Sberbanka na prvom mjestu

Sberbank je zauzela prvo mjesto u poređenju banaka centralne i istočne Evrope (CEE), a koje sprovodi magazin “The Banker”. Osnovan 1926. godine, britanski magazine “The Banker” je ključni izvor podataka i analiza finansijske industrije.

Svijet 05.07.2018 | 13:44
Sberbanka na prvom mjestu
Poređenje “Top 1000 svjetskih banaka” koje sprovodi “The Banker” postavlja mjernu jedinicu u industriji već od 1970. godine, pružajući sveobuhvatne informacije o zdravlju bankarskog sektora. 

Regionalno poređenje banaka u zemljama centralne i istočne Evrope je sastavni dio godišnjeg poređenja “Top 1000 svjetskih banaka”. Kriterijumi koji određuju rangiranje su profitabilnost, stopa povrata kapitala, te osnovni kapital (Tier 1), a podaci su preuzeti iz godišnjih izvještaja za 2017. godinu.

Sberbank je najveća ruska banka - kreditor koja je dalje proširila liderstvo tako što je povećala kapital za skoro 30% u odnosu na prethodnu godinu. U globalnom poretku “Top 1000 svjetskih banaka” Sberbank sada zauzima 31. mjesto, čime je njena pozicija pomjerena unaprijed za pet mjesta u odnosu na prethodnu godinu.

Prema “The Banker” analizama, ruske banke dominiraju u poređenju sa bankama centralne i istočne Evrope, uzimajući u obzir osnovni kapital i profitabilnost, saopšteno je iz Sberbanke.

(BN)

 

           



 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bl

05.07.2018 15:07

Gigant

ODGOVORITE