Počasni doktorat Draganu Čoviću

Sveučilište u Zagrebu dodijeliće počasni doktorat hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću u auli Univerziteta u Zagrebu, saopšteno je jutros iz Predsjedništva BiH.

Bosna i Hercegovina 19.06.2018 | 09:58
Počasni doktorat Draganu Čoviću
U povodu dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu, kako je najavljeno, on će u 16 sati održati predavanje pod nazivom “Euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i Republika Hrvatska”.

Treba podsjetiti da je Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici u maju dodijelio počasni doktorat Čoviću, no izglasavanje doktorata nije prošlo glatko. Naime, profesorica Đurđica Čilić s Filozofskog fakulteta je argumentovala zašto počasni doktorat Čoviću ne bi trebao biti dodijeljen.

– Dragan Čović započeo je karijeru ‘u teškim trenucima ukidanja Hrvatske Republike Herceg Bosne’. Podsjećam komisiju i sve članove ovog senata da u međunarodnopravnom smislu ta republika nikad nije postojala, a da je bosanskohercegovačkim, a posebno bosanskim Hrvatima, osim onim malobrojnima koji su se njenim osnivanjem okoristili, donijela nepreglednu štetu. Projekat Herceg-Bosne, koji je prokazan i na Međunarodnom sudu u Hagu, a čiji je Čović dosljedni politički nastavljač, zapravo predstavlja tragediju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini . navela je tada Čilićeva.

Ona je u svom govoru dodala da je Dragan Čović u preduzeću “Soko” za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini ratne logoraše bošnjačke nacionalnosti koristio za prisilni rad.

Takođe, u kolumni objavljenoj na Jutranjem.hr Jurica Pavičič, hrvatski pisac, kolumnista i kritičar, objelodanio je da vraća svoj doktorat zbog odluke Zagrebačkog sveučilišta da dodijeli doktorat članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću.

– Bivši aviomehaničar iz mostarskog Sokola, čovjek blago rečeno sramotne ratne prošlosti, političar višekratno optuživan za privredni i ini kriminal dobio je tako od moje bivše alma mater istu onu akademsku titulu koju su u neka druga vremena od te iste dične ustanove dobili Tesla, Niels Bohr, Prelog, Ružička i Werner Heisenberg, Linus Pauling i Northrop Frye. Dragan je Čović doktorat nekad dičnog i važnog Zagrebačkog sveučilišta dobio za svoj doprinos opstanku Hrvata u BiH u – citiramo rečenicu iz izvještaja komisije: ‘teškim trenucima ukidanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne – napisao je, između ostalog, Pavičić.

Iz Predsjedništva BiH je najavljeno da će se Čović danas sastati s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

(Srpskainfo/Klix.ba)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

A Rudonji

19.06.2018 08:13

A Rudonji jedan,pa majku meni danje neko predao Jasenovacku gradju ja bi ga proglasio pocasnim gradjaninom Hrvatske.

ODGOVORITE
Name

Real-an

19.06.2018 08:21

Moze mu se kad ’ercegovci vladaju zagrebom i sire lijepom njiovom

ODGOVORITE
Name

Ante

19.06.2018 08:28

Doktor za lopovluk isti kao i oni s kim se sastaje sve lopov do lopova.

ODGOVORITE
Name

PRIJEDOR

19.06.2018 08:37

Kad bi Mile mogao do Zagreba, možda bi i njemu zakačili koji doktorat.

ODGOVORITE
Name

Dire Straits

19.06.2018 09:16

Neće on više u Zagreb. Poslije davnog' gostovanja na HTV-u kod Aleksandra Stankovića u "Nedeljom u dva", Zagreb je za njega "zatvoreni grad".

Name

Skeptik

19.06.2018 08:41

Njemu ali i Dodiku ZAISTA treba uručiti doktorat ali samo za nevjerovatan uspjeh u karijeri ali i u životu. Da aviomehaničar ili mesar traktorista za kratko vrijeme postane državnik i "ugledni građanin" je stvarno za doktorata.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

19.06.2018 08:47

Ovdje je suvišan svaki komentar, pošto su g-đa Čilić i g-din Pavičić sve objasnili.

ODGOVORITE
Name

Udri bandu Milorade

19.06.2018 08:56

Svaka čast gospodinu Čoviću.Učinio je mnogo na poboljšanju odnosa između HercegBosne i Srpske.Uz Milorad a Dodika najznačajaniji političar ovih prostora u poslednjih 20 -tak godina i.Nažalost ispruženu ruku saradnje gospode Čovića i Dodika ne prihvata treća strana a vidimo i bi opozicija Srpskoj otovreno želi da se odnosi Banjaluke i Mostara pogoršaju.Valjda vjeruju da bi se tako lakše domogli vlasti.Nema gospodo od toga ništa.Građani Srpske vas ne žele,

ODGOVORITE
Name

Па

19.06.2018 09:03

Није везано за ову тему али морам оставити коментар. Читам на ФТВ-телетехт: двије особе су преминуле а четири рањене у пуцњави у Малмеу. Други пасус каже: свих 5 особа је пребачено у болницу од којих је један 18-годишњак преминуо. Господо новинари о чему ви пишете, шта је истина, је л погинуло двоје или једно, јел пребачено 6-еро или 5-еро?

ODGOVORITE
Name

Bb

19.06.2018 12:24

Nije tema, ali evo odgovora. Dvije osobe su ubijene, a cetiri ranjene. Ovo je drugi izvor informacija. Sigurno je u tom tekstu nastala zbrka, zato sto je jedan umro na putu za bolnicu.

Name

lies

19.06.2018 09:33

Pa sta cemo sa stranim jezicima tzv. doktore, njih nemozes kupiti.

ODGOVORITE
Name

Lopovski doktorati

19.06.2018 09:39

Ko bolje krade ,dodik, bakir ili covic.E zemljo profundaj se, sto nas dobro handre, ova tri lopova, dok narodi bleje za svojim cobanima i cekaju da ih sisaju.

ODGOVORITE
Name

Dv

19.06.2018 12:51

Sva trojica kradu, ali ono sto se zna je to da je Dodik, na prvom mjestu, pa Covic, pa Bakir. Ali ima njih jos sto isto tako kradu, samo mi ne znamo sve. Mozda ce se nekada saznati....

Name

Dario

19.06.2018 13:38

Doktor za pljacku naroda BiH,svaka cast Covicu Dr.Dragane.

ODGOVORITE
Name

T

19.06.2018 15:01

Na što je spao nekada cijenjeni univerzitet. Odvratno.

ODGOVORITE