Transfer lista Bajerna...

Četvorica otpisanih za 210. 000. 000 evra! Koje su opcije? Kad im ističu ugovori? Da li svi žele da idu?

Fudbal 19.07.2018 | 21:20
Transfer lista Bajerna...
Došao je samo Leon Gorecka. I to zimus. Za džabe. A problem Bajernu moglo bi da napravi saznanje da nikog nije prodao. Ako se problemom, uopšte, može nazvati poslovanje mihnenskog giganta, koji bi i bez transfera igrača lagano mogao da preživi sezonu. Ili nekoliko njih.

Tek, činjenica da je Juventus zvanično otkupio Daglasa Kostu za 40.000.000 evra (posao završen još još početkom juna), stavlja Bavarce u položaj da se otarase još nekoliko fudbalera, kako bi ne samo popunili kasu, nego i u godinama koje slede oslobodili prostor za nesmetano poslovanje. Iako nisu poznati kao velike trošadžije, ali sve češće se najavljuje da će „kupiti igrača od 100.000.000 evra“, pa moraju na Zabener ulici da budu spremni na poslovnom planu i za dan ako inspektori UEFA pokucaju na vrata sa fasciklom „finansijski fer-plej“. Da im knjige budu uredne.

To je jedan, a drugi razlog zbog koji su se četvorica fudbalera nemačkog prvaka našla na transfer listi, jeste želja novog trenera Nika Kovača da ima kadar od 25 igrača (22+3 golmana), što je standard za rad na treninzima. Posledično tome, na izlaznim vratima kluba nalaze se štoper Džerom Boateng, levi bekHuan Bernat, zadnji vezni Arturo Vidal i centralni vezni Tijago Alkantara.

Jedina je navolja što, uverava Bild, niko za njih (još) nije poslao ponudu.

U Bajernu su svesni da Boatenga polako „gazi“ vreme. Reprezentativcu Nemačke su dozvolili da pregovara sa zainteresovanim klubovima, žele da ga se otarase, jer hoće da stvore prostor za razvojNiklasa Zulea koji bi u tandemu sa Matsom Humelsom trebalo da čini štoperski tandem. Zacepili su Bavarci cenu od čak 80.000.000 evra. Možda i preterali, jer iza Boatenga nije sjajna sezona. Očekuje se da njegova cena padne, jer u ugovoru (ističe mu 2019) ionako ne postoji izlazna klauzula. A nije baš da su ga zvali Real ili Barselona.

Zahvaljujući dobrim i dvosmernim poslovnim odnosima sa Juventusom, Bajern bi do kraja prelaznog roka mogao da udomi i Huana Bernata u Torino. S tim da Španac nije prva opcija italijanskog šampiona na poziciji levog beka (juri Matea Darmijana, a veliki san je Marselo). S obzirom da će i kod Nika KovačaDavid Alaba biti nedodirljiv na toj strani terena, Bernatu je rečeno da može da potraži novu sredinu, međutim, sam igrač je svestan skoro savršene pregovaračke pozicije.

Ušao je u poslednju godinu saradnje i ako ostane u Minhenu narednog juna će biti u prilici da pređe bez obeštećenja za bilo koji drugi klub (da pregovara bez posledica već od 1. januara), a da dobije ogroman bonus za potpis. Zato ne mora da žuri. Jedino što je izvesno je da neće igrati. Bar ne koliko je želeo. I koliko je fudbaleru u njegovim godinama (25 napunio u martu) neophodno. Ako ode, sebi će obezbediti mesto u novom timu, a Bajernu oko 15.000.000 evra, koliko je procenjen na tržištu.

Dolazak Leona Gorecke iz Šalkea i izvesno namenjena bitna rola Korentinu Tolisou (a tu su i Havi Martinez i Sebastijan Rudi) suzili su manevarski prostor Arturu Vidalu, zbog čega su Uli Henes i Karl Hajnc Rumenije predočili Čileancu da je i za njega bolje da se rastaju. Bajern je svestan da prodajomVidala može ozbiljno da zradi. Možda i najviše od svih pomenutih fudbalera. Da je Antonio Konte ostao na Stamford bridžu transfer Čileanca u Čelsi bio bi zicer, imajući u vidu njihovu plodonosnu saradnju iz Juventusa, ovako...

Kao prvi favoriti za njegov potpis izdvojili su se Mančester junajted – mada je pitanje da li je Žozeu Murinju potreban takav tip igrača kad već ima Nemanju Matića i Pola Pogbu – i Napoli. Eventualni odlazak na jug Italije je možda i najbolja opcija za 31-godišnjeg vezistu, pogotovo ako se zna da ga je trener Karlo Ančeloti uvek birao u prvih 11 tokom mandata na Alijanc areni.

Nevolja za Artura Vidala (i on ušao u poslednju godinu ugovora) je što je povređen i kad bi, primera radi, danas bili lekarski pregledi, ne bih ih prošao, pa ja to jedan od razloga što čeka eventualni transfer. Pretpostavka je, „težak“ 35.000.000 evra.

I za kraj – Tijago. Možda i najveće iznenađenje na ovom spisku za odstrel Bajerna. Pogotovo što je ugovorom „vezan“ za Minhen do 2021. Za razliku od prethodno navedenih, za Brazilca sa španskim pasošem vlada prava pomama među vrhunskim klubovima. Barselona želi da ga vrati, Đulen Lopetegi bi ga radi video u Real Madridu, jer ga ceni na osnovu učinka u reprezentaciji, gde mu je bio jedan od bitnijih igrača, a Nemci se nadaju da bi za njega mogli da dobiju oko 80.000.000 evra.

U idealnoj varijanti 210.000.000 za poker otpisanih. Samo, ni u životu, ni u fudbalu nije sve idealno...

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar