Priča: Marija Bueno - brazilska samba na Vimbldonu

Navikli ste da vas u ovoj rubrici očekuju priče o nešto manje poznatim igračima i igračicama koji su obeležili Vimbldon, pa će tako biti i ovoga puta.

Tenis 04.07.2018 | 22:15
Priča: Marija Bueno - brazilska samba na Vimbldonu
Naša današnja ’heroina’ je malo poznata, ali opet trostruka osvajačica najprestižnijeg turnira na svetu – Brazilka Marija Bueno.

Kao veoma mlada počela je da se bavi tenisom, a već sa 12 godina uspela je da osvoji prvi turnir u karijeri. Već tada se mogao videti veliki potencijal koji poseduje.

Odličan forhend i ništa manje jednoručni bekhend bili su njeno glavno oružje kojim je 1959. godine postala heroina Brazila.

Sa samo dvadeset godina, Bueno je uspela da u istoj godini osvoji Vimbldon, a potom US Open, što ju je dovelo na prvo mesto rang liste.

U domovini je dočekana kao heroina, s obzirom da je postala prva igračica koja je uspela da u istoj godini osvoji Vimldon i US Open, a da ne dolazi iz SAD.

Znamo da kod dama, može brzo da dođe do zasićenja i pada u igri, međutim to nije bio slučaj kod Bueno, koja je naredne godine uspela da odbrani trofej na terenima Old Ingland klaba.

Godina 1960. biće upamćena po tome što je osvojila titule u svim konkurencijama – singl, dubl i miks dubl.

Do kraja karijere uspela je još jednom da trijumfuje u singlu na Vimbldonu (1964.), međutim ono što je impresivnije jeste dubl konkurencija.

Pored tri titule u singlu, Brazilka je uspela da osvoji čak pet u dublu, što znači da je ukupno devet puta(jedan miks) dizala trofej u Londonu.

Iz tenisa se povukla 1977. godine kao vlasnica 19 Grend slem titula u svim konkurencijama.

Kao krem na njenu karijeru stiglo je priznanje od teniske Kuće slavnih, koja ju je 1978. godine uvrstilo među besmrtne.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar