Iran dao rok od nekoliko nedjelja

Iran neće više u potpunosti sarađivati s inspektorima za atomsku energiju dok se ne riješi zastoj u vezi s nuklearnim sporazumom te zemlje i svjetskih sila, poručio je danas u Beču izaslanik Teherana u Međunarodnoj agenciji za nuklearnnu energiju (IAEA) Reza Nadžafi.

Svijet 06.06.2018 | 16:56
Iran dao rok od nekoliko nedjelja
Obraćajući se ispred mjesta gdje je održan kvartalni sastanak upravnog odbora IAEA u Beču, Nadžafi je naglasio da strpljenje Teherana da se spasi dogovor, uz evropske napore, nije neograničeno, i istakao da je Iran dao rok od nekoliko nedjelja Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji da to učine.

"Nekoliko nedjelja znači nekoliko nedjelja, a ne nekoliko mjeseci", rekao je Nadžafi.

Istovremeno je odbacio pozive IAEA da Teheran uloži dodatne napore u saradnji s inspektorima te agencije i naglasio da, iako se zastoj zbog dogovora nastavlja, "niko ne bi trebalo da očekuje da Iran primijeni dodatne dobrovoljne mjere".

"Ali, trebalo bi da naglasim, da to ne znači da će Iran sada ponovo otpočeti bilo kakve aktivnosti, koje su u suprotnosti s sporazumom. To su samo pripremni radovi", poručio je Nadžafi.

IAEA je saopštila da se Teheran pridržava svojih obaveza, ali je pozvala na "pravovremenu i proaktivnu saradnju" kako bi se obezbijedio pristup inspektorima.

Prethodno su se evropske zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom obratile visokim zvaničnicima američke administracije pismom u kojem su naglasile svoju privrženost sporazumu koji je Vašington napustio i zatražile od SAD da poštede dodatnih sankcija evropske kompanije koje posluju u Iranu.

U pismu datiranom 4. juna, evropski ministri iz Njemačke, Francuske i Britanije istakli su ključne oblasti u kojima žele izuzeće, kao što su sektor farmaceutike, zdravstvene zaštite, energetike, civilne avijacije, infrastrukture i bankarstva.

"Eventualno povlačenje Irana (iz nuklearnog sporazuma) još više bi destabilizovalo region u kojem bi dodatni sukobi značili katastrofu", naveli su ministri spoljnih poslova i finansija i jedan visoki zvaničnik EU u pismu američkom ministarstvu finansija i državnom sekretaru u koji je Rojters imao uvid.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Prijete li

06.06.2018 21:18

Ovi prijete li prijete.Gdje im je onaj u radnickom odijelu sto prijeti da ce razvaliti Izrael.Cime.Raketama koje na 80 kilometada metu lromase za 5 kilometara.Pazite se Jevreji su vrlo zajebani momci.Oni ne mase.

ODGOVORITE