Tur: Tomas preuzeo žutu majicu pred najtežu etapu!

Britanski biciklista Džeran Tomas pobedio je u 11. etapi Tur d'Fransa i preuzeo čelo u generalnom plasmanu.

Ostali sportovi 18.07.2018 | 20:05
Tur: Tomas preuzeo žutu majicu pred najtežu etapu!
Vozač Skaj tima napao je lidere etape u poslednjih šest kilometara na usponu La Rosie, za kojima je zaostajao 90 sekundi.

Za pobedu se borila grupa u kojoj su bili četvorostruki šampion Kris Frum, te Tomas Domulin, Mikel Nieve, Nairo Kintana i Gaj Martin, da bi ih na kraju sve nadmašio Tomas.

Dvadeset sekundi iza njega kroz cilj su prošli Dumulin i Frum, a dve sekunde iza njih Karuzo i Nieve.

"Bilo je nestvarno. Nisam ovo očekivao. Napao sam instinktivno, namerio sam se da obiđem Dumulina. Šteta je zbog Nievea jer je sjajan momak, ali morao sam da idem na pobedu", rekao je Tomas.

Lider Tura od treće etape Belgijanac Greg van Avermet je ostao daleko iza u glavnoj grupi, a Tomas je uspeo da nadoknadi više od dva minuta zaostatka uoči ove etape i tako preuzeo žutu majicu.

"Uvek je čast obući žutu majicu. Znao sam da imam dobru šansu, ali nisam znao kako će ostali da voze. Očekivali smo napade. Verovali smo jedni u druge", dodao je novi lider Tur d'Fransa.

Vozači Skaja su opet demonstrirali svoju moć na planinskim etapama, jer je u generalnom poretku iza Tomasa upravo timski kolega Frum sa minut i 25 sekundi zaostatka, a slede Dumulin sa +1,44 minuta, Vinčenco Nibali sa +2,14, te Primož Roglić sa +2,23.

Naredna, 12. etapa Tura na programu je u četvrtak, a vozi se od Burž Sent Morisa do Alp Dueza u dužini od 175 km i usponom sa 768 na 1.850m nadmorske visine.

"Za mene je ovo najteža etapa na ovogodišnjem Turu sa 5.000 metara uspona. Biće divlje. Uspon na Kol de la Madelein traje dva sata, deluje kao da traje zauvek, a počinješ sve znajući da te čekaju još dva uspona", analizirao je etapu Mark Kavendiš.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar