"Novak zbog Federera i Nadala izgleda kao da je neuspješan!"

Pat Keš, nekadašnji australijski teniser, govorio je o Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu, i njihovoj neverovatnoj sposobnosti da konstantno pobeđuju.

Tenis 04.07.2018 | 14:30
"Novak zbog Federera i Nadala izgleda kao da je neuspješan!"
Keš, koji sada radi kao trener američke igračice Koko Vandevej, ne može da odgonetne tajnu Švajcarca i Španca koji dominiraju iz godine u godinu.

"Ne razumem kako Nadal to radi, stvarno ne znam. To je nešto poput opsesije, nema sumnje u to. Ne znam šta ga pokreće, ali mora da je to. Federera takođe… Zašto bi neko nastavljao da igra sa 36 godina, osim da udovolji navijačima, kao i činjenice da voli da igra i osvaja titule? To je opsednutost tenis, stvar ega koja ih konstantno gura", rekao je Keš. 

On se nadovezao na primer Novaka Đokovića koji ne uspeva da se posle pauze vrati na pređašnji nivo. 

"Novak Đoković je bio normalan. Rekao je – izgubio sam motivaciju. To je normalno. U mojoj eri, na turu nije bilo lepo i komforno kao sada. Morali smo da putujemo preko okeana, a to nisu bila baš sedišta prve klase. Gotovo svi smo gubili motivaciju. Bjern Borg se povukao sa 24 ili 25 godina, Džon Mekinro je govorio o tome, Andre Agasi isto. To je normalno". 

Australijanac je član redovne postavke na turnirima veterana i zna da ni njima nije jasno kako spomenuti dvojac opstaje. 

"Ono što nije normalno su Federer i Nadal, ali ne znam da objasnim šta je to. Možda žele da budu još bolji, da osvoje još neki trofej. Na kraju, to je fenomenalno. Čudno, ali mnogi bivši igrači ih malo gledaju i pitaju se – zašto Federer igra i dalje? Što se Nadala tiče, mislim da on želi nešto da dokaže. Bio je odsutan nekoliko godine, vratio se i povratio motiv za igranje protiv brojnih povreda". 

Ponovo se osvrnuo na najboljeg srpskog tenisera za kojeg kaže da je imao možda i najbolju sezonu u istoriji ‘belog sporta’, ali da pored Federera i Nadala ne deluje tako ubedljivo. 

"Postavili su lestvicu toliko ludački visoko da neko poput Novaka izgleda kao da je neuspešan u odnosu na njih, pošto je izgubio motivaciju, što je smešno. Đoković je 2015. odigrao svoju najbolju sezonu, možda i najbolju sezonu koju je tenis ikada video. Igrao je protiv Nadala na vrhuncu, protiv Federera na vrhuncu i pobeđivao ih. A oni su dvojica najvećih igrača u istoriji, što dovoljno govori o njima". 

Za kraj, u priču je ubacio i Endija Marija. 

"Slično se dogodilo i sa Marijem – imao je odličnu 2016. godinu, ali je sledeće bio iscrpljen. To je normalno. Nije da Rodžer i Rafa iz godine u godinu igraju tako. Ludački je i zastrašujuće", zaključio je Keš. 

Đoković i Nadal su u istoj polovini žreba i mogli bi da se sastanu u polufinalu trećeg Gren slema u sezoni, dok bi snage sa Federerom mogli da odmere tek u finalu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar