SP: Kikanović promašio pobjedu u Belgiji!

"Zmajevi" su u Belgiji odigrali veoma borbeno, vratili se nakon 16 poena zaostatka u trećoj četvrtini i imali šut za pobjedu, ali Elmedin Kikanović nije bio precizan.

Košarka 02.07.2018 | 23:10
SP: Kikanović promašio pobjedu u Belgiji!
Nakon blamaže protiv Francuza mnogo bolja predstava "Zmajeva" u Antverpenu, ali će "zmajevi" ipak u drugu fazu kvalifikacije prenijeti dvije pobjede.

Izabranici Duška Vujoševića su uprkos jako lošem šutu sa linije slobodnih bacanja (19/36) u posljednjem kvartalu uhvatili priključak i došli u poziciju da "ukradu" pobjedu u Belgiji. Ipak, Elmedin Kikanović, koji je postigao 24 poena i pokupio 9 skokova, nije bio precizan sa linije za tri poena:

BELGIJA - BIH 79:77 (19:18, 20:19, 23:18, 17:22)!

Nakon izjednačene borbe u prvoj četvrtini, Belgijanci su predvođeni Semom Van Rosomom otišli na deset poena prednosti, ali je BiH sa nekoliko dobrih odbrana i pametnih rješenja u napadu uspjela da na odmor ode sa samo dva poena zaostatka, 39:37.

Ipak, dobru igru iz drugog kvartala "zmajevi" su ostavili u svlačionici.

Bh. košarkaši su ušli dosta mlako u drugo poluvrijeme pa su Belgijanci brzo stigli do dvocifrene prednosti koja je u jednom trenutku iznosila i 16 poena (59:43). Ipak, izabranici Duška Vujoševića su krajem treće četvrtine uspjeli da se vrate. Edin Atić je pogodio tek drugu trojku na večerašnjoj utakmici pa se u četvrtu dionicu se ušlo pri rezultatu 62:55 za domaćine.

Ipak, prvi poeni u posljednja dva minuta su viđeni na 25 sekundi do kraja utakmice kada je Belgija je otišla na četiri razlike , da bi nakon toga Atić pogodio trojku za samo jedan poen zaostatka. Kikanović je potom imao dva slobodna bacanja za produžetak, ali je promašio drugo. Belgijanci su nakon toga pogodili jedno slobodno bacanje, a Kikanović je uz sirenu probao za tri ali je ostalo je 79:77 za Belgiju.

Elmedin Kikanović je predvodio BiH sa 24 poena, dok je Edin Atić utakmicu završio sa 16. Najbolji u redovima domaćina su bi9li Belgijance Van Rosom i Kestelo sa po 20 poena.

BiH je izborila plasman u drugu rundu kvalifikacija sa omjerom 2-4 i takmičiće se u grupi K sa Francuskom (6-0), Češkom (5-1), Rusijom (3-3) , Finskom (3-3) i Bugarskom (2-4). Plasman na Mundobasket će izboriti tri prvoplasirane selekcije, a BiH neće igrati protiv timova s kojim je već odmjerila snage (Francuska i Rusija).

GRUPA E, 6. KOLO:

Belgija - BiH 79:77
Rusija - Francuska 78:84

TABELA: Francuska 6-0, Rusija 3-3, BiH 3-3, Belgija 1-5.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar