Lukač pod lupom Tužilaštva BiH

Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu protiv Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije (FUP). Iz Tužilaštva BiH "Nezavisnim" je u petak potvrđeno da je predmet formiran i da se vrše provjere. Razlog istrage je, kako saznajemo, sumnja na zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Bosna i Hercegovina 06.07.2018 | 19:41
Lukač pod lupom Tužilaštva BiH

Navodno je tužilačka odluka donesena nakon što je nedavno FUP odbio Tužilaštvu BiH proslijediti nova saznanja u vezi s ubistvom Ramiza Delalića Ćele.

Naime, Federalna uprava policije je 16. aprila dostavila odgovor Tužilaštvu BiH u vezi s aktom koji je Tužilaštvo BiH uputilo FUP-u 5. aprila ove godine, a koji se odnosi na slučaj ubistva Delalića.

FUP je u svom odgovoru naveo kako je od Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH primio određena saznanja koja indiciraju nove činjenice u vezi s ubistvom Delalića, a koje je 2007. godine u Sarajevu izvršila nepoznata osoba.

"S obzirom na to da je OBA obavijestila FUP o činjenici koja je dostavljena v. d. glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, u kojoj su navedene činjenice ozbiljne kompromitiranosti i korumpiranosti u ovom predmetu tužioca Olega Čavke, u periodu do 2011. godine i narednom periodu, što je prijavio Naser Keljmendi, nepojmljivo je dodjeljivanje ovog predmeta upravo navedenom tužiocu te iz tih razloga nova saznanja dobivena od OBA ne mogu biti proslijeđena Tužilaštvu BiH", navodi se u dopisu direktora FUP-a Tužilaštvu BiH.

Dragan Lukač, direktor FUP-a, rekao je u petak da prvi put čuje da je otvorena istraga protiv njega.

"Nemam pojma da je istraga pokrenuta. Jedini moj komentar na tu informaciju koju prvi put od vas čujem jeste da nema bilo kakvog osnova za pokretanje istrage", rekao je Lukač.

Oleg Čavka, državni tužilac koji se spominje u dopisu FUP-a upućenom Tužilaštvu BiH, a za kojeg se tvrdi da vodi ovaj predmet u Tužilaštvu BiH u petak "Nezavisnim" nije želio komentarisati ove navode.

"Nisam upućen u informaciju da je Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv direktora FUP-a", rekao je Čavka.

Upitan da odgovori da li on vodi pomenuti predmet i da je zbog toga FUP odbio predati dokumentaciju Tužilaštvu BiH, Čavka je rekao da je to pitanje za Tužilaštvo BiH.

(Nezavisne novine) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Prljavi Hari

06.07.2018 19:48

I ovaj je Prljavi Hari, kao rođak mu u RS.

ODGOVORITE
Name

Smijesno

06.07.2018 22:29

Za ubijanje Srba po Sarajevu se ne odgovara.To u ime pomirenja i suzivota.Po kreatorima Bosne ponosne.

Name

Riki

07.07.2018 09:30

Namjestaju mu Fahro Radoncic i njegova kriminalna organizacija, smeta im Lukac sto radi svoj posao, ocito ga se boje. Fahro Radoncic = Milorad Dodik.

Name

In

06.07.2018 21:21

I drugog Lukaca sa njim pod istragu

ODGOVORITE
Name

Lukach

06.07.2018 22:52

E Srbi, i mi FBIH imamo Dragana Lukača, a ne samo vi u RS

ODGOVORITE