“Ledo” povukao više proizvoda

“Ledo” iz Čitluka povukao je sa tržišta BiH više proizvoda “Grinland frozena” iz Mađarske, nakon obavještenja mađarskog partnera da postoji sumnja o mogućem mikrobiološkom odstupanju, odnosno mogućnosti kontaminacije bakterijom listerija monocitogenes, rečeno je danas Srni u Agenciji za bezbjednost hrane BiH.

Bosna i Hercegovina 17.07.2018 | 16:20
“Ledo” povukao više proizvoda
“Ledo” je 12. juna obavijestio Agenciju za bezbjednost hrane da sa tržišta dobrovoljno i samoinicijativno povlači proizvode: brokule vegi 400 grama, carsko povrće vegi 400 grama, kukuruz šećerac jami 400 grama, mahuna žuta 4/1 UG i mahuna zelena 411 UG.

Iz Agencije za bezbjednost hrane navode da većina zdravih ljudi nema nikakve simptome nakon infekcije bakterijom listerija monocitogenes, a da se kod ove bolesti pod komplikacije mogu ubrajati uobičajeni klinički znakovi bolesti.

U rizičnu populaciju spadaju trudnice, novorođenčad, starija lica i odrasli sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Kako bi bio smanjen rizik od infekcije, potrošačima se preporučuje temeljno kuvanje zamrznutog povrća, objašnjavaju iz Agencije za bezbjednost hrane.

“Ledo” je na svojoj veb stranici uz vijest o povlačenju navedenih proizvoda naveo da se bakterija listerija monocitogenes uništava termičkom obradom proizvoda na temperaturi od 70 stepeni Celzijusa u trajanju od tri minuta te da je termički obrađen proizvod bezbjedan za konzumaciju.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

UŽAS

17.07.2018 15:06

Ovo je strašno. Proizvodi već u potrošnji a, onda, nešto i povuku. IMA LI IKAKVIH KONTROLA KID UVOZA OVOG SMEĆA? ILI JE I OVDJE JAK KRIMINALNI LOBI?

ODGOVORITE
Name

Rus

17.07.2018 15:48

ne kupujem nista od leda

ODGOVORITE
Name

Rep

17.07.2018 18:00

Sta god da kupis isto ti se pise.

Name

kkk

18.07.2018 12:36

Samo treba vjerovati u vlastitu proizvodnju. Problem je što svi bježe sa sela, niko neće da obrađuje zemlju i da proizvodi hranu za vlastite potrebe. Često viđam ljude koji žive na selu , imaju zemljište i mogućnost da sebi proizvedu hranu, da kupuju po tržnim centrima smeće koje Šarović i kompanija uvoze za jeftina pare a prodaju skupo. Seljaci pod hitno se vratite korijenima i za početak počnite proizvoditi voće i povrće za svoje potrebe a u narednom periodu i za nas koji živimo u gradovima i nemamo mogućnost da proizvodimo. Sramota je sjediti kod kuće i ništa ne raditi!