Adios Madrid, buongiorno Torino!

Real džentlemenski prodao Ronalda, Anjeli odleteo u Grčku po njega! Otklonjene sve dileme pred transfer leta! Real potvrdio: Prodali smo Ronalda! Madridski klub poželeo sreću Portugalcu u daljoj karijeri.

Fudbal 10.07.2018 | 19:50
Adios Madrid, buongiorno Torino!
Sada je i definitivno gotovo! Kristijano Ronaldo se seli iz Real Madrida u Juventus.

Transfer saga koja je trajala sedam dana, uspešno je završena današnjim sastankom Ronaldovog menadžera Žorža Mendeša sa čelnicima Real u Madridu. Postojala je nedoumica da li će Real tek tako prodati Kristijana za 100.000.000 evra kao što mu je obećao zimus. Spekulisalo se da će FlorentinoPerez tražiti između 120.000.000 i 150.000.000 evra za prvu zvezdu, ali se na kraju sve završilo prema očekivanjima. To su pre nekoliko minuta potvrdili i pouzdani izvori poput Marke, Đanluke Di Marcija, Asa... 

Superagent Žorž Mendeš je pažljivo prethodnih dana ugovarao posao i nije dozvolio da neka od strana iskoči iz šina i napravi neki nepredviđen potez. A bilo je napeto na realiciji Real – Ronaldo...

Dve strane su u januaru postigle džentlmenski sporazum koji je Ronalduobećao da može da ide za obeštećenje od 100.000.000 evra osim ako su u pitanju španski klubovi, veliki engelski klubovi ili PSŽ. Mendeš je pre nekoliko nedelja otkrio Juventusu ovu do tada čuvanu tajnu i tako je počela najveća transfer operacija ovog leta. Juventus je zahvaljujući konglomeratu Eksor u vlasništvu familije Anjeli zatvorio finansijsku konstrukciju i obezbedio Ronalduplatu od 30.000.000 evra po sezoni. Posle dogovora sa igračem, prešlo se na pregovore sa Realom. Čekalo se nekoliko dana da Madriđani upale zeleno svetlo.

Perez je razmišljao da li da pogazi sporazum i traži više novca, ali je Mendeš uspeo da ispegla stvari. Real je džentlmenski prihvatio da ispoštuje raniji dogovor i da proda Kristijana za dogovorenu sumu. U popodnevnim časovima je Real prihvatio Juventusove ponudu od 100.000.000 evra koju je doneo Mendeš i moglo je da se pređe u realizaciju transfera. Očekuje se da klubovi večeras zvanično potvrde priču...

Juventusov gazda Andrea Anjeli je jutros privatnim avionom iz Pize otputovao u grčku Kalamatu u čijoj blizini se Ronaldo odmara sa porodicom. Anjeli će tamo utanačiti sve oko Ronaldovodog zvaničnog predstavljanja u Torinu. Večeras će im se tamo pridružiti i Mendeš, a zajedno bi posle toga trebalo da se upute ka Italiji. Spekuliše se da će subota biti dan kada će hiljade Juventina dočekati Ronalda na promociji u Torinu.

Rešeno je čak i pitanje Ronaldovog poreskog duga u Španiji. Od palte koje će mu Juventus davati, španske vlasti će zahavljujući sporazumu dve zemlje, odbiti 18.100.000 evra koje Portugalac mora da plati.

Real potvrdio: Prodali smo Ronalda! Madridski klub poželeo sreću Portugalcu u daljoj karijeri.

To je to! Pukla je najveća bomba letnjeg prezanog roka, a madridski Real zvaničnim saopštenjem potvrdio je da će Kristijano Ronaldo karijeru nastaviti u italijanskom šampionu Juventusu.

“Real Madrid saopštava da je izašao u susret želji Kristijana Ronalda da pređe u Juventus. Hoćemo i da iskažemo zahvalnost fudbaleru koji je dokazao da je najbolji na svetu i obeležio jedan od najsvetlijih razdoblja u istoriji kluba i svetskog fudbala“, navodi se u saopštenju Reala.

Real je podsetio i Ronaldove brojke u Realu i činjenicu da je postao najbolji strelac u istoriji klub asa 451 golom na 438 utakmica. Osvojio je 16 trofeja, uključujući četiri Lige šampiona u poslednjih pet sezona.

“Ako stavimo na stranu sve titule, trofeje i trijumfe ostvarene na terenu u prethodnih devet godina, Kristijano Ronaldo bio je pravi primer posvećenosti, rada, odgovornosti, talenta i napretka“.

I poruka kraljevskog kluba za kraj.

“Kristijano Ronaldo će uvek biti jedan od simbola Reala iz Madrida i uzor generacijama koje dolaze“.

Ništa više neće biti isto...

Kao nekada kada je veliki Dijego Maradona dolazio u Napoli, tako je, verovatno i jači fudbalski potres, napravio 33-godišnji Kristijano Ronaldo. 

Jedan od najboljih fudbalera sveta svih vremena odlazi iz Real Madrida i prelazi u Juventus za 105 miliona evra! Ovu vest objavila je španska "Marka", a preneli su svi mediji u Italiji (i šire), navodeći da je zvanična potvrda transfera samo putanje trenutka.

A zvanična potvrda stigla je danas posle podne, na sajtu Real Madrida!

Da glasine o dolasku Ronalda imaju čvrste osnove najpre su pokazale berze, jer su na njima akcije Juventusa počele naglo da rastu. Otkako su počele da kruže priče o dolasku petostrukog osvajača "Zlatne lopte", a to je bilo od 3. jula, akcije Juventusa skočile su čak 32%. Samo danas beleže rast od 8,8%!

Italijanski mediji uživo prenose detalje pregovora čelnika Juventusa i Ronalda, izveštavajući da je predsednik "Stare dame" Andrea Anjeli privatnim avionom otputovao u grčku Kalamatu gde je Ronaldo na odmoru kako bi finiširali dogovor.

Ronaldo, sve je izvesnije, napušta Real posle devet godina "službe", za koji je odigrao 438 utakmica i postigao 451 gol! On je tražio da ode iz Reala, mesecima nezadovoljan odnosom čelnika kluba, sa kojim je 

On bi, kako stvari stoje, trebalo da potpiše četvorogodišnji ugovor sa Juventusom, koji će mu donositi 30 MILIONA EVRA po sezoni!

Poznavaoci prilika u Realu navode da je stanje postalo neizdržljivo što se tiče odnosa Ronalda i uprave kluba. 

Obe strane su se "umorile" u toj igri šaha. Ronaldo nije bio zadovoljan ponekim kritikama koje bi sporadično dobijao, a uprava kluba se zasitila njegove igre "toplo-hladno", odnosno "ostajem-idem" izjava.

Prekipelo je nakon što je Real osvojio titulu prvala Evrope u Kijevu protiv Liverpula, kada je Ronaldo ostavio otvorenim svoj budući status, rekavši da će "navijače na vreme obavestiti o tome šta je odlučio".

"Bilo mi je lepo u Realu", dodao je, nagoveštavajući da je odluku (o odlasku) već doneo.

Međutim, samo par dana kasnije, tokom proslave osvojene evropske titule, Ronaldo je dao izjavu koja je mogla da bude protumačena da "sigurno ostaje".

"Hvala vam, do naredne sezone", obratio se Ronaldo navijačima, koji su mu, zajedno sa saigračima iz Reala, skandirali: "Ostani, ostani".

"Srećan sam kad vidim tu vašu strast, kad vidim ove igrače i trenere koji me motivišu da budem bolji iz dana u dan. Ponosan sam što sam deo ovog kluba, najvećeg na svetu", govorio je Ronaldo ne tako davno, pre samo par meseci.

Međutim, iako je govorio da "nije sve u novcu", Ronaldo jeste "zatezao" i zbog para, navodi "El Pais". Prebacio je loptu u polje predsednika Reala Florentina Pereza navodeći da "nije opn taj koji treba da kaže da li ostaje, već da predsednik to treba da kaže".

Govorio je da mu je želja da završi karijeru u "kraljevskom klubu", ali i da ta odluka ne zavisi samo od njega. 

Oečkivao je, navode poznavaoci prilika u Realu, da mu sadašnja mesečna plata, koja iznosi 23 miliona evra, bude povećana, i da se približi Nejmaru koji mesečno dobija 37 miliona evra, odnosno Mesiju čija je mesečna plata 50 miliona evra.

Real, mešđutim, nije bio spreman da mu da toliku platu, pogotovo što mu je, kada je ugovor bio revidiran, dobio povećanje sa 18 na 23 miliona evra mesečno.

Pred Mundijal u Rusiji, portugalski mediji raspucali su na naslovnim stranama: "Ronaldo odlazi iz Reala, odluka je čvrsta i nepromenljiva". Na Ronaldovu odluku uticala je i odluka španskih vlasti koje su ga osudile zbog utaje poreza. 

Ali, mnogo više je od značaja to što se razišao u pogledima sa čelnicima Reala.

"Dalje ovako nije moglo", rekao je neimenovani izvor iz vrha kluba "El Paisu". 

Zato je i ponuda Juventusa oberučke dočekana i u upravi Reala ali i kod Ronalda, koji će ovim transferom doneti dosadašnjem klubu četri puta više novca nego što je plaćen (naravno, reč je samo o transferu, pošto mu je klub dao mnogo više novca kroz plate i bonuse)...

Ronaldo je sa Realom imao ugovor do 2021. godine, ali je u njemu bila klauzula da on, na neki način, odlučuje o obeštećenju. I odlučio je... Kada je Juventus ponudio 100 miliona evra, čekalo se Ronaldovo odobrenje. 

"Fudbal nema pamćenje, ali vi imate i Real ima. Želim da nastavim da pišem istoriju ovog kluba", rekao je Ronaldo novembra 2016. godine kada je produžio ugovor sa Realom. Istoriju Reala će sada pisati neko drugi... možda Nejmar...

Navijači Juventus su, naravno, "odlepili" od sreće. Dolazak Ronalda bi svakako bio melem na ranu zbog odlaska voljenog golmana Đanluiđija Bufona, koji je prešao u Pari Sen-Žermen.

"Veliki je šampion", rekao je jedan navijač Juventusa, drugi dodaje: "Ne mogu da verujem, dolazi nam Ronaldo, čekamo ga!"

Nekadašnji predsednik Intera Masimo Morati čestitao je Juventusu na ovom transferu.

"Bravo za Juventus! Voleo bih naravno da je Inter napravio ovaj posao, ali...", rekao je Morati italijanskim medijima, potvrdivši, zapravo, ovaj veliki transfer koji bi Seriju A mogao da vrati na prvo mesto popularnosti u svetu, gde dugo, dugo već nije.

Izvor: mozzartsport, mondo.rs

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar