WB: Đoković 12. nosilac, Serena "ukrala" mjesto Cibulkovoj!

Srpski teniser Novak Đoković postavljen je za 12. nosioca na Vimbldonu, Švajcarac Rodžer Federer za prvog, dok je Amerikanka Serena Vilijams 25. nosilac.

Tenis 27.06.2018 | 13:30
WB: Đoković 12. nosilac, Serena "ukrala" mjesto Cibulkovoj!
Tradicija nalaže - Federer otvara Vimbldon u ponedeljak od 14 časova. Švajcarac 2. jula kreće u odbranu prestižnog trofeja.

Organizatori Vimbldona postavljaju 32 nosioca na osnovu poretka na ATP listi ili individualnih rezultata igrača na travi.

Prvi nosilac je osmostruki šampion Vimbldona i branilac titule, drugi igrač sveta Švajcarac Rodžer Federer.

Drugi nosilac je prvi igrač sveta Španac Rafael Nadal, koji je dva puta osvajao londonski grend slem turnir.

Od srpskih tenisera među nosiocima je i Filip Krajinović, koji je postavljen za 30.

Retko koji sport kao tenis drži do tradicije, čak i u detaljima. A retko koji teniski turnir to tako detaljno radi kao Vimbldon. Od potpuno prevaziđene travnate podloge, pa sve do čuvenog pimsa i jagoda sa šlagom.

A jedna od sada već vekovnih tradicija je i da aktuelni šampion muškog singla otvara takmičenje. Te se već sada zna kada će Rodžer Federer, aktuelni i osmostruki prvak svečano ući na Centralni teren.

A to će biti u ponedeljak 2. juna od 13 časova po lokalnom, to jest od 14 časova po srednjeevropskom vremenu. Ime njegovog protivnika u prvom kolu londonskog grend slema još nije poznato pošto žreb tek treba da se obavi u petak.

Inače, lista nosilaca je izašla danas, a Federer je očekivano postavljen za prvog iako ne drži čelo na ATP listi. Vimbldon se i u tom segmentu drži tradicije i u krajnjem slučaju sebe, pošto se kod određivanja liste nosilaca važni i njihovi raniji nastupi na najvećem teniskom turniru na svetu. Zahvaljujući tome  trostruki šampion Novak Đoković je postavljen za 12 nosioca. Drugi reket Srbije, Filip Krajinović je 30. Kod žena prva je Simona Halep, a među 32 nositeljke nema najbolje naše igračice, Aleksandre Krunić.

U konkurenciji teniserki nosioci se određuju na osnovu WTA liste, ali organizatori zadržavaju pravo promene, ako su neophodne za uravnotežen žreb.

Prvi nosilac je Rumunka Simona Halep, drugi je Karolina Voznijacki iz Danske, a treća je Španjolka Garbinje Mugurusa.

Sedmostruka šampionka Vimbldona Amerikanka Serena Vilijams trenutno je 183. teniserka sveta, ali je postavljena za 25. nosioca zbog dobrih rezultata na tom turniru.

Zbog takve odluke organizatora, Slovakinja Dominika Cibulkova, 32. na WTA listi, nije među nosiocima.

Ona je rekla da je naporno radila za tu poziciju i mesto među nosiocima i da nije pošteno da joj to organizatori Vimbldona oduzmu zbog Vilijams.

Amerikanka je u poslednjih godinu dana igrala na tri turnira. Takmičenjima se vratila u martu, nakon što je prošlog septembra rodila ćerku.

Treći Grend slem turnir u sezoni, Vimbldon, održaće se od 2. do 15. jula u Londonu.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar