Nekadašnji Mesijev kapiten je Partizanov Španac!

Barselonin đak, koga je Đukić upoznao u Valjadolidu, stiže u Partizan da pojača odbranu.  Đukićev novi štoper je Španac, Barsin đak! Nekadašnji fudbaler Katalonaca Mark Valijente (31) na pragu Humske.

Fudbal 15.06.2018 | 19:00
Nekadašnji Mesijev kapiten je Partizanov Španac!
Mark Valijente ime je španskog štopera koji će narednih dana pojačati Partizan. Bivši fudbaler Barselone dolazi u Humsku kao želja trenera "parnog valjka" Miroslava Đukića.

Njih dvojica dobro se poznaju još iz Španije, jer mu je Đukić dve godine bio trener u Valjadolidu, klubu u kojem je srpski stručnjak radio od 2011. do 2013, a Valijente bio igrač od 2010. Do 2015. godine.

Konačan dogovor očekuje se u toku sledeće nedelje, kada bi crno-beli trebalo da budu završeni i pregovori oko transfera desnog beka Martina Mileca iz Maribora i veznog igrača Gorana Zakarića iz sarajevskog Željezničara. 

Dovođenjem ove trojice Partizan bi kompletirao prelazni rok kada su u pitanju dolasci, jer su pre njih ugovor potpisali Nemanja Nikolić iz subotičkog Spartaka i Rikardo Gomeš, koji je u Beograd stigao iz portugalskog Nacionala.

Valijente je prošao kompletnu školu katalonskog giganta i dve sezone (2006-2008) bio je deo prvog tima Barse, ali u Primeri nije odigrao nijedan meč, dok je debi upisao u Kupu kralja.

U mlađim kategorijama nosio je čak i kapitensku traku, odnosno bio je predvodnik generacije (Sesk Fabregas, Lionel Mesi, Đerar Pike) koja će kasnije vladati španskim i evropskim fudbalom. Iz Barse je prešao u Sevilju, a zatim i u Valjadolid, gde se najduže zadržao u profesionalnoj karijeri.

Valijente je dve sezone odigrao i za izraelski Makabio Haifa, a u Partizan dolazi kao slobodan igrač iz belgijskog Eupena.

Bio je član mlađih selekcija Španije, a jednom je nastupao i za selekciju Katalonije.



Barselonin đak, bivši omladinski i mladi reprezentativac Španije, a do skoro igrač belgijskog Eupena - Mark Valijente (31), izbor je trenera Partizana Miroslava Đukića na poziciji štopera i nadomak je dolaska u redove osvajača Kupa Srbije, saznaje portal Telegraf.rs.

Centralni defanzivac treba da stigne u Humsku po izričitoj želji šefa stručnog štaba, koji je sa fudbalerom uspešno sarađivao u španskom Valjadolidu (klub se plasirao iz Segunde u Primeru), pa se otuda i rodila ideja za novom saradnjom. 

Valijente igra na poziciji centralnog defanzivca, po potrebi bez problema odrađuje zadatke i kao defanzivni vezni fudbaler, a bolje se služi desnom nogom. Odlikuju ga i dobar skok i solidna pas igra, koja je verovatno svojstvena gotovo svakom đaku iz Barsine La Masije.

Radi se o momku, koji je rođen u Granoljersu, mestu nadomak Barselone i sve što o fudbalu zna je naučio u redovima šampiona Španije u generaciji Mesija, Fabregasa, Pikea i golmana Viktora Valdesa, a pomenuti Valijente je bio - kapiten i lider u svim selekcijama do prvog tima. Ipak, u žestokoj konkurenciji najboljih igrača iz celog sveta, Valijente jednostavno nije mogao da pronađe sebe.

Bio je član Barsinog prvog tima dve godine, upisao debi u Kupu Španije i meču sa Badalonom, kada je u 46. minutu zamenio Žulijana Beletija.

Ali, pored takvih fudbalskih zvezda, koje su branile boje Barse nije dobio veću priliku da se pokaže i dokaže. Otišao je u Sevilju B u leto 2008. zatim dve godine kasnije pojačao i Valjadolid gde ga je trenirao i Miroslav Đukić. Posle pet sezona preselio se u Makabi iz Haife za koji je u dve sezone odigrao 50 utakmica i dao gol, a od prošlog leta nosio je dres belgijskog Eupena i na 33 utakmice postigao gol.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar