Analiza: Strana opterećenja...

Kolarov i Kostić protiv Lihtštajnera i Šaćirija. . .

Fudbal 22.06.2018 | 18:00
Analiza: Strana opterećenja...
Ko kontroliše sredinu terena kontroliše utakmicu i već smo vam pisali da će se glavna bitka u Kalinjingradu voditi oko duela Nemanje Matića, Luke Milivojevića i Sergeja Milinkovića Savića sa Granitom Džakom, Valonom Behramijem i Blerimom Džemailijem. Ali sve to, bar u slučaju Švajcarske, radiće se sa jasnim ciljem: stvoriti višak na njihovom desnom krilu, našem levom boku.

Švajcarci naime smatraju da bi Džerdan Šaćiri i Štefan Lihtštajner mogli da budu igrači koji će doneti prevagu u njihovu korist. Uostalom, prepoznali su to i u srpskom timu zbog čega se očekuje da će FilipKostić zauzeti mesto Adema Ljajića u startnoj postavi Orlova, iako je svima jasno da bi kreacija Adema Ljajića mogla da bude od koristi ako se Švajcarska odluči za igru u bloku. Međutim, bila bi i dosta rizična opcija, pošto Ljajić nije igrač koji trkački može da isprati Lihtštajnera, a svako ko iole prati međunarodni fudbal zna koliko je desni bek Juventusa uporan. Ne manje bitno, koliko je fizički spreman da može da se ponavlja do beskonačno.

Otud Kostić, koji će pored bitke sa Lihtštajnerom morati i da se povlači nazad i pomaže Kolarovu u markiranju Šaćirija. Desnokrilni fudbaler Stouka je izuzetan u situacijama jedan na jedan što je uprkos očajnoj sezoni njegovog kluba potvrdio i u tek završenoj Premijer ligi. Postigao je osam golova, namestio još sedam čime je potvrdio klasu. Pritom, nimalo zanemarljiv podatak, traži novi klub, pa će imati i motiv više, ako mu tako nešto uopšte treba u borbi za osminu finala Mundijala.

Dakle, prioritetni zadatak Kolarova i Kostića: zaustaviti front na kome je četa Vladimira Petkovića po opštem mišljenju najopasnija. Prioritetan, ne i jedini, jer Srbiji ni remi ne igra. Švajcarskoj nije lako dati gol i već smo vam pisali o tome da bi tu prekid mogao da igra vrlo značajnu ulogu. I eto nove teme za Kolarova.

Nije samo gol za pobedu protiv Kostarike. A nije ni samo prekid. Svi znamo kakvu levicu ima levi bek Rome i kakvu sezonu ima iza sebe. Čak 12 asistencija u Seriji A, još dve u Ligi šampiona i to protiv Čelsija čiju je mrežu i sam tresao. Kad na to dodamo i pet Kostićevih golova u Bundesligi, a još više njegov ogroman doprinos rezultatima u kvalifikacijama za Mundijal – pre svega na početku – dolazimo do zaključka da i Srbija ima čime da zapreti na strani na kojoj će se večeras voditi bespoštedne bitke.

Jer nemajte sumnju: to je strana koju će Švajcarska opteretiti.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images, Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar