CG: Imperija je pala, Mornar šampion Crne Gore!

Mornar prekinuo decenijsku dominaciju Budućnosti u CG! Košarkaši Mornara novi su šampioni Crne Gore, pošto su sa 3-1 u seriji savladali Budućnost.  Crna Gora PRVI PUT ima novog šampiona: Mornar Bar! Barani savladali Budućnost u četvrtom meču finalne serije i postali novi šampioni Crne Gore.  Posle 11 godina dominacije, Budućnost predala krunu.

Košarka 31.05.2018 | 23:24
CG: Imperija je pala, Mornar šampion Crne Gore!
TOPOLICA KLJUČA: Mornar je šampion! U vitrine Ponosa Bar stigao je prvi veliki trofej! Više nego zasluženo Mornar je osvojio titulu šampiona Crne Gore.

U poslednjem, četvrtom, meču Barani su slavili sa 75:63 i tako potpuno zasluženo došli do naslova šampiona države protiv nedavno krunisanog prvaka ABA lige.

Ekipa Mihaila Pavićevića odlično je krenula utakmicu i već posle deset minuta utakmice imali su devet poena prednosti, 24:15.

Tokom druge četvrtine Mornar je samo održavao prednost, a odlično su igrali Nidam (10p) i Strahinja Mićović (9p). Nakon 2/4 rezultat na semaforu bio je 39:29.

U drugom poluvremenu Budućnost je totalno pala, Mornar je to iskoristio i na kraju slavio rezultatom, 75:63.

Mornar je ovako prekinuo dominaciju Budućnosti dugu 11 godina, odnosno od osamostaljenja su Podgoričani svake godine osvajali titulu.

Budućnost je bila JEDINI prvak Crne Gore od kada je ta država proglasila samostalnost od Srbije. Podgoričani su stekli nadimak "Vječiti prvak" osvojivši titule od 2007. do 2018. Ukupno - 11 u nizu!

Ali ta serija je prekinuta. Sjajan niz Podgoričana okončao je Mornar iz Bara, koji je trijumfovao ukupnim rezultatom 3:1.

Barani su u četvrtom meču pred svojom publikom u dvorani Toponica slavili rezultatom 75:63 (24:15, 15:14, 18:20, 18:14).

Šampion ABA lige nije uspio da zaustavi zahuktali Mornar u barskom hramu košarke. Četvrta utakmica finalne serije plej ofa Superlige bila je lišena rezultatske neizvjesnostiveć sredinom poslednje četvrtine kada se domaćin “odlijepio” na 20 poena razlike.

Mornar je u poslednjem meču sezone potvrdio da je tempirao formu upravo za bitku za titulu crnogorskog šampiona i tako trofejom okončao sezonu za pamćenje.

Čudo se dogodilo! Mornar je postao šampion Crne Gore i tako okončao 11-godišnju dominaciju podgoričke Budućnosti koja je bila jedini prvak od osamostaljenja. Sjajnu sezonu Barani su krunirali u svojoj hali Topolica pobedom od 75:63 za konačnih 3:1 u finalnoj seriji.

Derek Nidam još jednom je na maestralan način predvodio Mornar kojem je ovo prvi trofej u klupskoj istoriji. Tako je ekipa Mihaila Pavićevića na sjajan način zaokružila sezonu u kojoj je debitovala i u plej-ofu Jadranske lige. U crnogorskom kupu stigla je do finala a u FIBA Evropa kupu do četvrtfinala.

Barani su potpuno zasluženo stigli do titule, a uspeli su u potpunosti da otupe glavnu oštricu ekipe Aleksandra Džikića, tandem Nemanja Gordić – Nikola Ivanović.

Mornar je vodio od početka do kraja utakmice, više je želeo pobedu, dok je Budućnost delovalo umorno, tromo i na momente je čak igrala nonšalantno.

Budućnost je posle trojke Kajla Lendrija prišla na samo tri poena zaostatka (49:46), ali se onda razgoropadio Nemanja Vranješ i ubacio dve trojke. Pogodio je i Rajli Ros za plus 11, ali je goste trojkom u životu održao Gibson.

Sve dileme domaći su rešili sredinom poslednje deonice kada su brzom igrom i zahvaljujući dobrom šutu za tri poena, odnosno dominaciji Uroša Lukovića pod košem otišli na velikih plus 16 (68:52). Posle toga sve je samo bila stvar rutine za Mornar koji definitivno predstavlja pravo osveženje na regionalnoj košarkaškoj sceni.

Ipak, kao u Srbiji i u ostalim zemljama regiona, titula nacionalnog šampiona ne donosi ništa osim prestiža. Oba tima su od ranije sigurni učesnici Jadranske lige za sledeću sezonu, Budućnost se trijumfom u regionalnom takmičenju izborila za Evroligu, a Mornar osvajanjem četvrtog mesta za učešće u Evrokupu.

Izvor: B92/mondo.rs/mondo.me/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar