Hadžibegić: Dva kornera i najbolji smo na svijetu!

Bosanskohercegovački trener i nekadašnji član Komiteta za normalizaciju Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić za MONDO je govorio o stanju fudbala u BiH.

Fudbal 04.06.2018 | 18:45
Hadžibegić: Dva kornera i najbolji smo na svijetu!
"Komandant odbrane" Sarajeva, Betisa, Sošoa i reprezentacije Jugoslavije živi u Parizu i trenutno je bez trenerskog angažmana, a u karijeri je između ostalog bio na kratko i selektor "zmajeva".

Upravo je reprezentacija BiH bila prva tema razgovora, s obzirom da su izabranici Roberta Prosinečkog slavili u prijateljskom meču protiv Južne Koreje pogocima Edina Višće (1:3).

"Najviše mi se dopao rezultat, uvijek je dobro kad se pobjeđuje, pa makar to bile i prijateljske utakmice. Ne bih se složio da je u pitanju novi tim, to je po meni ista ekipa. Mi stalno nešto pravimo, a treba nam rezultat. Moglo bi se reći da je na meču viđena lagana dominacija Koreje, ali smo mi imali tri brza napada što je i poželjno. Naši izvori talenata su nepresušni, uvijek imamo dobro rješenje i sad to treba posložiti u reprezentaciju koja igra kvalifikacije sa ubjeđenjem da će izboriti plasman na veliko takmičenje. Vrijeme je za to, a ova pobjeda je dobar početak", rekao je Hadžibegić na početku razgovora za naš portal.

Prema njegovim riječima, ne bismo trebali da prebrzo donosimo vrijednosne sudove o "zmajevima".

"Ne bismo trebalo donositi brze zaključke, pogotovo jer Južna Koreja iako je učesnik Mundijala nije neka referenca. Treba biti obazriv kad ocjenjujemo jer često upadnemo u euforiju. Nakon dva kornera postanemo najbolji na svijetu. Ali, kažem svaka pobjeda je dobrodošla pa i na prijateljskim mečevima", dodao je strateg koji je posljednji trenerski posao imao u francuskom Valensijanu.

Hadžibegić je mišljenja da je BiH propustila veliku šansu da se etablira kao fudbalska sila u ovom dijelu Evrope poslije odlaska na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

"A mi potom ne odemo na naredna dva velika takmičenja iako smo imali fenomenalnu reprezentaciju", dodao je i složio se sa našom konstatacijom da su remi u Atini protiv Grčke (1:1) i nestvarni preokret Kipra "kumovali" propasti u kvalifikacijama.

U javnosti je ranije često kritikovao rad Fudbalskog saveza BiH i aktuelno rukovodstvo, ali odlučno odbacuje navode da je "žestoki oponent" Saveza.

"Ja sam veliki pristalica fudbala i Fudbalskog saveza BiH, tu nema nikakve dileme. Bio sam učesnik kod primanja FS BiH u UEFA i FIFA i nikako ne mogu da budem protivnik Saveza. Ali, ne mogu da se pomirim sa time da su nam stadioni prazni, da najveći derbi između Željezničara i Sarajeva okupi 3.000 ljudi. Nama Široki Brijeg na primjer igra u Krupi na Vrbasu pred 300 gledalaca. To je katastrofalno! Nijedan naš klub još nije igrao u grupnoj fazi Lige šampiona ili Lige Evrope. A o infrastrukturi da ne govorim", istakao je Hadžibegić.

Potom je svoj stav ilustrovao sa još veoma zanimljivih informacija.

"Dovoljno je vidjeti šta naši predsjednici govore u medijima, to je uz prazne tribine, najbolja ilustracija. Mijenjamo travu na 'Grbavici', a slavimo kao da je Nova godina. Ili kad mijenjamo sijalice na 'Koševu' doživljavamo to kao svjetsko čudo. To je danas događaj.S te strane sam veoma nezadovoljan jer niko ne vodi računa o tome. Ali opet kažem ja sam veliki pristalica fudbala u BiH i Saveza, ali treba da se radi pošteno i da nešto ostane iza. Kako su napredovali naši komšijski savezi iz bivše Jugoslavije?"

Hadžibegić je takođe izričito protiv čestih promjena na selektorskoj klupi "zmajeva", ali i kod klubova iz Premijer lige BiH.

"Mijenamo selektore kao što mijenjamo čarape. Samo treba konstatovati šta govore predsjednici klubova, treneri i igrači i pogledati tribine. Nema se šta tu pametovati. Na primjer, ja imam vozačku i mislim da sam dobar vozač, ali to ne znači da mogu voziti Formulu 1.Treba svako da radi svoj posao. Ako nemate iskustva iz fudbala, ne možete se ni baviti ovim poslom. To je moje mišljenje i vjerujem da imam pravo da ga kažem", zaključio je Hadžibegić.

Uskoro na našem portalu pročitajte i drugi dio Hadžibegovićevog intervjua o kojem će biti riječi o predstojećem Mundijalu u Rusiji, šansama Srbije i Hrvatske, kao i o njegovim iskustvima sa šampionata svijeta 1990. godine u Italiji, gdje je bio kapiten "plavih".

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar