BiH je deponija uvozne loše robe

Poznato je da mnogi proizvodi iz zemalja Evropske unije, koji se prodaju na tržištu Republike Srpske i BiH, imaju istu ambalažu, pa i cijenu, ali su lošijeg kvaliteta. Iz brojnih udruženja potrošača potvrđuju da građani kupuju raznu uvezenu robu sumnjivog kvaliteta, što se opravdava slabom kupovnom moći, po kojoj je BiH na posljednjem mjestu u Evropi.

Bosna i Hercegovina 09.06.2018 | 19:22
BiH je deponija uvozne loše robe
Meso iz Argentine, kupus iz Makedonije, kruške iz Italije, bijeli luk iz Kine…poplava proizvoda koji sa raznih strana svijeta stižu na tržište RS i BiH.

Zbog različitog kvaliteta istih proizvoda odavno postoji sukob istočnih i zapadnih zemalja članica Evropske unije. U borbi protiv dvostrukih standarda pokrenut je nov metod testiranja kvaliteta. BiH još su svezane ruke.

"Postoji razlika po pitanju kvaliteta, često se tu ističu različiti konditorski proizvodi poput čokolada i kremova, kao i proizvodi za održavanje higijene. S obzirom da BiH nije članica EU, kod nas bi to pitanje trebali pokrenuti naši predstavnici za pregovaranje sa EU", izjavila je za BN TV Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske. 

"Ako postavite standarde i propise to možete da spriječite, ali BiH za to još nije osposobljena", ocjenjuje Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine.

Vasilić ukazuje da smo mi otvoreno tržište, i naravno da ćemo dobiti robu lošijeg kvaliteta po istoj, nekada i većim cijenama nego što su u zemljama zapadne Evrope. 

Razliku u kvalitetu proizvoda, potrošači su prvo primijetili pri upotrebi raznih kozmetičkih i higijenskih sredstava za domaćinstvo, a potom su razlike uočene i u kvalitetu hrane.

"A sve se opravdava time što nam je kupovna moć mala, pa možemo da jedemo bilo šta, koristimo obuću, odjeću itd. Treća stvar pakovanje - gramaža manja, a cijene iste", kaže Vasilić. 

Vasilić ukazuje i na neusklađenost propisa oko držanja mesa.

"Za Njemačku šest mjeseci duboko zamrznuto, pa preraditi, izvesti, uništiti, a kod nas godina dana. Sigurno da ima primjera da se uvozi meso u kojima je istekao rok trajanja, odmrzne i prodaje u marketima kao svježe meso". 

Iz Inspektorata objašnjavaju da ukoliko sastav proizvoda odgovara deklaraciji, tu nema ništa sporno. Međutim, iz udruženja potrošača napominju da je važno obratiti pažnju na jezik na deklaraciji uvezenog proizvoda.

"Ako kupite proizvod u Njemačkoj ili Austriji teško da ćete naći na nekom drugom jeziku, izuzev Francuska, Švajcarska", kaže Vasilić. 

U borbi za preživljavanje većina građana BiH nema vremena za čitanje raznih deklaracija. Dubina džepa određuje šta i koliko pazariti. Zato smo po kupovnoj moći na dnu Evrope.

"Prosječnom platom pokrivate samo hranu. To je poražavajuće, pokazatelj da su građani BiH na začelju Evrope, iza Albanije", ukazuje prof. dr Miladin Jovičić, ekonomista. 

Privreda na izdisaju, životni standard nizak, ali cijene evropske. Istraživanja pokazuju da su u BiH osim mnogih proizvoda i cijene gradskog prevoza i komunalnih usluga više nego u pojedinim državama EU.

"Mi pratimo evropske trendove u svemu, kao kada biste zidali kuću, počnete od krov, a temelja nigdje", objašnjava jedan građanin Bijeljine. 

(BN)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

????

09.06.2018 18:00

Sta sad treba da sam tuzan sto smo na dnu Evrope po standardu i kvalitetu zivota? Pa to smo i zasluzili, sto sad da kukam za boljim? Dobro je i ovo. Dok ima u stomak sta da se stavi dobro je.

ODGOVORITE
Name

True

09.06.2018 18:13

BiH, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija...Rumunija, Bugarska...treći svijet!

ODGOVORITE
Name

Istina

09.06.2018 18:28

Lošiji kvalitet je prije svega kod deterdženata-praškasti i tečni, kvalitet pasti za zube,šampona i gelova za tuširanje.Kvalitet je lošiji kod konditorskih proizvoda naročito čokolada koje su sa mnogo manje kakaoa ili lješnika.Sirevi su tek posebna priča naročito oni "posni" koji su čisti margarin.Ulja su problem jer u sastavu boce maslinovog ulja je 70% sojinog ulja-GMO.

ODGOVORITE
Name

Pametni telefoni i suplja glava

09.06.2018 18:42

Krivicu trazimo u samim nama.Svi glume gospodu. Vecina nosi pametne Telefone a sto jede smece sa zapada to ga bas briga. Kad pogledam pusta sela a seljaci se strpali u grad pa makar i gladni bili onda me nista ne iznenadjuje

ODGOVORITE
Name

In

09.06.2018 19:36

Eto daj ti primjer vrati se na selo

Name

Posavac

09.06.2018 19:40

Bravo,,Posavina onako plodna zemlja,lezi napuštena.Neće niko da obradjuje zemlju,pa neka onda jedu smeće od hrane.

Name

Ljakse

09.06.2018 19:54

Nemoj tako prijatelju,nemoj makar na onog postenog seljaka a po seljacinama udri slobodno.Sta bi seljak radio kada je sve sto se uveze jeftinije od domaceg.

Name

re

09.06.2018 19:55

Svaka ti čast ! Sve potpisujem .

Name

Murija

09.06.2018 22:28

E dok je Dodo vozao traktor bila je bolja hrana.nema druge nego ga protjerati u Bakince opet.

Name

Vuper

09.06.2018 18:50

Normalno kad vlast dozvoli svu robu zadnje klase da se uvozi, samo da je jeftino da narod moze kupiti da nepomre gladan. Tako se vlast bori za narod ovo vise nelici ninasta

ODGOVORITE
Name

Zoran

09.06.2018 19:29

A jeli vas neko goni da kupujete te proizvode?Toliko dobrih i kvalitetnih proizvoda kod nas a vi trčite za uvoznim. Ako neki proizvod niko ne kupuje on će nestati iz ponude zar ne. Ako neko kupuje npr. Nutelu i placa je mnogo skuplje nego sto je plaćaju Nijemci ili ostali zapadnjaci ili Milka čokolade (a sve to po ukusu nije ni blizu onom na zapadu)to je njegov problem i onda kuka kako nema novaca.

ODGOVORITE
Name

Bas Vala

09.06.2018 19:57

Eurokrem deset puta bolji a Starkovim cokoladama i keksovima ne vidim nikakvih mana.Bolje da nisam pisao,sad moram otici uzet nesto slatko.

Name

Veganac

09.06.2018 22:08

Sami ste krivi kad kupujete otpad! Sve to imate u vasim bastama. Treba se samo malo namuciti. Sve dok ste navikli na kupovinu tih stvari, oni ce vam nabavljati taj jeftini otpad.

ODGOVORITE
Name

Bj

10.06.2018 11:39

Iz istih zemalja se uvozi i u susjedne države. Uvozilo se i za vreme bivše - ruglo od drzave (Jugoslavije). Sva postojeca roba je razdijeljena na vise klasa. Sve zavisi od debljina novčanika.

ODGOVORITE
Name

Re

21.06.2018 14:29

BiH je deponija kontejner Evrope, otpada i uvozog smeća svake vrste. Evropski otpada i divlja deponija za sve što trebna, a narodu i državi se daju krediti da bi to budale naivne kupovale. I tako nas višestruko koriste. Kad neko kupuje stan ili kola, on digne kredit od strane banke, zaspoli se na budžetu ili drža preduzeću, država diže kredit da njimu plaća platu, on digne kredit da kupu stan auto, i tako Zapad zarađujena budalama. Da ne govormo u uvoznom smeću od hrane i svim robama, To nikad nije viđeno na ovim prostorima.

ODGOVORITE