Tramp i Kim na ostrvu smrti

Američki predsjednik Donald Tramp stigao je u Singapur gdje će 12. juna sa sjevernokorejskim liderom Ki Jong-unom razgovarati o denuklearizaciji korejskog poluostrva. Lideri SAD-a i Sjeverne Koreje sastaće se na ostrvu Sentosa koji ima mračnu prošlost.

Svijet 10.06.2018 | 13:27
Tramp i Kim na ostrvu smrti
Sentosa je vrhunska turistička lokacija koja ima predivne plaže, kockarnice i najbolje golf terene u Aziji, piše Guardian. Iako Sentosa znači "mir i spokoj", nekada je služio kao japanski logor za britanske i australijske zatvorenike nakon njihove predaje Japanu 1942. godine.

Osim toga, ovo ostrvo je bilo mjesto pogubljenja velikog broja Kineza koji su živjeli u Singapuru, uključujući i civile, koji su bili osumnjičeni da su učestvovali u aktivnostima protiv Japana. Ubistva su uglavnom izvedena na plaži koja je sada golf igralište s 18 rupa.

Do 1972. godine ostrvo Sentosa je bilo poznato kao "Pulau Belakang Mat" što u bukvalnom prevodu znači "ostrvo smrti s leđa" Preimenovan je nakon što je vlada odlučila ovo ostrvo pretvoriti u odmaralište.

Guardian piše da je ovo ostrvo, bez obzira na mračnu prošlost, idealno mjesto susreta Donalda Trumpa i Kim Jong-una, jer se nalazi samo pola kilometra od južne obale glavnog ostrva Singapura, nudi privatnost i osamljenost, a lako ga je i osigurati.

Portparol Bijele kuće Sarah Sanders u utorak je saopštila da će ovaj istorijski sastanak biti održan u hotelu Capella na singapurskom ostrvu Sentosa. Ranije tog dana Trump je na Twitteru napisao kako bi taj sastanak mogao biti početak novog, velikog prijateljstva.

(Klix) 

Komentari / 0

Ostavite komentar