek nedelju dana pred početak Premijer lige. Zato bi Totenhem mogao da bude potencijalna mina za klađenje u prvom kolu. Ali, u klubu veruju da su njihovim igračima potrebne male pripreme jer su trenirali celo leto.

Totenhem još nije doveo pojačanje ovoga leta, a kao moguće opcije za Sparse pominju se Vilfred Zaha i Džek Griliš. Provlači se i ime Antonija Marsijala. Maurisio Poketino veruje da će mu ova dva pojačanja biti dovoljna. Sparsi su ovo leto proveli u svojoj omiljenoj igri - produžeci ugovora. Potpisali su ih mnogi igrači, između ostalih Kejn, Lamela, Son...

Klub bi mogli da napuste Tobi Aldervejreld, Musa Dembele i Deni Rouz.

Sparsi prvi meč igraju u gostima protiv Njukasla 11. avgusta

LIVERPUL

Jirgen Klop je u veoma dobrom raspoloženju ovih dana i to ne treba da nas čudi. Dobio je pojačanja za koja veruje da su mu potrebna, tako da ne treba očekivati neka velika pojačanja u poslednjim danima prelaznog roka. Ako ih i bude, onda bi to mogao da bude Nabil Fekir.

Redsi su odradili veliki posao do sada na pijaci - stigli su Đerdan Šaćiri (14.700.000), Fabinjo(45.000.000), Nabi Keita (60.000.000) i golman Alison Beker koji je za 62.500.000 evra (plus bonusi) stigao iz Rome i postao novi svetski rekorder kada su čuvari mreže u pitanju. Klop je razbio kasicu-prasicu ovoga leta. Imena koja su se vezivala ili se i dalje vezuju za Redse su Maks Majer i Kristijan Pulišić, dok se pominje da bi Simon Minjole mogao da bude zamena za Jaspera Silesena u Barseloni ako Holanđanin ode u Romu da zameni Alisona. 

Liverpul sada neće imati sage sa odlascima kao što je to bilo sa Kutinjom, svi nosioci igre su vezani ugovorom.

Redsi će imati pripreme u Francuskoj, pa u SAD-u i na kraju će igrati protiv Napolija i Torina generalke pred Premijer ligu. Prvi meč u ligi ih čeka 12. avgusta protiv Vest Hema kod kuće.

ČELSI

Stigao je Mauricio Sari i sada se spremaju promene. Plavci su otputovali u Australiju i tu će Italijan moći da vidi sa čime raspolaže. Ipak, tu neće moći da vidi Azara, Kurtou, Kantea, Vilijana i Žirua jer su odsutni zbog Mundijala. Neki bi mogli i da napuste Stamford Bridž. Svi navedeni igrači su nosioci igre, a imaju brojne ponude od najvećih klubova Evrope. Glavno je pitanje koga će Čelsi zadržati. Azara hoće Real (pominje se Marsijal kao njegova zamena), kao i Kurtou, Vilijan je na meti Barse, a Žiru bi mogao u Atletiko Madrid.

Od svega ovoga zavisi kako će Čelsi izgledati naredne sezone.

Najveće pojačanje ovoga leta Čelsi je dobio u Žoržinju koji je stigao iz Napolija za 57.000.000 evra kao Sarijeva želja.

Dolasci će zavisiti od odlazaka, a Aleksandar Golovin je ime koje se često dovodi u vezu sa Plavcima, kao i Miralem Pjanić. Danijele Rugani bi trebalo da stigne na Stamford Bridž, a pominju se i dolasci Gonzala Iguaina, Matije Kaldare, Matijasa Vesina, Nabila Fekira... Petr Čeh je opcija za golmana ukoliko ode Kurtoa. Pored Čeha, sa Čelsijem su se u vezu dovodili i Kasper Šmajhel, Džo Hart, Pepe Reina, Đanluiđi Donaruma...

Ovde će sve zavisiti od odlazaka.

Čelsi prvi meč u Premijer ligi igra protiv Hadersfilda u gostima 11. avgusta.

ARSENAL

Posle 22 godine nema Arsena Vengera na klupi. Gde ćete veću promenu. Stigao je Unaj Emeri i ove sezone koja sledi bismo mogli da gledamo malo drugačiji Arsenal.

Tobdžije neće imati problema sa umorom zbog Mundijala. Ovoga leta su doveli Matea Genduzija iz Lorijana za 8.000.000 evra, Sokratisa Papastatopulosa za 16.000.000, golmana Bernda Lena za 25.000.000, te Lukasa Toreiru za 30.000.000 iz Sampdorije. Stefan Lihštajner je stigao iz Juventusa kao slobodan igrač.

Aron Ramzi nije potpisao novi ugovor i ne pokazuje znake da će tako nešto i učiniti.

Opcije za Arsenal u narednih 18 dana su Andre Gomes, Kingsli Koman, Emil Forsberg, Stiven Nzonzi, Aleksandar Golovin, Jan Zomer...

Arsenal 12. avgusta počinje Premijer ligu kod kuće protiv Sitija.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar