Barselonina velika rasprodaja i 11 igrača u izlogu!

Očekivani priliv - 180. 000. 000 evra! Đerar Deulofeu je već prodat za 13. 000. 000 evra, čekaju se ostali.

Fudbal 26.06.2018 | 23:00
Barselonina velika rasprodaja i 11 igrača u izlogu!
Otvaranje letnje transfer pijace Barselona će pokušati da iskoristi za veliko raščišćavanje tima i rasprodaju koja se neminovno sprema. Ernesto Valverde ima plan i rešen je da ga vrlo brzo sprovede u delo. U izlogu za leto 2018. godine naći će se čak jedanaest igrača. Svi oni koji nisu u Valverdeovim planovima, a sve sa ciljem kako bi se prikupio novac za (bar) jedno veliko pojačanje.  

Barselona je na tržište izašla vrlo rano i praktično završila dva transfera. Doduše, ne dolaske već odlaske. Andres Inijesta je ispraćen u japanski Kobe s mnogo emocija, dok je neuspeli povratak Đerara Deulofeua ipak naplaćen dobro. Votford je za Deulofeua platio 13.000.000 evra, milion više od onoga što je prošlog leta plaćeno Evertonu. I pored toga Barselona u planu ima da se reši svih nepotrebnih karika kako bi se otvorio prostor za neke nove igrače. Prevashodno iz čuvene škole La Masije. Na otpusnoj listi nalaze se Jasper Silesen, Marlon, Andre Gomeš, Aleiš Vidal, Luka Dinj, Daglas, Munir el Hadadi, Serđi Samper, Rafinja Alkantara, Pako Alkaser i Džeri Mina, koji nije uspeo da se uklopi na život u velikom klubu.

O odlasku Jaspera Silesena već se pisalo, a Barselona čak ima spremnu listu potencijalnih kandidata, zamena za holandskog čuvara mreže. U ovoj priči, zapravo, sve zavisi od Silesena. Barselona nema ništa protiv da ga zadrži, ali Silesen je nezadovoljan činjenicom da je konstantno u senci Mark Andrea Ter Štegena, zbog čega želi transfer kako bi dobio željene minute na terenu. Liverpul se pominje kao moguća destinacija, ali se tu ništa neće znati dok se ne reši sudbina Simona Minjolea i Lorisa Karijusa. S tim da Liverpul na užoj listi želja ima i Jana Oblaka iz Atletika i Alisona Bekera iz Rome. Silesen ima otkupnu klauzulu na 60.000.000 evra, ali mu vrednost nije ni približna. Tačnije, procenjuje se da je cena tek negde između 15.000.000 i 20.000.000 evra.

Uz Džerija Minu dolazi i najveći znak pitanja. Katalonski Mundo Deportivo tvrdi da Valverde nije zadovoljan Minom, jer se pokazalo da ipak nije dovoljno stabilan, zbog čega se čak razmišlja i o transferu, uz uključivanje opcije preče kupovine u budućnosti. Mina je bio strelac protiv Poljske i u Barseloni razmišljaju da iskoriste situaciju i prodaju kolumbijskog štopera za lep novac. Odnosno, bar za 11.800.000 evra, koliko je Barselona zimus platila Palmeirasu. Za Minu se interesuju Fenerbahče i Dortmund, ali ga transfer u Tursku ne zanima. Dakle, Dortmund je u pol poziciji, a znajući dobre odnose dva kluba, verovatno je da bi posao mogao da bude realizovan brzo kada bi se stvari konkretizovale.

Andre Gomeš je još jedno ime koje je obećevalo mnogo, a nije pružilo ništa. I ptice na grani sada već znaju za njegov psihički slom u Barseloni i da mora da ode kako bi spasao karijeru. Ranije smo pisali da je Barselona dobila zvaničnu ponudu na 35.000.000 evra od neimenovanog kupca, ali je krug sužen na četiri imena - Lacio, Napoli, Monako i Juventus. Ranije su se pominjali i kupci iz Engleske, ali je izglednije da će karijeru nastaviti u Italiji.

Prodaja Aleiša Vidala čeka se praktično punih godinu dana. Zimus je bio blizu povratka u Sevilju, ali se klubovi nisu dogovorili oko obeštećenja. Sevilja je nudila 7.000.000, a Barsa tražila 12.000.000 evra. Interesovanje je nakratko splasnulo, ali je sada ponovo aktuelno. Doduše, Vidala merkaju i Napoli i Inter, koji takođe očajnički traže ofanzivnog desnog beka.

Barselona će istovremeno pokušati da se reši i Vidalovog partnera sa suprotnog boka - Luke Dinja. I on je još zimus bio viđen na izlaznim vratima, ali je na kraju ipak ostao u klubu, ali kao alternativa neprikosnovenom Đordiju Albi. Vreme za rastanak se bliži, a navodno se za njega interesuje Juventus. Razlog je taj što je Mančester junajted navodno spreman da krene u ofanzivu na Aleksa Sandra. Poznato je da su Barsa i Juventus u dobrim odnosima.

Daglas, Munir, Samper i Rafinja su takođe precrtani. Barsa se nada da bi Inter mogao da pronađe novac i iskoristi klauzulu i otkupi Rafinjin ugovor za 35.000.000 evra, što je Nerazurima u ovom trenutku - previše. Rafinja je odigrao vrlo dobru polusezonu u Interu, a Barselona se nada da bi mogla da ga pošalje na još jednu godinu u Inter, ali da otkupna cena bude smanjena za gotovo 10.000.000 evra. Daglas i Munir su ušli u poslednju godinu ugovor i možda će čak biti na okupljanju tima 11. jula, ali bi brzo mogli da odu. Serđi Samper ima još dve godine ugovora, ali ga Valverde nema na radaru.

Što se Paka Alkasera tiče, on se nalazi negde između Sautemptona i Fenerbahčea. Pako nijednog trenutka nije uspeo da se pozicionira u prvom timu, a Barselona bi mogla da ga proda ovog leta. Njegovi agenti imaju zvanične pozive nekoliko klubova, ali su Sautempton i Fenerbahče najkonkretniji. Sautempton je čak spreman da plati 20.000.000 evra za njega. Doduše, situacija bi mogla da se promeni ukoliko Barselona ne pronađe zvezdu koja je ovog leta trebalo da bude Antoan Grizman.

Marlon je pre nekoliko dana praktično bio viđen u Vest Hemu, ali sada se ispostavilo da je transfer daleko od realizovanog. Marlon nije igrao loše u Nici, prvi čovek kluba Žan Pjer River je navodno poručio čelnicima Barselone da mu je neimenovani kupac rekao da je spreman da plati 20.000.000 evra za njega (?!) što zvuči pomalo nerealno. Marlon je u Barselonu stigao pre dva leta, prvo kao pozajmljen igrač, da bi prošle godine bio otkupljen za 5.000.000 evra i odmah poslat na pozajmicu u Nicu. Barselona je u pregovorima s Vest Hemom i navodno bi cena trebalo da bude 6.000.000 evra.

U totalu, Barselona se nada da bi od prodaje svih igrača mogla da izvuče oko 180.000.000 evra. Plus-minus. To je sasvim dovoljno novca za jednu ozbiljnu kupovinu, ali bi ostavilo određenih rupa u rotaciji...

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images, Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar