Teške optužbe za Ameriku

Djeca imigranata, odvjena od roditelja, prisilno su dobijala širok spektar psihotropnih lijekova, koji utiču na metalne funkcije, navodi se u tužbi.

Republika Srpska 21.06.2018 | 10:10
Teške optužbe za Ameriku
Ta djeca uzeta su od roditelja imigranata i bila su smještena u skloništima za mlade koje je osnovala američka vlada. Razlog davanja tih faktički droga je, kako je objašnjeno, da se lakše nose sa traumama nakon što ih američke vlasti zatvorile i odvojile od roditelja.

U tužbi koju je podnio Centar za ljudska prava u Los Anđelesu je navedeno da su djeca držana u objektima poput Šiloh centra u Teksasu i “gotovo sigurno” dobijala droge bez obzira na njihovo stanje i bez saglasnosti roditelja, prenosi Rojters.

– Ukoliko ste u Šiloh centru, gotovo je sigurno da ste na tim lijekovima – rekao je jedan od advokata Centra.

Tužba je zasnovana na svjedočenju djece koja su navodila da su dobijala inekcije kada su odbijala da uzmu lijek, ali i roditelja koji tvrde da nisu pitani za saglasnost da njihova djeca uzimaju lijekove za anksioznost.

Uzimanje različitih psihotropnih lijekova u isto vrijeme može ozbiljno da naškodi djeci, navodi se u tužbi i ističe potreba za nadzorom kako bi se spriječila upotreba lijekova.

Podsjetimo, anti-imigraciona politika američkog predsjednika Donalda Trampa zbog koje je na hiljade djece ostalo zarobljeno u kampusima bez roditelja imigranata zabrinula je svijet, ali i njegovu suprugu Melaniju Tramp koja je javno ustala protiv takve politike.

Američki portal “Propublika” objavio je snimke koji su se munjevitom brzinom proširili internetom. Naime, već danima Ameriku potresaju informacije o prisilnom razdvajanju djece ilegalnih migranata od svojih roditelja. Nedavno su se pojavili i snimci djece koja su zatvorena u prostoru ograđenom žičanom ogradom u Teksasu, a Propublika je objavila audio snimke djece starosti od četiri do deset godina koja plaču i pozivaju svoje roditelje i rodbinu.

Slike uplakane djece iza rešetaka obišle su svijet, a suočen sa sve većim kritikama i na domaćem terenu Tramp je konačno juče donio odluku da se djeca više ne odvajaju od roditelja.



(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Па

21.06.2018 08:27

Да, тешке оптужбе и на томе се све завршава. Свјетски полиајац је недодирљив

ODGOVORITE
Name

Re

21.06.2018 09:40

Pricas o onome sto ne poznajes. Tu aferu su otkrile ameticke organizacije i mediji. Tuzba je podnesena prema sudovima i za to ce neko odgovarati. Jos gore stvari se desavaju kod nas ali ne smije niko da prica jer se ljudi boje za zivot. Kod nas se djeca prodaju kao na pijaci pa nikom nista. Optuzbe protiv direktorice centra za socijalni rad odbacene od strane tuzilastva.

Name

Tigar

21.06.2018 08:55

Ma zna SAD-e sta su ljudska prava ?!

ODGOVORITE
Name

Rajko

21.06.2018 10:02

Amerika, u koju se šipci i bošnje kunu, inače je nastala na poštovanju ljudskih prava. Sad tako nešto primjenjuju u Srbiji, na Kosovu, pokušavaju na isti način da naprave državu, način uz pomoć kog je i Amerika nastala... Proterati starosjedioce sa njihove vekovne zemlje

ODGOVORITE
Name

Za Rajka

21.06.2018 10:49

I ja sam kao starosjedilac protjeran sa moj vjekovne zemlje, od mojih prijašnjih komšija, samo zato jer se Bogu molim na drugi način. Ne može se raditi jedno a očekivati drugo...

Name

Joj

21.06.2018 10:07

To je ta zapadna demokratija i ljudska prava kojima se ponose zapadne zemlje.Neka njima njihovih ljudskih prava a neka nama ljudske osjecajnosti prema onome ko je u bilo kakvoj potrebi.

ODGOVORITE