Testovi: Debi Manćinija - pobjeda! Francuzi lijepo izgledaju!

Debi Manćinija - gol Balotelija! Italija bolja od Saudijske Arabije. Francuska sigurna protiv Irske, Portugal remizirao sa Tunisom.  Nije loše za početak: Italija jeste nova, ali je Baloteli stari! Na selektorskom debiju Roberta Mančinija Azuri savladali Saudijsku Arabiju - 2:1.  Prvi Petlovi u supi završe, ali ovi Dešanovi lepo izgledaju! Lagano zagrevanje Francuza protiv Republike Irske na Sen Deniju - 2:0 (2:0).  Portugal bez Ronalda ko kralj bez krune! Od 2:0 do 2:2 protiv Tunisa.

Fudbal 28.05.2018 | 23:40
Testovi: Debi Manćinija - pobjeda! Francuzi lijepo izgledaju!
U St. Galenu Roberto Manćini debitovao je na klupi Italije, koja je s 2:1 bila bolja od Saudijske Arabije.

Mario Baloteli je poziv u reprezentaciju proslavio golom u 21. minuti, a umjesto njega je u 58. ušao Andrea Beloti, koji je povisio na 2:0 deset minuta kasnije.

Saudijci su preko Al Šehrija u 72. minuti postigli utješni gol, a do kraja je ostalo 2:1 za Azure.

Nova Italija - stari Mario Baloteli. Povratak napadača Nice u državni tim nije mogao da prođe bolje. Em je dao gol, em su Azuri pobedili, em je tek promovisani selektor Roberto Mančini udario prvu recku, a usput održao obećanje da će podmladiti tim, pa 2:1 protiv Saudijske Arabije na kontrolnom meču u Sent Galenu vrede više od rezultata.

Razume se, nisu Arapi odgovarajući takmac, međutim, poljuljanog samopouzdanja što ne idu na Mundijal, prvi put bez dugogodišnjeg kapitena Đanluiđija Bufona, četvorostrukom svetskom prvaku baš ovako nešto je bilo potrebno. Da udahne vazduh posle kraha u baražu sa Šveđanima.

Italijane je na neutralnom terenu do vođstva doveo Mario Baloteli. U prvoj utakmicu još od Mundijala u Brazilu - pošto su ga prethodni selektori uporno ignorisali - Super Mario je pokazao kvalitet i rezantnim udarcem sa distance u 20. minutu postigao 14. gol za reprezentaciju. Ovo mu je bila 34. utakmica, što je sasvim dobar učinak i potvrda da sa Mančinijem odlično sarađuje, kao što je bio slučaj u Interu i Mančester Sitiju. Više golova od Balotelija, od aktivnih igrača, imaju samo Danijele De Rosi (21) i AlbertoĐilardino (19).

Baloteli je u 58. minutu zamenjen, umesto njega je na teren kročio Andrea Beloti i samo devet minua kasnije pokonio se glavom na drugoj stativi na centaršut Žoržinja s desne strane. Već tad je postalo jasno da će Italijani slaviti, pa su se malo opustili, morao je Donaruma u istom napadu dvaput da ih spašava, a onda se u 72. minutu na sredini terena okliznuo Davide Zapakosta, sa gola istrčao čuvar mreže Milana, Al Šehri ga zaobišao i postigao utešni gol za Saudijce. Nedovoljno da pokvari Mančinijevdebi, koji je tek drugi od poslednjih osam italijanskih selektora koji je slavio na premijeri.

Italija je igrala u sledećem sastavu: Donaruma - Zapakosta, Bonuči, Romanjoli, Krišito (od 88. De Šiljo) - Florenci (od 57. Bonaventura), Žoržinjo, Pelegrini (od 73. Verdi) - Politano, Insinje (od 84. Kjeza), Baloteli (od 58. Beloti).

Početnih 11 činili su najmlađi tim Italije (prosek 26 godina i osam dana) još od novembra 2010. I to nešto govori. A koliko stvarno mogu pokazaće nam 1. juna u Nici protiv Francuske i tri dana kasnije u Torinu sa Holandijom.



Francuska je na stadionu "Stade de France" pitanje pobjednika riješila već u prvom poluvremenu.

Vođstvo od 2:0 su donijeli Olivije Žiru u 40. i Nabil Fekir u 44. minutu. Pored odlične predstave mladog Kilijana Mbapea, koji je imao velika ovlaštenja u igri, utakmicu je i obilježio drugi gol Francuske.

Fekir je šutirao, a golman Kolin Dojl je "boksovao" loptu i ubacio je u sopstvenu mrežu.

I puleni Didijea Dešana upalili su večeras motore, a za zagrevanje Galskih Petlova na Sen Deniju bila je zadužena Republika Irska, stari rival sa kojim imaju neraščišćene račune još od onog famoznog gola uz pomoć ruke Tijerija Anrija u baražu pre nekoliko godina.

Prkosni Irci nisu večeras bili raspoloženi za rat i borbu, delovali su kao tim koji je došao da odradi ovaj prijateljski meč i verovatno uzeli lepu kintu dok su glumili sparing partnera selekciji koja se sprema za okršaje sa Danskom, Peruom i Australijom na Mundijalu u Rusiji. Zato su se od prvog minuta branili protiv agresvnih Francuza koji su slavili sa 2:0.

U odsustvu Pogbe i Grizmana, koji su sedeli na klupi, glavnu reč su vodili večeras Korentin Toliso i Nabil Fekir, a posle izvesnog vremena jalovih napada vezista Bajerna ušao je u prvu šansu u 38. minutu, kada je zamalo bio neprecizan. Sjajnu šansu u 40. minutu propustio je Žiru glavom posle kornera, ali se iskupio koji sekund kasnije posle novog udarca iz ugla kada je iz blizine ćušnuo loptu u mrežu za 1.0.

Rezultatski ovaj meč je bio rešen u poslednjem minutu prvog poluvremena, a Nabilu Fekiru je golman Irske pomogao da postavi konačan rezultat. Realno, obrukao se 32-godišnji čuvar mreže ostrvljana Kolin Dojl, kao Karijus pre nekoliko dana kada mu je šutirao Bejl sa distance. Sam je utrao loptu u mrežu...

Još jednu dobru šansu početkom drugog poluvremena propustio je Žiru, a onda je usledio pljusak koji je totalno uništio uživanje svima, kako navijačima na tribinama tako i igračima obe reprezentacije na terenu.

Teren je bio potpuno potopljen vodom pa su i jedni i drugi proveli drugo poluvreme u iščekivanju kraja utakmice. Važno je bilo da se niko ne povredi, pa ne čudi što je bilo malo prilika u završnih pola sata igre. Uostalom, uverite se i sami, nakon što je Francuzima u kontri lopta stala u bari pred golom rivala, glavni sudija Bugarin Kabakov odlučio je da svira kraj.

Francuska je večeras nastzupila u formaciji 4-3-3 u sastavu: Mandanda - Sidibe (od 83. Pavar), Rami, Umtiti (od 64. Kimpembe), Mendi (od 63. Lukas) - Toliso (od 77. Pogba), N'Zonzi, Matuidi - Mbape (od 77.Dembele), Žiru, Fekir (od 64. Grizman).

Portugal je u Bragi remizirao s Tunisom (2:2) bez Kristijana Ronalda, koji je dobio nekoliko dana odmora.

Andre Silve i Žoao Mario su nakon 35 minuta igre donijeli Portugalu dva gola prednosti, ali je Badri u 39. minuti smanjio na 2:1, da bi Ben Jusef u 64. postigao gol za konačnih 2:2.

Znali smo i više puta konstatovali poslednjih godina. Večeeas je samo stigla još jedna potvrda - Portugal bez Kristijana Ronalda ne liči na onaj moćan, šampionski Portugal. Imali su aktuelni šampioni Evrope 2:0 protiv Tunisa, kontrolisali igru i grabili ka pobedi u prvom od tri pripremna meča pred Mundijal u Rusiji, ali u nastavku je usledio veliki pad u njihovoj igri i gosti su uspeli da izbegnu poraz - 2:2. 

Portugalcima je ovo drugi vezani loš rezultat u prijateljskim utakmicama, pošto su u martu poraženi od Holandije sa 0:3. S druge strane Tunižani su nastavili niz nepobedivosti. Oni su poslednji put izgubili još pre godinu i tri meseca...

Četa Fernanda Santoša povela je pogotkom Andrea Silve u 22. minutu susreta. Lepo je sa boka posle niza driblinga centrirao Kvarežma, a dosta osporavani napadač Milana tukao glavom neodbranjivo. Na 2:0 povisio je sjajnim šutem van kaznenog prostora Žoao Mario samo 12 minuta kasnije. Ali da nisu došli samo da sparinguju u Bragi gosti su pokazali u smiraj prvog dela, kada je Anis Badri smanjio na 1:2. 

Konačan rezultat, ispostavilo se, postavio je Ben Jusuf u 64. minutu, a prethodno je zbog ofsajda poništen treći pogodak Portugala.    

Pokušali su domaći do kraja da dođu do pobede, ali vidljivo je bilo da su energetski bili istrošeni, što je potpuno razumljivo stanje samo nekoliko dana po okončanju klupskih obaveza. 

Za Portugal su od prvog minuta igrali: Antoni Lopes, Rikardo Pereira, Pepe, Ruben Dijas, Gereiro, Vilijam Karvaljo, Žoao Mario, Adrijen Silva, Bernardo Silva, Kvarežma, Andre Silva. U igru su ušli: Mario Rui, Manuel Fernandes, Hoze Fonte, Gonsalo Guedeš, Sedrik Siareš i Žoao Mutinjo. 

Podsetimo, Portugalci su u Rusiji u grupi sa Španijom, Marokom i Iranom, dok je Tunis u društvu Paname, Engleske i Belgije. 



Prijateljske utakmice:

Portugal - Tunis 2:2 (2:1)
/Silva 22, Mario 34 - Badri 39, Ben Youssef 64/

Italija - Saudijska Arabija 2:1 (1:0)
/Baloteli 21, Beloti 68 - Al Šeri 72/

Francuska - Irska 2:0 (2:0)
/Žiru 40, Fekir 44/

BiH - Crna Gora 0:0

Turska - Iran 2:1 (1:0)
/Tosun 6, 50 - Dedžagah pen. 92/

Nigerija - DR Kongo 1:1 (1:0)
/Trost-Ekong 15 - Malango Ngita 78/

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar