Stotine doktora najavilo ostavke

Stotine doktora, članova Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK najavili su kolektivne ostavke, a danas su se skupljali potpisi bijelih mantila za odlazak jer nije postignut dogovor Sindikata i Vlade TK.

Bosna i Hercegovina 18.06.2018 | 16:18
Stotine doktora najavilo ostavke
Priznavanje reprezentativnosti i potpisivanje odvojenog kolektivnog ugovora, osnovni su zahtjevi sindikata. Članovi ovog sindikata razočarani su što prošle sedmice nije postignut dogovor sa Kantonalnom vladom te su odlučili da podnesu ostavke.

"Postavlja se pitanje koliko nas Vlada vidi kao nekoga ko je potreban ovom narodu, ovom kantonu. Koliko smo bitan faktor u čitavom zdravstvenom sistemu. Ako misli da može funkcionisati bez nas, možda i može. Neka pokuša.

Znači, ne da nam se mogućnost da pregovaramo samostalno, a zabranjuje nam se mogućnost da štrajkujemo i time smo dovedeni u poziciju da nemamo drugog izlaza nego ovaj radikalni potez",  rekla je Nermina Kravić iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Sindikatu je reprezetativnost od 2015. godine oduzimana i davana nekoliko puta, a slučaj je završio na Vrhovnom sudu. Kantonalno Ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je da trenutno radi na razmatranju reprezentativnosti.

"Pozivam one kolege koje se plaše, koji imaju nedoumica da li da se bore ili ne, mislim da je ovo posljednji trenutak kada mogu odbraniti svoju čast i dostojanstvo", poručio je Admir Suljić, predsjednik štrajkačkog odbora.

Podsjećamo, doktori u TK su u štrajku od 4. juna, osim doktora u UKC Tuzla, Opštoj bolnici Gračanica, te domovima zdravlja u Tuzli i u Banovićima.

Uprava UKC-a Tuzla danas se oglasila saopštenjem te kazala da članovi Sindikata iznose neistine da se na doktore vrši tortura, spinovanje i nekažanjavenja što će dokazati i na sudu.

(Agencije) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

profesor

18.06.2018 16:51

Vlada je vec odavno dosla na granice vlastitih kapaciteta. Zasto? Nije u pitanju ljudstvo nego odsustvo metodike u radu? Osim toga nisu cisti racuni (kriminal i ostalo) zbog trenda mafijaskog ponasanja tako da su medjuljudski odnosi naruseni. Dodik umjesto da zajedno sa opozicijom rjesava probleme on ih proglasava izdajnicima tako da se malobrojno srbsko tijelo podijelilo. Tako nesto moze samo uraditi neznalica ili neko kome nije stalo do nacionalnih interesa. Ova vlada nije u stanju odavno da uradi bilo sta dobro za svoje gradjane!

ODGOVORITE
Name

Pixy

18.06.2018 16:53

Čuli da Bogdanić pravi kliniku u Doboju...

ODGOVORITE
Name

Odlazite Sto Pre ,

19.06.2018 20:25

Love ste se dosta nahapali ;dosta je toga isilhavanja ;ne pase vam odlazite .

Name

Odose

18.06.2018 16:58

na Zapad !

ODGOVORITE
Name

neko

18.06.2018 17:26

Ma ja. to ne vjerujem, gdje da štrajkuju ljudi, kad je tamo sve med i mlijeko, mora da je neka greška...

ODGOVORITE