Srbija pouzdan partner Evrope

Srbija je pouzdan partner EU u borbi protiv ilegalnih migracija, a Evropi je potreban jedinstven pristup za upravljanje migracijama, čiji je fokus, pored bezbjednosti, poštovanje humanitarnih standarda i vrijednosti, rekla je u Beču premijer Srbije Ana Brnabić.

Srbija 16.06.2018 | 14:33
Srbija pouzdan partner Evrope
Ona je u govoru na forumu "Evropa Vahau", u okviru panela o bezbjednosnim izazovima i borbi protiv ilegalnih migracija, istakla da je upravljanje migracijama zajednička odgovornost svih evropskih zemalja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabićeva je istakla da pitanje ilegalnih migracija mora da se rješava zajednički, jer to nije problem samo jedne države ili jednog regiona, te dodala da su ilegalne migracije u Evropi jedan od najvećih izazova za EU i zemlje kandidate kao što je Srbija.

Ona je istakla da je u Srbiji od početka ove godine do sredine juna podneseno 39 krivičnih prijava zbog nedozvoljenog prelaska državne granice i krijumčarenja ljudi protiv 74 počinioca, a zbog pokušaja krijumčarenja 399 lica.

Brnabićeva vjeruje da je dobro izabran moto predstojećeg austrijskog predsjedavanja Savjetom EU - "Evropa koja štiti", kao i fokus na pitanjima bezbjednosti i ilegalnih migracija.

Navodeći da je ponosna na Srbiju, koja je tokom migrantske krize pokazala da je posvećen i odgovoran partner, pokazujući visok stepen humanosti, Brnabić je napomenula da je najbolji primjer za to što 472 djece migranata ove godine pohađa škole u Srbiji.

Ona je podsjetila da su usvojeni novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o strancima i Zakon o graničnoj kontroli, kao i Strategija i Akcioni plan za integrisano upravljanje granicom koja je usaglašena sa konceptom EU, a izrađen je i prvi Nacrt strategije suprotstavljanja iregularnim migracijama.

U okviru regionalne saradnje, kaže ona, Srbija je uspostavila mješovite patrole sa državama sa kojima se graniči - Mađarskom, Crnom Gorom, BiH, Rumunijom, Republikom Makedonijom, Bugarskom, a uskoro se očekuju i sa Hrvatskom.

Forum "Evropa Vahau", koji je otvorio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, ove godine održava se pod sloganom "Radeći manje, a efikasnije!", a cilj je da se razmotre aktuelni politički, bezbjednosni i ekonomski izazovi sa kojima se Evropa suočava.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sa strane

16.06.2018 13:18

Da, ali je EU nepouzdan partner Srbiji. Dvoličan, licemeran, često i neprijateljski nastrojen.

ODGOVORITE
Name

Rajh

16.06.2018 15:02

Rajh.Uvoze ove jadnike jer nema vise Mathauzena.Da im robovi rade.Sad kao migracije.A jolika im je inace kamata.Negativna. A nama pare daju po sistemu digni 100 000 vrati 300 000.Ludnica.Al to nije vazno.Kao vjera je tu vazna.

Name

Novomatic Admiral

16.06.2018 13:22

Srbija i Republika Srpska su naročiti partner Austrijske Evropske mašinerije za pranje novca Novomatic Admirala,zato su od tog dobra registrovali firme za pranje novca. U Srbiji firme su: BEO GAMING doo, ADMIRA doo i NOVO INVESTMENT doo,a u Republici Srpskoj su povezane firme NOVO RS doo i RSA GAMING doo. Sve u svemu,divan put ka Evropskoj Uniji!

ODGOVORITE
Name

Goran

16.06.2018 14:28

Sa ukidanjem viza i uvedenom avionskom linijom Teheran - Beograd, Srbija je jako, jako 'pouzdan' partner za EU

ODGOVORITE