Uspješni odnosi Srbije i Turske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na ceremoniji otvaranja Transanadolijskog gasovoda Tanap u turskom gradu Eskišehiru da njegovo prisustvo na tom događaju predstavlja novu, vrlo vidljivu potvrdu uspješnih bilateralnih odnosa Srbije i Turske, koji doprinose kako napretku dvije zemlje, tako i zapadnog Balkana.

Svijet 12.06.2018 | 22:26
Uspješni odnosi Srbije i Turske
Vučića je na svečanosti dočekao predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan sa kojim je kratko razgovarao.

Predsjednik Srbije ocijenio je da je izgradnja Tanapa veoma važna zato što daje nadu da Jugoistočna Evropa neće ostati izolovana kada je riječ o velikim energetskim projektima i što će ovaj poduhvat poboljšati energetsku povezanost i investicionu klimu.

– Srbija želi da vidi region koji je povezan infrastrukturnim projektima, ali istovremeno da povezuju zemlje regiona sa drugim zemljama – rekao je predsjednik Vučić, prenose beogradski mediji.

On je podsjetio da svečanosti prisustvuje na poziv Erdogana, kojem je, kao i predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevom čestitao na tom projektu.

– Divimo se načinu na koji je predsjednik Erdogan uradio određene stvari za svoj narod i svoju zemlju. Pod vašim rukovodstvom Turska će imati ne samo dobre odnose sa Azerbejdžanom, već i sa Srbijom – istakao je Vučić, obraćajući se turskom kolegi.

Tanapom će iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku biti transportovan gas do Italije i Evrope, a eksperti u Srbiji se nadaju da bi i Srbija u budućnosti mogla imati koristi od tog gasovoda i priključiti se na jedan njegov dio.



(BN/Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

blbl

12.06.2018 22:04

Ne vidim nasega Baju nigde na slici. Da nije bolestan?

ODGOVORITE
Name

samuel

12.06.2018 22:52

Srbi i turci su braca

ODGOVORITE
Name

Rurska

12.06.2018 23:14

Sila je to,Turčin

ODGOVORITE
Name

Dodik

13.06.2018 03:23

Pazi ovo, Dodik i Vucic se vole, a ovaj nas drvlje i kamenje na Tursku i predsjednika, dok Se Vucko hvali dobrim odnosima i posjetama sa Turskom... pametnome dosta...

ODGOVORITE
Name

RAJNA

13.06.2018 03:37

Dobri odnosi između Vučića i Erdogana, noćna mora za Dodig Milorada. Jer , lik koji kaže da je BIH izmišljena tvorevina i da njega neinteresuje sam sebe isključuje iz ovog odnosa . To njega muči , jer Vučić je kao što bi vrh SNSD-e rakao , bitan čimbenik politike u RS , a odnos Vučić -Erdogan ruši osovinu Banja Luka-Mostar u prevodu , HDZ -sa Filijalom u RS , SNSD-e, na čelu sa Cvijanović Željkom.

ODGOVORITE
Name

Bg

13.06.2018 04:40

A Dodik nije pozvan ?

ODGOVORITE
Name

Fed

13.06.2018 05:01

Ne vidjeh Mileta na ceremoniji otvaranja gasovoda ili on ne zeli imati posla sa Turcima

ODGOVORITE
Name

Muzime

13.06.2018 05:10

Ovo je bitno dase nesto korisno radi a ne dase siri nacionalizam i mrznja.Treba zasukati rukave pljunuti u sake i poceti nesto korisno Raditi. Amerika i koreja se mogu dogovoroti a mi saka jada nesto pametujemo.Svi nas ismijavaju i prave budale od nas.Mi na balkanu trebamo imati dobrosusjedske odnose i nepetljatise u tude drzavne teritorija.Zato svak zase travu Oase.

ODGOVORITE
Name

Pipišanko

13.06.2018 07:42

Neznam zašto poljoprivrednici iz RSa ne reaguju na onako glupe izjave Dodika o Turskoj kad oni žive od izvoza mesa i poljoprivrednih proizvoda u Tursku.Zar nisu svjesni da bi stavuli "kljuc u bravu"da im nije Šarovića i naklonosti Turske ovum prostorima.Dodik čeka pogodan momenat da baci nekoliko nacionalističkih bombuša i da " nahrani"neuki puk(novi izraz pod uticaje brata Čovića)što je do sada bilo dovoljno za pobjedu.Valjda je narodu doslo iz guzice u glavu???