Skener: Radonjić se nameće, Bleki odličan, Mitar odsječen...

"Bez panike", "nije drama", "to je normalno na pripremama" su bile reči fudbalera i selektora Srbije posle poraza od Čilea u Gracu 1:0.

Fudbal 05.06.2018 | 19:45
Skener: Radonjić se nameće, Bleki odličan, Mitar odsječen...
Naravno, poraz u prijateljskoj utakmici ne znači ništa, ali nije baš ni stvar za ignorisanje kada se desi na jednoj od samo dve provere i to manje od dve nedelje pred Svetsko prvenstvo.

Krstajić je ostao veran svojoj najavi da će izvesti kombinovan sastav na teren Merkur Arene, dao je šansu nekolicini momaka koji su prethodnih meseci i godina retko ili nisu uopšte igrali za reprezentaciju, a dok su neki opravdali očekivanja, drugi su podbacili.

Ipak, generalno gledano, najveći vidljiv problem u Gracu bio je to što se učesnik Svetskog prvenstva 13 dana pred prvi nastup na Mundijalu oslanja na golmana koji je retko branio u poslednjih nekoliko meseci i na skoro potpuno neuigran štoperski tandem i uopšte kompletnu zadnju liniju.

Dok je Stojković sa nekoliko sjajnih intervencija po ko zna koji put pomogao svom timu da ostane rezultatski u igri i opet utišao sramne povike "Mustafa" sa tribina od strane svojih "navijača", a mladi Nikola Milenković više nego solidno obavio svoj deo posla ispred njega u svom prvom nastupu za Srbiju, toliko pozitivne reči ne mogu da se nađu za ostatak tima, iako su Luka Milivojević i Nemanja Radonjić, još jedan početnik koji je igrao i pod pritiskom po nekima nezasluženog poziva, zaslužili bar prolazne ocene za svoje nastupe.

Problem je što je zatajila osovina tima, momci koji vrede na desetine miliona evra, od kojih se očekuje da korektno nose tim i kada ništa ne funkcioniše.

Slabo je funkcionisala komunikacija na desnoj strani između beka Antonija Rukavine i krila Andrije Živkovića, ali ni Žileta se našim najisturenijim igračem Aleksandrom Mitrovićem koji se u nekoliko navrata uzalud "otvarao" za završni pas.

Ništa pouzdaniji nije bio ni onaj koji nikad ne sme da omane, kapiten Aleksandar Kolarov, s kojim je selektor Krstajić često komunicirao tokom meča, ali uglavnom to nije donosilo rezultat.

Duško Tošić je bio zadužen da bude stub odbrane, ali nije uspevao da pouzdanim stavom i kontrolom lopte pogura vezni red i poveća samopouzdanje tima, što je u savremenom fudbalu često i krucijalna stvar prilikom "slamanja" rivala.

Što se tiče kreativne linije ni tu nije bilo previše inspiracije, Adem Ljajić uz podršku Marka Grujića i Milivojevića nije uspevao da stvori "prostor" za odsečenog Mitrovića.

Ulazak momaka koji će biti "iks-faktor" u Rusiji, Matića i Milinković-Savića je značajno razmrdao ekipu u drugom delu meča, bilo je najava sjajnih poteza i kombinacija koje bi mogle da donesu rezultat, ali delovali su previše nonšalantno, pa je opet izostao taj ključni i jedini bitni završni pas.

A o ignorisanju novinara, jedinog mosta između igrača i navijača zbog kojih se valjda i igra fudbal, a koji su za ovaj "bombastični" tandem biti potpuno nevidljivi, ne treba trošiti ni reč. Pre svega što dobro znamo kakve su njihove obaveze prema našim kolegama u Engleskoj i Italiji.

Ovaj meč je generalno gledano mnogo podsetio na duel sa Marokom u martu u Torinu, kada je ceo tim delovao bezidejno i nemoćno, ali što je još manje prihvatljivo ponekad i bezvoljno, ako se ima u vidu da su igrači redom najavljivali da će "ginuti" za nacinalni dres kako bi se dostojno predstavili u Rusiji. Jer očekuje se da se "gine" i u prijateljskoj utakmici, ne samo u borbi za bodove.

To možda i ne bi bilo toliko očigledno da nismo mogli upravo tu vrlinu da vidimo u igri i u stavu Čileanaca, koji će predstojeće leto provesti ispred malih ekrana kada je u pitanju Mundijal.

Iako ih ne čeka nastup na najvažnijem fudbalskom turniru koji postoji, bili su agresivniji, angažovaniji, uigraniji, konkretniji, opasniji, ambiciozniji, motivisaniji.

Summa summmarum, bilo je i dobrih i loših detalja, ruku na srce više zabrinjavajućih, bilo je problema u svim linijama tima, lopta je suviše često išla unazad umesto ka golu rivala.

Za sada ćemo ostati na onome s početka da ne treba dramiti i brinuti zbog jedne pripremne utakmice, iako ono što smo videli u Gracu nije ni naznaka za neki optimizam.

Da je najvažnije da se kroz te greške i probleme izgradi kompaktan tim i konkretna igra i da "Orlovi" budu na nivou koji se očekuje tamo gde je najpotrebnije, u Samari, Kalinjingradu i Moskvi.

Da li je ponedeljak veče u Gracu bio samo korak unazad zbog dva unapred videćemo u subotu, kada ovakva igra i pristup ne smeju da se vidi ni u promilima, jer nije Kostarika ni približno slaba kako mnogi misle.

Vladimir Stojković 7 – sa nekoliko parada sprečio 0:2 sredinom drugog poluvremena i ostavio tim u igri, kod gola nije imao šanse, posebno što mu je i saigrač Matić zasmetao prilikom šuta Maripana.

Antonio Rukavina 6 – dosta problema sa Fernandesom koji ga je potpuno sprečio da pomogne Živkoviću u napadu.

Nikola Milenković 6,5 – za debi – odličan. Pokazao je šta znači redovno igranje u Seriji A. Iako potpuno neisukusan pokazao je više nego zrelu igru ispred Stojkovića i najavio da ćemo imati pouzdanog štopera u budućnosti.

Duško Tošić 6,5 – nije opravdao pohvale koje je dobijao zbog nastupa u Bešiktašu ove sezone. Treba imati u vidu da nije ni lako biti ključni štoper samo nekoliko meseci nakon što nije ni bio deo tima, ali se svakako očekivao pouzdaniji nastup u Gracu.

Aleksandar Kolarov 6 – kapiten je često pomagao u ofanzivi, štaviše, bio često opasniji od napadača, ali on je pre svega bek, a odbrana je dosta trpela protiv Čilea zbog njega.

Luka Milivojević 6,5 – možda i najpouzdaniji u veznom redu protiv Čilea, presekao je dosta napada protiv agresivnog rivala, ali je izostao doprinos u kreativnom delu igre.

Marko Grujić 6 – sam kaže da mu je ovo bio najbolji nastup za reprezentaciju, to će vrlo lako nadmašiti u svakom sledećem. Suviše je usporavao protok lopte kada ju je imao u nogama, frustrirao sve okretanjem leđa napadu i povratnim pasovima koji su sakatili ofanzivne mogućnosti.

Andrija Živković 6 – možda i najslabija karika u prvih 45, vrlo loša komunikacija i sa "partnerom" na desnoj strani iz odbrane Rukavinom, ali i sa Mitrovićem koji je zavisio od njegovih reakcija.

Adem Ljajić 6 – malo je nedostajalo da bude asistent, ali Radonjić nije iskoristio jednu od najboljih situacija našeg tima na meču. Osim toga, još samo jedna upotrebljiva dubinska lopta, ali od njega se očekuje da konstantno "servira" šanse saigračima.

Nemanja Radonjić 6,5 – mnogi će reći ništa posebno, ali momak koji je bio možda i pod najvećih pritiskom jer ga nisu svi očekivali u ovom timu je pokazao mnogo više od drugih. Bio je najkonkretniji u završnici, koja je pokazala da mu je neophodno samo iskustvo da bude ono što se od njega očekuje još od malih nogu. To je prepoznao i Saša Ili koji ga je prilikom izmene pozdravio aplauzom. Svakako potencijalni Krstajićev "džoker" u Rusiji.

Aleksandar Mitrović 6 – potpuno odsečen od veznog reda, nije uspevao da otvori prostor saigračima, iako je odlično čuvao loptu kada ju je imao u nogama. Međutim, od njega se očekuje samo jedno – golov. Ipak, Fulamova "gol mašina" nije zapretila golu Čilea. U njegovu odbranu, poslednji je završio sezonu, a sigurno i dalje oseća posledice umora i emotivne ispražnjenosti nakon što je izborio Premijer ligu sa svojim timom na Vembliju.

Rezerve

Nemanja Matić 6 – tokom 45 minuta na terenu u drugom poluvremenu je osetno pokrenuo igru našeg tima, povezao linije, ali je zasmetao Stojkoviću prilikom gola rivala.

Sergej Milinković-Savić 6 – bio je ovo meč na kojem se očekivalo da pokaže zašto ga mediji procenjuju na 100 miliona evra. Na trenutke je delovao previše opušteno, ali je na kraju imao najbolju šansu za gol. Ipak, nije učinio ono na šta nas je navikao u dresu Lacija.

Dušan Tadić 5,5 – nije to bio igrač koji redovno asistira u Premijer ligi. Nevidljiv, nadamo se da je u pitanju samo loše veče.

Filip Kostić 5,5 – ni njegov ulazak nije uneo preko potrebnu agresivnost i prodornost po bokovima.

Milan Rodić / – tek desetak minuta na terenu nije bilo dovoljno da steknemo konkretan utisak o njegovom nastupu.

Luka Jović / – imao je još manje vremena da pokaže svoje kvalitete.

Selektor Mladen Krstajić 5,5 – niko nije očekivao da će Srbija da "melje" u Gracu, ali ono što smo mogli da vidimo je zabrinjavajuće. Kada tim ne deluje kao tim, kada nema konkretne igre i sistema, onda je selektor taj koji je jedini odgovoran. Možda je on video nešto što mi nismo, ali to će pokazati Bolivija u subotu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar