OVAKO govore ŠAMPIONI: Delfini, srećno!

Andrija Prlainović, Dušan Mandić, Milan Aleksić i Sava Ranđelović uoči EP u Barseloni kažu: "Biće teško, nikad izjednačeniji turnir, ali mi ZNAMO naš cilj".

Ostali sportovi 06.07.2018 | 22:20
OVAKO govore ŠAMPIONI: Delfini, srećno!
Novo fudbalsko razočaranje zapljusnulo je Srbiju (mada nije baš da smo očekivali da će fudbaleri da na naprave senzaciju), ali ima drugih sportova u kojima ZNAMO da razočaranja neće biti. 

Čak i ako u tim sportovima, a vaterpolo je, svakako, jedan od njih, ne urade ništa, toliko su do sada uradili, toliko su nam radosti donosili da im niko neće ništa zameriti.

Ali, način na koji višestruki svetski i evropski šampioni i olimpijski pobednici pričaju uoči početka novog takmičenja - Evropskog prvenstva u Barseloni - govori poprilično o tome od kakvog su materijala ti momci, kako su vaspitavani, kako su razvijani kao ličnosti i sportisti.

- Andrija Prlainović: "Naš put do uspeha popločan je trudom, velikom posvećenošću i UVEK SE PITAMO ŠTA MOŽEMO DA URADIMO BOLJE. To je osobina koja nas i čini šampionima, verujemo u tim, jedni u druge".

- Milan Aleksić: "Svi smo mi vaspitavani da uvek damo sve od sebe, da probamo da u svakoj narednoj utakmici, na svakom narednom takmičenju, probamo da premašimo dotadašnje rezultate i rekorde, ali i da budemo maksimalna podrška i motivacija jedni drugima".

- Sava Ranđelović: "Tajna našeg uspeha je atmosfera, ona nas krasi i bez nje ne bismo ostvarili sve ovo što jesmo prethodnih godina".

Eto, dragi čitaoci, ljubitelji sporta i vaterpola. Tako govore šampioni, tako govore oni koji su ove takmičarske godine odigrali više ili podjednako utakmica nego Lebron Džejms i Stef Kari u NBA ligi.

Tek što su se vratili sa Mediteranskih igara gde su osvojili zlatnu medalju, vaterpolisti Srbije pripremaju se za novi veliki izazov - Evropsko prvenstvo u Barseloni od 14. jula i priliku da ČETVRI put uzastopno budu evropski prvaci (Ajndhoven 2012, Budimpešta 2014. i Beograd 2016. godine).

"Za nas je ovo normalno, uobičajeno leto, jer se svako leto pripremamo za neko takmičenje", kaže Milan Aleksić, momak koji je pokazao da ima mnogo jače živce od mnogih svetskih fudbalera koji promašuju penale u odlučujućim momentima. Dovoljno je da vas podsetimo na onu penal-seriju u finalu Svetskog prvenstva 2009. godine protiv Španije... Da, Aleksić je dao odlučujući penal tada!

Da će da bude lako - neće. U vaterpolu je Evropsko prvenstvo gotovo podjednake snage kao svetsko prvenstvo ili Olimpijske igre. A ove godine u Barseloni evropski šampionat će, možda, biti nikad neizvesniji i izjednačeniji.

Svesni su da će mnogi tražiti njihov skalp, ali pritisak, koji osećaju, ne vide kao kamen oko vrata.

"Ne možemo da pobegnemo od toga, od tih očekivanja i pritiska, a nije ni logično da bežiš od toga. Do sada smo se većinom uspešno nosili sa tim. Setite se se samo Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru", rekao nam je danas jedan od najboljih vaterpolista sveta svih vremena Andrija Prlainović, igrač Solnoka.

Ih, Prle, kako se ne bismo sećali. Iskidasmo živce protiv Brazila, a tek protiv Japana... E, kad smo to preživeli, znali smo da ćete da idete do zlata.

Na Evropskom prvenstvu u Barseloni biće veoma, veoma teško doći do trona.- U slučaju "delfina" odbraniti ga. 

Srbija je u grupi sa Grupi D sa Rusijom, Slovačkom i Rumunijom. Uz logično očekivanje da srpski tim bude prvi u grupi, zapravo ono pravo počinje od četvrtfinala, a tu se očekuju ili Mađari ili Italijani. Biće pakleno!

U drugom delu kostura još napetije - Grčka, domaćin Španija, Hrvatska, Crna Gora.

"Teško da bih nekome dao ulogu favorita. U svakom slučaju očekuje nas izuzetno zanimljivo Evropsko prvenstvo. Hrvatima bih, možda, dao neku malu prednost, jer su svetski šampioni, trijumfovali su na Evropa kupu...", kaže iskusni Prlainović, koji je sa četiri različita kluba pet puta bio klupski prvak Evrope. Da ne nabrajamo sve medalje za reprezentaciju...

Srpski bombarder Dušan Mandić mladalački hrabro, bez kalkulacija, ali ne grlom u jagode, poručuje da se ZNA cilj Srbije.

"Svi nas kao podsećaju šta treba da radimo...", kaže on kroz osmeh i nastavlja: "Zna se koji je naš cilj. Nema nekog izrazitog favorita, a ima, zaista, mnogo dobrih reprezentacija, biće veoma teško. Mi ćemo na Mađare ili Italijane u četvrtinalu, najverovatnije, a to je uvek najvažnija utakmica na turniru. Verujem u nas, naš tim i nadam se najboljem", kaže 24-godišnji Mandić, igrač italijanskog Pro Reka.

Mandić je oslušnuo i šta se priča i piše u drugim zemljama. Primetio je i komentare na račun srpskog tima da igra isto, bez mnogo promena, da nema noviteta u igri...

"Pokušavaju da nas 'spuste', ali to nas samo dodatno motiviše. Nesporno je, međutim, da su i druge reprezentacije ojačale... Biće zanimljivo prvenstvo", dodaje Mandić, koji je sa 16 godina sa Partizanom bio prvak Evrope 2011. godine u Rimu.

Inače, Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Sava Ranđelović i Dušan Mandić od danas su nova zaštitna lica UNIQA osiguranja. Ugovor sa novim promoterima je u ime UNIQA osiguranja potpisala predsednica Izvršnog odbora Gordana Bukumirić koja je istakla da tu kompaniju sa vaterpolistima dele iste vrednosti
 
"Titule i vrhunski sportski rezultati proistekli su iz činjenice da ovi sjajni momci rade ono što vole, da su predani, iskreni, otvoreni, posvećeni saigračima i timu. Upravo na ovim vrednostima UNIQA osiguranje počiva i posluje poslednjih 12 godina. Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo i na Evropskom prvenstvu u Barseloni, treću godinu zaredom, podržati vaterpolo reprezentaciju kao zvanično osiguranje", rekla je ona.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar