Džaka i Šaćiri na udaru Švajcaraca!

Muško obećanje važilo samo do Srbije! Džaka: Nisam provocirao, ali me baš briga! Reprezentativci Švajcarske tvrde da nisu provocirali srpske fudbalere.

Fudbal 23.06.2018 | 11:00
Džaka i Šaćiri na udaru Švajcaraca!
Blik optužuje Granita Džaku da je provocirao Srbiju, koja nije priznala nezavisnost Kosova.

List ujedno podseća da je u novembru 2014. u nacionalnom timu Švajcarske dogovoreno da se ubuduće odustane od slavlja "albanskim orlom".

"Muško obećanje od tada važilo je skoro četiri godine, do petka veče", konstatuje "Blik".

Džaka, koji je postigao gol, kojim je izjednačio rezultat u utakmici Svetskog prvenstva protiv reprezentacije Srbije, kaže da njegovo slavlje "albanskim orlom" nije bila nikakva poruka protivniku.

"Iskreno, protivnici me uopšte nisu interesovali. To je bilo za moje ljude, koji su me uvek podržavali. Za one, koji me nisu zapostavljali, u mojoj domovini, odakle su koreni mojih roditelja. To su bile jednostavno čiste emocije", kazao je igrač kosovsko-albanskog porekla

Istakao je da je za njega ovo bila posebna utakmica, dodajući da su mu hiljade ljudi, porodica iz Švajcarske, iz Albanije i sa Kosova pisali uoči meča.

Strelac pobedonosnog gola Đerdan Šaćiri, koji je na isti način proslavio pogodak, rekao je da se nije radilo o politici već o fudbalu.

Granit Džaka i Džerdan Šaćiri su golovima doneli Švajcarskoj preokret i pobedu protiv Srbije u drugom kolu Mundijala, a njihove proslave tokom kojih su pokretima rukama imitirali let orla sa jasnom aluzijom na Veliku Albaniju, pokazali su da je ovaj meč za njih ipak bio više od igre. Ma koliko se trudili da kasnije to negiraju.

“To su bile čiste emocije. Prvih 15 minuta uopšte nismo igrali. Srbija je bila dobra, stvorila dosta šansi. Nismo bili zadovoljni prvim poluvremenom. Ali, reagovali smo u nastavku. Ovo je veliki korak na psihološkom planu za nas“, rekao je Džaka švajcarskim medijima.

Burno ste proslavili izjednačujući gol?

“Ovo je za mene bila posebna utakmica. Za moju porodicu u Švajcarskoj, ali i za onu iz Albanije i sa Kosova. Ovo je pobeda za njih, uvek su mi pružali podršku. To nije bila poruka protivniku, ali me briga za reakcije... Ovo je za moju otadžbinu, odakle su moji roditelji“.

Za igrača utakmice proglašen je Džerdan Šaćiri, strelac pobedonosnog gola.

“Zaslužili smo pobedu, pokazali smo jak karakter. Morate da pobeđujete u velikim utakmicama. Igrali smo kao prava ekipa. Iskreno, samo smo hteli da odradimo svoj posao na najbolji način i to smo uradili. Ovo nema veze sa politikom, već sa fudbalom“.

Zašto ste slavili gol imitirajući orla?

“Ne želim da pričam o tome. U fudbalu uvek ima emocija. Videli ste šta sam uradio, ali to je već sada prošlost“.

Blerim Džemaili ocenio je da je Srbija bila bolja samo u prvih 15 minuta utakmice.

“Još jednom smo pokazali karakter, ovo je dokaz da smo ekipa. Nismo bili zadovoljni na poluvremenu. Imali smo raspravu. Ja sam propustio šansu u kojoj sam morao da dam gol. Ova pobeda će nam mnogo značiti za sampouzdanje, veruje, da možemo daleko da doguramo“, zaključio je Džemaili.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ovo

23.06.2018 12:34

Nije sportski, ovo je politicki ! Jel moze kazna ? FIFA JE SAD NA POTEZU.

ODGOVORITE
Name

Swiss

23.06.2018 13:43

Da li se ovaj znak nalazi na nekoj listi zabranjenih stvari.

Name

Poticaj

23.06.2018 15:01

Na politicku pobunu, medju navijacima ! Fifa mora da reaguje na izazov. A zna se cije cu kopacke.