Test: Švajcarci su ozbiljni, "odoljeli" i Španiji!

Načo je mogao da donese pobedu Španiji u nadoknadi vremena, ali i mimo toga ekipa Vladimira Petkovića pokazala je ozbiljnost.  Švajcarci su ozbiljni - Zomer ih sačuvao na Madrigalu, Španci se ispromašivali! Odriozola doveo Furiju u vođstvo, konačan rezultat postavio Rikardo Rodrigez.

Fudbal 03.06.2018 | 23:35
Test: Švajcarci su ozbiljni, "odoljeli" i Španiji!
Posle Brazila i Kostarike, ozbiljnu igru prikazala je i Švajcarska!

Španija je u Viljarealu vodila protiv našeg drugog rivala na Svetskom prvenstvu golom Odriozole, izjednačio je Rikardo Rodrigez u nastavku meča, a Načo je u nadoknadi vremena mogao da donese i pobedu "crvenoj furiji".

Ipak, tome se isprečila stativa... Na kraju: Španija - Švajcarska 1:1!

Odriozola je nastavio da briljira u dresu Španije i maksimalno je iskoristio poverenje selektora.

Mnogi su bili iznenađeni kada je Đulen Lopetegi odlučio da pozove fudbalera Real Sosijedada ispred nekih "poznatijih imena", ali on svakom sledećom partijom potvrđuje da se savršeno uklapa u aktuelni sistem Španije.

Tako je bilo i u 29. minutu kada je sačekao loptu na ivici kaznenog prostora, uhvatio volej, i savladao Zomera koji je bio pokviren...

"Pleli" su Španci, igrali standardno kvalitetno, ali nisu uspeli da udvostruče prednost, a publika se na momente plašila kada su zbog bolova na travi ostajali Andres Inijesta i Dijego Kosta, pa su možda i zbog toga domaći odlučili da "spuste gas".

Nije i Švajcarska...

Lepo je tekla akcija u 62. minutu kada su kombinovali kroz sredinu terena Rodrigez i Embolo, da bi lopta na kraju stigla na desni bok kod Lihštajnera. Bek je "plasirao" loptu u dalji ugao, De Hea je očajno intervenisao, a po loptu je pritrčao Rodrigez i smestio je u mrežu.

Pod ozbiljnim pritiskom bili su Švajcarci do kraja meča kada je ušao Marko Asensio i po levoj strani stvorio mnogo problema, ali je ekipa Vladimira Petkovića izdržala sve atake i odbranila se u najtežoj proveri pred Svetsko prvenstvo, pomalo i srećno zbog stative Nača.

Važno je podsetiti da Švajcarska od eliminacije na Evropskom prvenstvu, posle penala od Poljske, ima svega jedan poraz - od Portugala u poslednjem kolu kvalifikacija za Mundijal.

U tom periodu ostvarili su 13 pobeda i dva remija...

Španija se saplela i to na svom terenu protiv Švajcarske. Crvena furija je na svom terenu odigrala 1:1 protiv selekcije koja će biti rival Srbije u prvoj fazi Mundijala. Ipak, konačan rezultat ne oslikava pravo stanje stvari na terenu i Španci su zaslužili da pobede, ali jasno je da selektor Lopetegimora još malo da poradi na realizaciji. A možda je i malo sakrivao adute. Sa druge strane, Švajcarci svakako mogu da budu zadovoljni remijem sa jednim od glavnih favorita za osvajanje titule svetskog šampiona i još jednom su potvrdili da su više nego ozbiljna selekcija.

Kao što je i moglo da se očekuje, Furija je krenula svim silama napred od prvog sudijskoj zvižduka. Već u drugom minutu Tijago Alkantara je šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali je Jirgen Zomer paradom sačuvao mrežu. 

U 21. minutu Dijego Kosta proigrao je Davida Silvu, pa je i ovaj probao da sa 16 metara iznenadi golmana Švajcarske. Zomer ovaj put nije imao potrebe da interveniše jer je lopta otišla pored desne stative.

Osam minuta kasnije Španci su stigli do prednosti. Raspoloženi David Silva lepo je proigrao Alvara Odriozolu, a ovaj preciznim udarcem malo unutar šesnaesterca zatresao mrežu.

Obojica selektora su na poluvremenu malo promešala karte i delovalo je da će to Lopetegiju doneti rezultat. U 52. minutu dobru priliku imao je Andres Inijesta, ali je njegov snažan udarac otišao tik pored stative.

Švajcarci su bili u podređeni rival u većem delu utakmice, ali kako je vreme odmicalo, izabranici Vladimira Petkovića počeli su da uviđaju određene pukotine u linijama Furije.

Jedan od retkih ozbiljnih ataka na gol Davida de Hee, gostujući fudbaleri pretvorili su u pogodak. Prvo je Stefan Lihtštajner lukavom kiflom probao da iznenadi španskog golmana. On je odbranio udarac, ali je na odbitak natrčao Rikardo Rodrigez i smestio loptu na pravo mesto. 

Krenuli su od tog momenta Španci ponovo svi u napad kako bi stigli do pobedonosnog gola. A u 83. minutu su bili veoma, veoma blizu. Međutim, isprečio se golman Zomer koji je krajnjim naporom odbranio pokušaj Lukasa Vaskeza i naterao navijače Španije da mu aplaudiraju.

Poslednju šansu za drugi pogodak domaći fudbaleri imali su u prvom minutu sudijske nadoknade, ali je posle snažnog udarca Naća stativa bila saveznik Švajcarske.

ŠPANIJA – ŠVAJCARSKA 1:1 (1:0)
/Odriozola 29 – Rodrigez 62/
 
Stadion: El Madrigal
Sudija: Kovač (Rumunija)

ŠPANIJA (4-2-3-1): De Hea – Odriozola, Pike, Aspilikueta, Alba – Koke, Alkantara – Apas, Inijesta, Silva – Kosta.
Igrali su još: Asensio, Naćo, Lukas, Monreal, Rodrigo, Saul

ŠVAJCARSKA (4-2-3-1): Zomer – Lihtštajner, Šer, Akanđi, Rodrigez – Behrami, Zakarija – Šaćiri, Džemaili, Zuber – Seferović.
Igrali su još: Đuru, Drmić, Embolo, E. Fernandes, Lang, Mubanđe

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar