Počeo upis u srednje škole

U Republici Srpskoj danas je počeo upis u prve razrede srednjih škola za učenike koji imaju 60 i više bodova, dok za učenike koji imaju manje od 60 bodova prijem dokumenata počinje u ponedjeljak, 18. juna, a završava se u srijedu, 20. juna ove godine.

Republika Srpska 11.06.2018 | 12:32
Počeo upis u srednje škole
Planom upisa u prve razrede srednjih škola za 2018/2019. godinu predviđena su 11.083 mjesta. U gimnazije je planiran upis 2.204 učenika ili 19,89 odsto, a u srednje stručne i tehničke škole 8.879 učenika ili 80,11 odsto.

Za zanimanja trećeg stepena složenosti u srednjim stručnim školama planiran je upis 2.817 učenika, što je 25,42 odsto od ukupnog broja učenika planiranih za upis.

Pored junskog, učenici u Republici Srpskoj upisivaće se u prve razrede srednjih škola i u julskom roku, od 2. do 13. jula ove godine.

Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa. Učenik koji se upisuje u školu za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama može imati drugu starosnu granicu za upis u prvi razred.

Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti u najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

Učesnici konkursa podnose školi prijavu za upis, originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, diplomu “Vuk Stefanović Karadžić”, diplomu za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za zanimanje u srednjoj stručnoj školi, smjer u gimnaziji i odsjek u umjetničkoj školi, diplomu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja, te adresirani koverat sa imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs.

Škole su dužne da na svojim oglasnim tablama istaknu obavještenje o sadržaju, načinu i vremenu polaganja ispita za umjetničke škole.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Katastrofa

11.06.2018 11:36

Upis u srednje škole u Republici Srpskoj je katasrofalan.Taj ko je ukinuo prijemni ispit je uništio obrazovni sistem.Jasno je da nisu iste sve osnovne škole i da je u nekima lakše imati sve petice,a u nekim školama djeca imaju manje ocjene,a više znanja.Prijemni ispit to niveliše i taj odnos 40% na osnovu uspjeha iz osnovne škole i 60% na osnovu prijemnog ispita.Ovim sistemom đaci od polaska u osnovnu školu do prijemnog ispita za fakultet nepolažu nikakav ispit iz prethodnog znanja.Vidite da u Srbiji đaci pilažu malu maturu iz srpkog jezika,matematike i kombinovani test iz 5 predmeta(fizika,hemija,biologija,geografija i istorija) i na taj način djeca se tokom osnovne škole spremaju tokom školovanja za završni test i upis u srednju školu.Kod nas uče za ocjenu i sve zaborave(čast učenicima koji sami imaju svijest ili uz pomoć roditelja ili starijih braće i sestara uče za budućnost ).Vlasti Republike Srpske koje se kunu i medijski eksplatišu paralelne veze sa Srbijom moraju usaglasiti obrazovni sistem u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju iz više razloga.Prvo zbog kvaliteta,a drugo zbog mobilnosti jer ljudi se sele pa da djeca neispaštaju,a drugo zbog nekih jakih škola kao što je Matematička gimnazija u Beogradu koja kupi svu darovitu djecu sa prostora ex Jugoslavije.

ODGOVORITE
Name

RE Katastrofa

11.06.2018 14:31

Medalja ima dvije strane... gore navedeno je tačno, s druge strane prijemni ispit dozvoljava mahinacije tipa da se pojedinci sumnjivim kanalima dočepaju ispitnih pitanja (što u RS ne bi bilo ništa neobično) i da na osnovu toga lošiji učenici budu primljeni. Kako god, pravi učenik će imati znanje i kontinuitet. Ostali će muljati, a nije neobično i da ministar (Dane Malešević, prije 2 godine) donese odluku o novim odjeljenjima da upiše djecu svojih pulena.