Kostarika - Nemoguće je samo mišljenje! Oni nisu luzeri!

Generalna proba protiv Belgije nije uspela. Uprkos ranom vođstvu Tikosi u Rusiju stižu posle kanonade, u kojoj gotovo da nisu pružili otpor. Duvalo je u svim linijama tima, igra je bila predvidiva, nije bilo pritiska. . . Selektor je tumbao sastav, možda i želeo da zavara rivale na Mundijalu.

Fudbal 17.06.2018 | 13:00
Kostarika - Nemoguće je samo mišljenje! Oni nisu luzeri!
Papir je jedno, a teren nešto sasvim drugo. Pokazala je to Kostarika na prošlom Mundijalu u Brazilu, kada je, neračunajući izvođenje jedanaesteraca, uz Nemačku i Holandiju bila jedina neporažena selekcija na Svetskom prvenstvu. Scenario pred početak takmičenja je identičan kao i pre četiri godine - od Tikosa se ne očekuje da prođu grupnu fazu. Međutim, prošli put su pokazali da nemoguće nije činjenično stanje, već samo mišljenje.

Pred Kostarikom ni sada nije nimalo lak zadatak, jer Brazil, Švajcarska i Srbija se pripremaju da ne upadnu u zamku i ne ponove indolentnost Italije, Urugvaja i Engleske sa prošlog turnira. Reprezentacija iz Centralne Amerike u Rusiju stiže sa potpuno drugačijim statusom, jer više nije nepoznat tim. Ulogu autsajdera zamenila je slika o sastavu kadrom da svakome pomrsi račune. U najkraćem, jedna od najpotcenjenijih selekcija potencijalna je opasnost po novi fudbalski poredak.

Baš kao i pre četiri godine Tikosi nisu briljirali u pripremnim susretima. Ređali su poraze, mučili se da zatresu mrežu, ali im to tada nije smetalo da budu pravi onda kada se računa. Tek jedan gol primila je Kostarika u pomenutoj “grupi smrti” sa Azurima, Urusima i Gordim Albionom. U nokaut fazi izbacila je Grčku, dok je sreću protiv evropskih selekcija istrošila u četvrtfinalnoj penal lutriji protiv Holandije. Ni sada izabranici Oskara Ramireza nisu bili previše uspešni na prijateljskim megdanima. Pretrpeli su poraze od Španije, Mađarske, Tunisa i Engleske, i to bez postignutog gola, dok su izvojevali pobede nad Škotskom i Severnom Irskom. Generalna proba protiv Belgije nije uspela. Uprkos ranom vođstvu Tikosi u Rusiju stižu posle kanonade, u kojoj gotovo da nisu pružili otpor. Duvalo je u svim linijama tima, igra je bila predvidiva, nije bilo pritiska... Selektor je tumbao sastav, možda i želeo da zavara rivale na Mundijalu. Mada, retke su te selekcije koje mogu da odole individualnom kvalitetu koji poseduju Crveni đavoli.

Da su sve, sem luzeri momci u crveno-plavim uniformama pokazali su u kvalifikacijama. U četvrtoj rundi KONKAKAF zone završili su neporaženi u grupi sa Panamom, Haitijem i Jamajkom, da bi u finalnom ciklusu završili tik ispod Meksika. Koliko je Ramirezova četa bila ubedljiva svedoči i podatak da je vizirala kartu za Mundijal iako nije pobedila na tri poslednja susreta u kvalifikacijama. Dodajmo i da je jedan od glavnih krivaca što na smotri najboljih selekcija sveta nema Sjedinjenih Američkih Država, koje su doživele debakl na oba okršaja sa Tikosima.

Možda i najveće zasluge za kontinuirani uspon reprezentacije idu na adresu Kejlora Navasa. Golman madridskog Reala je možda zamenik kapitena, ali je pravi lider. Pre četiri godine je bravuroznim intervencijama izborio ugovor sa najuspešnijim klubom na planeti, a sada nade čitave nacije leže na njegovim plećima. Svaki potencijalni uspeh Tikosa na predstojećem Mundijalu biće usko povezan sa učinkom jednog od najboljih golmana na svetu. Bez ikakve sumnje. Ako i sada bude spustio rampu pred golom, Kostarika ima čemu da se nada.

Najjača snaga selekcije je upravo čvrsta odbrana. Ispred pomenutog čuvara mreže nalaze se tri pouzdana defanzivca, Kendal Vaston, Đankarlo Gonzales i Joni Akosta, koji su u kvalifikacijama pokazali visok nivo odlučnosti, pa je odbrana Tikosa poklekla osam puta na deset okršaja u KONKAKAF zoni. Odbrana je i prilično temperamentna, sklona kartonima, u čemu prednjači „mrgud“ Vaston. Postoji konsenzus da je najveća boljka tima, uprkos 14 postignutih golova, njegova navala. Kostariki treba klasična devetka, jer večiti talenat Džoel Kembel i Marko Urenja, kao dve najbolje napadačke opcije, to svakako nisu. Ovaj potonji je prva solucija trenera Ramireza, ali je špic FK Los Anđelesa poznatiji po igri bez lopte. U desetogodišnjoj karijeri je postigao tek 20 golova. Tajno oružje trebalo bi da predstavlja kapiten Brajan Ruiz, već godinama kreativna snaga ekipe i jedan od ključnih šrafova u igri na kontranapade. Odsustvo mladih snaga je, posmatrajući spisak, očigledno, pa Tikosi imaju jednu od najstarijih selekcija na turniru, odmah posle Saudijske Arabije. Tek pet fudbalera na spisku imaju manje od 30 nastupa u dresu sa državnim grbom. Iskustvo je, dakle, na strani Kostarike, koja će ponovo pokušati da osvoji srca neutralnih ljubitelja igre.

Nekadašnji reprezentativni vezista Kostarike Oskar Ramirez predvodiće Tikose prvi put na Mundijalu, ali to za njega neće biti prvi dodir sa smotrom najboljih reprezentacija. Ramirez je bio član nacionalne selekcije 1990. godine, koja se pod vođstvom srpskog stručnjaka Velibora Bore Milutinovića prvi put našla na Svetskom prvenstvu, i pride prošla grupnu fazu. Ramirez je selekciju preuzeo leta 2015. i gotovo da nije menjao nosioce igre. Čak devet od 11 igrača iz startne postave sa prethodnog Svetskog prvenstva moglo bi da se nađe na terenu u Samari na premijeri protiv Srbije. Iz tog razloga mnogi veruju da će Kostarika da se ravnopravno bori za drugo mesti u Grupi E, a upravo duel sa Orlovima mogao bi da determiniše ambicije upornih Tikosa.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar