Kraj ere - Barselona i Navaro se razilaze!

Huan Karlos Navaro, legenda Barselone i evropske košarke, naredne godine neće nositi dres katalonskog kluba, pišu španski mediji.  Barselona tera Navara! Katalonski velikan sprema se za veliki greh. . .

Košarka 26.06.2018 | 13:30
Kraj ere - Barselona i Navaro se razilaze!
Navaro, koji je u Barseloni od 1997. godine, ima 38 godina, naredne sezone napuniće 39 i gotovo je svima jasno da nije više ni senka onog starog igrača.

Španac na tom nivou nije već dugi niz godina i utisak je da koči katalonski klub, pošto njegovi minuti ne daju mnogo dobrog Barsi na terenu.

Kako prenose španski mediji Barselona je navodno obavestila Navara da ne računa na njega naredne takmičarske godine. 

Navaro je za Barsu nastupao od 1997. do 2007. godine, potom je jednu godinu igrao za Memfis, a zatim se vratio u Kataloniju gde je i dalje zvanično igrač. 

Dva puta je osvojio Evroligu sa "Blaugranom", 2009. godine bio je MVP elitnog takmičenja, dok je 2010. proglašen za MVP finala. Sa Barsom osam puta bio je šampion Španije, dok je sedam puta osvajao "Kup kralja".

Uprava Barselone ne želi svog kapitena Huan Karlosa Navara u timu naredne sezone, javlja španski portal Encestando, a potvrđuje katalonski Mundo Deportivo!

Ugledni dnevnik piše da je uprava kluba već obavestila svog kapitena i živu legendu košarke i Barselone da nije viđen u rosteru, zbog čega mu je ponudila mesto u upravi. Kako se može čuti, Navaro je razočaran, čak i ljut na klub u kojem je ponikao i kome je podario praktično celu karijeru.

Veteran evropske košarke nema nameru da se povuče i želi da odigra bar još jednu sezonu, što Barselona ne želi da mu ponudi. Dve strane su prošlog septembra parafirale ugovor po kojem bi Navaroostao u klubu narednih deset godina, s tim što bi u međuvremenu iz opreme za utakmicu uskočio u odelo i zauzeo jednu od pozicija u upravi. Međutim, zvanični datum nije preciziran.

Navaro je posle eliminacije od Baskonije u polufinalu ACB lige izjavio da ne želi da završi karijeru kao gubitnik i da bi voleo da odigra još jednu sezonu i proba da osvoji još neki pehar, pre svega titulu prvaka Španije.

Odluka da Navaro bude isključen iz rotacije nema nikakve veze sa ostankom Svetislava Pešića na klupi i u narednoj godini, iako je srpski trener od kluba zahtevao da mu se obezbedi kvalitetan tim, za najviše domete. Navodno, u razgovoru dve strane uprava kluba predložila je Navaru da prihvati ponudu kako bi se izbegla drama. 

Huan Karlos Navaro je u Barseloni proveo gotovo celu karijeru, dete je grada i jedan od najvoljenijih ličnosti u Španiji. U dresu Blaugrane započeo je profesionalnu karijeru davne 1997. godine kao jedan od najtalentovanijih igrača Starog kontinenta u tom trenutku. Posle ravno decenije provedene u Barsi odlučio je da se oproba u NBA ligi i ubrzo je postao igrač Memfisa. Kako se, ipak, nije snašao u najjačoj ligi sveta uprkos tome što je izabran u drugi tim rukija za sezonu 2007/08, već leta 2008. godine vraća se u volju Barselonu za koju nastupa i danas.

Za pune dve decenije u klubu Navaro je tri puta zaredom proglašavan najboljim košarkašem Evrope (2009-2011), osvojio je dve Evrolige (2003, 2010), bio MVP završnog turnira Evrolige 2010, ali i najbolji strelac elitnog takmičenja 2007. godine. Čak pet puta bio je uvršten u najbolji tim Evrolige (2006, 2007, 2009-2011), a dva puta i u drugom sastavu (2012, 2013). Pre četiri godine proglašen je za legendu Evrolige, a i dalje je zvanično najbolji strelac Evrolige sa čak 4.152 ubačenih poena! Kao igrač Barselone osvojio je i osam titula nacionalnog šampiona, sedam pehara u Kupu kraja, pet trofeja u državnom Superkupu, a bio je i najkorisniji igrač ACB lige u 2006. godini. Tri puta bio je i MVP završnice ACB lige (2009, 2011, 2014), a četiri puta bio je član najbolje petorke (2006, 2007, 2009, 2010). Tri puta je bio i najkorisniji igrač Superkupa.

Osim toga, dobitnik je i mnogih drugih timskih i individualnih priznanja.

Uprava Barselone bi mogla još jednom da se zapita - da li baš mora ovako? 

Foto: MN Press

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar