"Ne volim ih, ali smo vježbali..."

Selektor Brazila Tite je protivnik toga da se utakmice odlučuju izvođenjem penala.

Fudbal 06.07.2018 | 15:15
"Ne volim ih, ali smo vježbali..."
Fudbaleri Brazila danas će izaći na megdan Belgiji u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Rusiji.

Selektor Tite ne bi voleo da taj meč odlučuju jedanaesterci, ali je bez obzira na to njegov tim uvežbavao izvođenje najstrožije kazne.

"Izvođenje penala je nešto veoma teško. Fudbalska utakmica nikada ne bi trebalo da se završi šutiranjem jedanaesteraca. Ne vidim to kao validan rezultat. Ali, ne znam šta da predložim umesto toga", rekao je Tite na konferenciji za novinare u Kazanju.

Petostruki šampion sveta je do sada četiri puta na Mundijalima bio učesnik penal serije, a samo jednom ona je bila neuspešna za njih.

Reprezentacija Brazila je na penale eliminisana 1986. godine, a posle toga je tri puta pobeđivala, uključujući i u finalu šampionata sveta 1994.

Samo su Nemačka i Argentina više puta od Brazila pobeđivali posle penala - po četiri puta.

Tite je rekao da je njegov tim morao da uvežbava šutiranje jedanaesteraca pred duel sa Belgijom, budući da je tri od osam duela osmine finala rešeno sa bele tačke.

"Izvođenje penala je tehnika koja je povezana sa emotivnom kontrolom. Vežbali smo ih, to je neverovatna odgovornost", naveo je selektor Brazila.

Izvođenje penala uvedeno je na Svetskom prvenstvu 1978. godine, a pre toga su se utakmice ponavljale u slučaju nerešenog rezultata.

Brazil i Belgija su se samo jednom susreli na svetskim šampionatima, 2002. godine, kada je južnoamerički tim pobedio rezultatom 2:0 u osmini finala.

Tite je najavio da će se u postavu vratiti levi bek Marselo, koji je izašao iz igre u duelu grupne faze sa Srbijom i propustio je susret sa Meksikom.

Utakmica između Brazila i Belgije igra se večeras od 20 časova na stadionu u Kazanju. 

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar