Priča: Rumenko čudnog karaktera...

Mašina za sušenje veša, gledanje ptica, grljenje stative i Burundi. . .  Detalji iz života momka koji je porazio Brazil i obeležio četvrtfinalne duele Svetskog prvenstva.

Fudbal 09.07.2018 | 00:00
Priča: Rumenko čudnog karaktera...
Kakva je to samo desnica bila. Kontra, lopta na ivici šesnaesterca i - bum. Alison je mogao samo da gleda kako mu se lopta mrsi u mreži. Kevin de Brujne je tim golom praktično obezbedio prolazak Belgije u polufinale Svetskog prvenstva. Svakako je neko ko je obeležio četvrtfinalne okršaje u Rusiji. Režirao je slom Brazila, a to sve samo ne mala stvar.

Ipak, dok ga gledamo kako na terenu, što u dresu Mančester Sitija, što u dresu Belgije, onako crven u licu, vidi dodavanja koja ni mi čak u prenosu ne možemo da pretpostavimo da će se dogoditi i prosipa magiju po terenu, pitamo se - kako je stigao do tog nivoa i kakva priča stoji iza De Brujnea?

Pa, verovatno je drugačiji nego što to možemo da pretpostavimo.

Profesori i ljudi koji ga znaju još otkad je bio dete kažu da u njemu žive dve osobe. Inače je bio povučeno i stidljivo dete, ali kada god bi se pojavio na terenu u njemu bi se probudio Crveni đavo. Plakao je zbog poraza, ljutio se na nastavnike, crven u licu bi vrištao ako bi mu se uzela lopta, nos bi mu procureo, a on bi redovno rukavom brisao posledicu pokušaja da mu se oduzme fudbal.

To brisanje nosa rukavom je vremenom postao njegov zaštitni znak u mlađim kategorijama dok je bio na terenu. Njegovim trenerima i saigračima je to bilo normalno, dok su se protivnici čudili.

“O, da, to uvek radi, to je njegova stvar”, odgovarao bi trener.

Bio je jako tvrdoglav. Znao je da napravi scene. Njegov trener iz mlađih kategorija Frank De Lejn seća se da je ukorio Kevina zato što nije želeo da počisti teren posle treninga. Ovaj se toliko naljutio da je zagrlio stativu i nije želeo da je pusti. Ni po koju cenu.

"Ostao sam sa njim jer nije planirao da je pusti i želeo je tu da ostane celu noć. Reako sam mu da će mu biti haldno, a on mi je samo odbrusio – nema problema. Posle dugog razgovora jedva sam ga ubedio da je pusti. Bio je tvrdoglav kao mula, poput pakla, ali ga je ta tvrdoglavost i dovela tu gde jeste", priseća se trener.

De Brujne je rođen i odrastao je u mestu Drongen u Belgiji koje ima 12.000 stanovnika. Počeo je da igran na betoncu isped škole, kasnije i na terenu koji je danas postao podloga za ergelu konja. Ako se pitate šta je uzrok njegovog izgleda onda je možda odgovor u tome što vuče korene iz Afrike. Ana de Brujne, njegova majka, je rođena u Burundiju. Mladi Kevin je odlazio u Afriku kao mlađi, kao i u Englesku gde je njegova majka radila kao inženjer u naftnoj industriji. Imao je priliku čak da igra za Burundi, ali je odabrao Belgiju. I očigledno nije pogrešio.

Još od detinjstva njemu se pridavala velika pažnja. Kao klinac je već davao intervjue za medije pre i posle utakmice, Belgija je bila gladna velikih igrača i pretpostavljalo se da bi Kevin mogao da bude taj. Ipak, mediji nikada nisu imali previše "koristi" od Kevina. Radi se o čudnom karakteru. Dovoljno je da vam kažemo da ga saigrači zovu "Tumble-dryer" (Mašina za sušenje veša). Veoma je suv na rečima, nema nešto posebno smisla za humor, pa čak i na Whats-app aplikaciji odgovara kratko u par reči. Koliko je izdašan u fudbalskom umeću, toliko je škrt na rečima. I baš zato je zanimljiv saigračima.

Napisao je i knjigu o sebi koju je nazvao "Keep it simple". Vrlo logično. Tu je čak otkrio da ga je devojka prevarila sa golmanom reprezentacije Belgije Tibom Kurtoom. Ipak, to ga ne sprečava da sa njim napada titulu svetskog prvaka u Rusiji. Imali su ranije i razmirice i svađe, ali su se pomirili.

O njegovom temperamentu govore ne samo priče iz svlačionice, već i njegov hobi. Možete li da zamislite onog majstora sa loptom koji je presudio Brazilu kako se šeta šumom u potrazi za pticama. Upravo to radi kada ima slobodno vreme. Postao je i ambasador jednog rezervata za ptice u Nemačkoj koje sadrži 675 različitih vrsta. To mu je pasija, strast.

To što voli da je u dodiru sa prirodom objašnjava i činjenicu da je pokrenuo svoju modnu liniju KDB i deo profita izdvaja za razvoj sporta za osobe sa posebnim potrebama.

Sve u svemu, kada sledeći put uđe u kadar crvenog lica setićete se onog istog klinca što ima dva lica. Jedno za privatan život. Drugo za fudbal.

Jer, na terenu je pravi Crveni đavo.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar