Analiza: Selektor Krstajić - bez utiska i sijedih vlasi...

Da je za neku ogromnu kritiku – nije. Međutim, činjenica je da nije ni sebe ugradio u ovaj rezultat koliko je trebalo i da je napravio niz strateških grešaka pre nego što se zaputio u Rusiju.

Fudbal 01.07.2018 | 23:00
Analiza: Selektor Krstajić - bez utiska i sijedih vlasi...
Nema gore pošasti za jednog trenera, ma koliko njegov mandat bio kratak, nego da na velikom takmičenju ili prvenstvu ostane bez utiska i ličnog pečata. Baš takvu ocenu zaslužio je selektor OrlovaMladen Krstajić.

Da je za neku ogromnu kritiku - nije. Ispao je u grupi protiv objektivno mnogo jače ekipe (Brazil) i mnogo uigranije reprezentacije (Švajcarska). I nedostajalo mu je malo, možda jedna bolja odluka nemačkog arbitra Feliksa Briha, ili jedno bolje poluvreme od onih drugih 45 minuta protiv Švajcarske. Tada biMladen Krstajić bio slavljen i proglašavan za nekog ko je podigao lestvicu čak i u odnosu na Radomira Antića. Međutim, činjenica je da nekadašnji štoper Partizana nije sebe ugradio u ovaj rezultat koliko je trebalo i da je napravio niz strateških grešaka pre nego što se zaputio u Rusiju kao trener na početku karijere.

Ne računajući Mijata Gaćinovića, možda i nekog zadnjeg veznog u koga bi imao poverenja toliko da ga gurne u vatru kad su nosioci igre bili opterećeni kartonima protiv Švajcarske, svi koji su zaslužili bili su do juče na obali Baltičkog mora. Ali dok bude vraćao fragmente svih sitnica koje su doveli do ispadanja iz grupe, Mladen Krstajić će morati da se priseti marta. Posle poraza od Maroka dečački naivno je otvorio karte i pokazao sopstvenu Ahilovu petu.

„Da smo izgubili još jedan meč, onaj protiv Nigerije, napustio bih Srbiju. Šta ovo meni treba...“, rekao je tada Krstajić.

Nacrtao je sebi metu i pokazao da lako puca pod pritiskom. A to se na ovakvim turnirima ne prašta, pošto staro pravilo kaže da ekipa predstavlja refleksiju psihičkog stanja trenera. Tu su Krstajićunedostajale sede vlasi, kojih ima u kosi. Da budemo precizniji – nedostajale su mu sede trenerske vlasi. Jeste da smo debelo oštećeni u Kaljinjingradu, ali ako želi da bude pošten prema sebi, Krstajić će priznati da su nas Švajcarci podavili kao mačiće u drugom poluvremenu. Njihovi štoperi stajali su na našoj polovini, pritiskali su nas jako sa svih strana, a Krstajić je ostao bez reakcije.

Niti smo bili kadri da napadnemo, niti smo u drugom poluvremenu bili takmičari sposobni da zadrže remi u rukama. Potcenili smo značaj nerešenog rezultata u drugom meču na turniru i baš to nam se obilo o glavu. Sve to ide na dušu Krstajiću, kao što su mu plusevi jak uticaj Nikole Milenkovića i onaj vrlo odgovoran meč protiv Kostarike. Pride, uspeo je da reprezentaciju oplemeni fudbalerima koji bi morali po silama svih sportskih zakona da predstavljaju bolje sutra i prekosutra. I kojima je ovde bilo mesto, mada je svaka vrsta nasilne smene generacija prosto rečeno – silovanje. Ali to je bio kurs Saveza koga se Krstajić držao.

Čitali ste prethodnih dana da, bar po potencijalu i snagama koje dolaze, Srbija ima čemu da se nada. Osovina je tu, novozelandske deca rastu, pojavljuju se i igrači iz sekundarne selekcije (opet Milenkovića), i utisak je da je za uspeh potreban još samo selektor koji ima pomenute sede trenerske vlasi. Sposoban da predupredi situaciju i jednu egal utakmicu okrene na našu vodenicu.

Pred velikim izazovom biće rukovodstvo FSS, ali i sam Mladen Krstajić. Tokom njegovog mandata nikada nismo čuli da ima dugoročan plan da se posveti trenerskom poslu. A ako nije siguran u sebe kao trenera onda nek bataljuje rabotu još na početku karijere.

Naravno, pitanje je ima li u rukovodstvu Saveza snage i autoriteta da se dovede neko bolji i iskusniji od Krstajića? Posebno što su pojedini igrači pokazali otvorenu želju da sadašnji trener ostane.

To je tek posebna tema vezana za Krstajićev učinak. Mnogo toga je komandant Orlova polagao na atmosferu, ne želeći da udari u zid sujete kao Radomir Antić. Spolja je sve to lepo izgledalo, ali reprezentacija Srbije se vratila iz Rusije sa dve vrlo mistične pojave.

Tačnije, prva nija pojava, nego podsećanje da Branislav Ivanović nikako tokom takmičenja nije mogao da se integriše u grupu. Svesno je pokazivao da ne pripada selektoru koji mu je skinuo traku, niti da selektor pripada njemu. Isto tako i slučaj Luke Milivojevića je svima upao za oko. Šta se tačno i na koji način desilo između selektora i veziste Kristal Palasa znaju samo njih dvojica. Možda i najuticajniji fudbaler u našoj selekciji posle poraza od Brazila bio je nasmejan i uporno ponavljao „pitajte selektora zašto nisam igrao“. Pomenuti osmeh je bio prisutan, a da li je u njemu bilo ironije mogu da vam kažu psiholozi i tumači govora tela. Slutilo je na tihi sukob...

Čudna je i još jedna stvar. Kocka Mladena Krstajića da prekomponuje odbranu u odsudnom meču i protiv brazilskih ala. Kao bivši centralni defanzivac sigurno odlično zna – bolje od svih nas – da se štoperski tandem koji je dao rezultat menja samo u slučaju sile spoljnih zakona. Možda je na taj način Krstajićželeo da pokaže gorepomenuti uticaj na neku novu dimenziju u igri Orlova. Verujemo da je sam pokušao i sam omašio. Sledeći put će možda pogoditi i reći: „Ovo je moje“.

Ako bude sledećeg puta. Besane noći su pred ljudima s Terazija. Imamo ozibljan potencijal. I mnogo je važno kome ćemo poveriti odgovornost da s njim radi.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar