Doktori u Tuzli povukli ostavke

Doktori u Tuzlanskom kantonu prekidaju štrajk i povlače potpisane masovne ostavke jer na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona preleminarno je postignut dogovor da članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK potpišu ovih dana kolektivni ugovor.

Bosna i Hercegovina 22.06.2018 | 17:24
Doktori u Tuzli povukli ostavke
„Štrajk prestaje, povlačimo kolektivne otkaze, nećemo ih predavati na protokol. Došli smo do zajedničkog kompromisnog rješenja. Ovaj sav sukob i sve ovo je izazvalo nekorektno ponašanje rukovodstva Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu koje punih sedam godina opstruše naš rad“, izjavio je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata.

Ovaj sindikat čiji je osnovni zahtjev bio priznavanje reprezentativnosti od strane Vlade TK, tu istu reprezentativnost crpiće iz Federalnog sindikata dok se ne okončaju sudske presude koje se vode oko ovog pitanja između Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu koji je potpisao kolektivni ugovor i Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Skupština TK će tražiti od sudstva da objasni kako donosi različite presude u kantonima i različito tumači zakon. 

„Zakon o radu daje jasnu definiciju da doktori mogu sebe kroz sindikat predstavaljati, ali u TK to nije njima najjasnije i neka im se nacrta“, izjavio je Rifat Rijad Zaid, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

(Nezavisne novine)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Pravda

22.06.2018 15:29

Primorali ste ih, respect!

ODGOVORITE
Name

Ulica i motka

22.06.2018 15:55

Nema nigdje da se džabalebari u hladovini za 1500KM. Hahahaha. Luđe vijesti nisam nikad pročitao. Ljekari povukli otkaze. Kakva sprnja. Sada bi država svima njima treblo da daju otkaze. Ko izađe na ulicu ostaće na ulici.

Name

CIK

22.06.2018 17:42

Šuplja priča, niti jedan "otkaz" nije završio ma protokolu, sve ih treba otpustiti!

Name

Re: Ulica I Motka

22.06.2018 18:03

Doktorima otkaz...i oni odose u Evropu da rade za bolesne pare...a ti se lijeci kod babe vracare...

Name

Kiki

22.06.2018 19:00

Svaka njima cast sto se bore za svoja prava. Mozes sjedit i kukat 5oo godina..nista se nece promjenit ako se ne izboris za promjenu.Zakon akcije i reakcije.

Name

Britka sablja

22.06.2018 20:46

Samo neka ljekari idu u inostranstvo ako ih tamo hoće da izdržavaju. Što manje ljekara kod nas odmah opada smrtnost među stanovništvom!

Name

hadfhgdf

22.06.2018 20:48

Kako su tako brzo podvili rep, čim su izali na sunce iz svojih pacovskih jazbina, pa videli kako prži na asfaltu, odmah se povukli u svoje pacovske jazbine, ko krtice što ne smijeu na sunce iz svojih rupa

ODGOVORITE