Britanci strahuju za svoje navijače u Rusiji!

Britanski poslanici izrazili su zabrinutost da bi "antibritansko raspoloženje" moglo da dovede do nasilja prema navijačima iz Velike Britanije tokom Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji. Navijači se "suočavaju sa određenim rizicima", navodi se u dokumentu Odbora za spoljne poslove britanskog parlamenta.

Fudbal 11.06.2018 | 08:00
Britanci strahuju za svoje navijače u Rusiji!
U te rizike spadaju "nasilje huligana, napadi na rasisitičkoj osnovi, homofobija, antibritansko raspoloženje i teroristički napadi", naveli su britanski parlamentarci.

Oni su izrazili zabrinutost za bezbednost britanskih navijača i izrazili žaljenje zbog toga što se Svetsko prvenstvo održava u zemlji s lošim rezultatima kada je u pitanju zaštita ljudskih prava.

Poslanici su podsetili i na mišljenje britanskog ministarstva spoljnih poslova koje nije savetovalo navijačima da ne idu u Rusiju na prvenstvo. 

Očekuje se da će oko 10.000 britanskih navijača u Rusiji pratiti prvenstvo. 

Tenzije u odnosima Velike Britanije i Rusije dostigle su vrhunac posle trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke. Britanske vlasti od marta optužuju Rusiju da je pokušala da otruje Sergeja i Juliju Skripalj, što je ona demantovala. 

London je doneo odluku da niko iz vlade ni iz britanske kraljevske porodice ne prisustvuje Svetskom kupu u Rusiji.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar