Usvojen rebalans gradskog budžeta

Skupština grada Banjaluka usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju rebalansa gradskog budžeta za ovu godinu od 146,2 miliona maraka, što je povećanje za 12 miliona maraka u odnosu na prošlogodišnji budžet. Iz gradske uprave obećavaju nova komunalna i infrastrukturna ulaganja, dok gradska opozicija smatra da grad Banjaluka troši previše novca na administraciju i da se taj trend mora zaustaviti.

Republika Srpska 30.05.2018 | 21:35
Usvojen rebalans gradskog budžeta
U obrazloženju nacrta rebalansa gradskog budžeta navedeno je da se najveći dio povećanja odnosi na sredstva ostvarena prodajom gradskih obveznica u iznosu od 6,2 miliona maraka i dio iz prošlogodišnjeg suficita. Gradska uprava uvjerava da će 146 miliona iz gradske kase biti raspoređeno na brojne kapitalne projekte na području grada.  

 „Od emisije obveznica ide pet kapitalnih projekata juče smo uveli radnike u sportsku dvoranu prvu poslije 44 godine i ako ne bude žalbi u narednih 15 dana možemo uvesti izvođače i na zeleni most, i za prva tri kraka Crnog vrela nakon toga ide se u imovinske postupke za ulicu Kralja Aleksandra Karađorđevića i za završetak istočnog tranzita od ovog nastavka  do zelenog mosta“, uvjerava Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Obećana je izgradnja i novih vrtića, novih vodovodnih sistema ali i rekonstrukcija osnovnih i srednjih škola, uključujući Tehničku i Elektrotehničku školu. Budžetki novac biže uložen i u saobraćajnice, dok će se oko 700 000 maraka iskoristiti za poboljšanje opremljenosti vatrogasne jedinice.

"Banjaluka je zauzela bitan kurs i to razvojni kurs. Svi smo se usaglasili da u narednom periodu stvaramo nove prihode u pogledu jačanja privrednog ambijenta“, ističe Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada.

Gradska opozicija kategorično je protiv rebalansa budžeta jer se, kako tvrde, previše novca troši na administraciju, kreditno zaduženje grada i prepakivanje prethodnih kredita što će opet, kad se svedu računi, doći na naplatu građanima Banjaluke.

"To prepakivanje dovodi do 2039. godine za povrat sredstava pa možete zamislit gdje se onda nalazite, stalno su prisutne obveznice, kada se priča o investicijama ili potencijalnim investicijama koje se prenose iz jedne u drugu godinu uvijek vezuje se za kredite i ta prepakivanja“, smatra Budimir Balaban, predsjednik kluba Sloboda.



BN TV

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BOBA

30.05.2018 20:02

PAPAK GLAVNI ZATO JE I OTIŠAO U PAPKE.NJEMU SADA SVE ODGOVARA. ŽIVIMO U AMBIJENTU POLTRONA, POTRČKALA ,ULIZICA, PRELETAČA.MISLE DA SU BITNI A NE ZNAJU KAKO SU OMRAŽENI, ODVRATNI, GADLJIVI I DA NE NABRAJAM.SRETNO NARODE.

ODGOVORITE
Name

Za bobu

31.05.2018 20:41

Ako treba bobo dacu ti za ljekove vidimda ti, treba.

ODGOVORITE
Name

re

01.06.2018 09:40

Lijekovi Bobi? Pa šta je slagala? Dojučerašnji najveći opozicionar i kritičar (pogledaj na Internetu predizborne govore i pljuvanje po vlasti), odjednom visokopozicionirani u poziciji (vlasti). Takvi se u žargonu nazivaju "papci". A zna se i autor tog naziva.

Name

Željka Cvijanović

01.06.2018 11:28

Molim vas da se imenujem kad me citirate.