Ispravljajte palac da spriječite čukalj

Ukoliko ste genetski predodređeni za pojavu čukljeva ili nosite uske cipele sa visokom potpeticom, trebalo bi da nosite silikonske separatore.

Zdravlje 28.05.2018 | 10:53
Ispravljajte palac da spriječite čukalj
UKOLIKO ste genetski predodređeni za pojavu čukljeva ili nosite uske cipele sa visokom potpeticom, trebalo bi, kad god je to moguće, da nosite silikonske separatore koji razdvajaju palac od ostalih prstiju i tako sprečite pojavu i razvoj ovog deformiteta stopala. Ipak, pre nego što počnete da nosite ove posebno dizajnirane proteze, savet je da kod ortopeda utvrdite da li je zaista reč o čukljevima ili samo o specifičnom obliku stopala.

- Dijagnostika prisustva čukljeva najčešće podrazumeva uzimanje podataka o faktorima rizika, detaljan pregled stopala, ispitivanje stopala pri osloncu i hodu, rendgensku dijagnostiku sa merenjem različitih uglova vidljivih na snimcima - kaže dr Duško Spasovski iz Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica". 


- Nakon toga se primenjuje lečenje koje, u zavisnosti od uočenog uzroka, stepena deformiteta, uzrasta pacijenta kao i trajanja tegoba, može da bude neoperativno ili operativno.

U JAPANKAMA KAO NA ŠTIKLAMA
Ako su i dobre za čukljeve, sa japankama je neophodan oprez jer fizijatri i reumatolozi tvrde da su ove popularne papuče štetne za zdravlje. Naime, kada hodamo u japankama, jače stežemo i grčimo nožne prste kako nam one ne bi skliznule i na taj način menjamo način hoda i držanja celog tela. Opterećenje za stopalo je podjednako kao i kada hodamo na sedam santimetara visokim potpeticama. Kratkoročne posledice hodanja u japankama su bolovi u peti, potkolenicama, uganuća zglobova i povrede nožnih prstiju, a dugoročno može doći do fraktura i hroničnih upala tetiva, gležnjeva, kolena i leđa. Međutim, nisu ni sve japanke toliko loše. Kvalitetnije su one koje nisu potpuno ravne, jer noga u njima čvršće stoji, a bolje je i kad su remenčići širi. Najgore su japanke u kojima stopala šetaju levo-desno.

Doktor Spasovski objašnjava da iako jedino operacijom čukljevi mogu trajno da se uklone, ova metoda je uvek poslednji izbor i primenjuje se kada je deformacija izrazito naglašena, bolna i otežava normalno kretanje. Dakle, prvo rešenje su silikonski separatori, a potom ako se tegobe pogoršavaju, sledi nošenje ortoza, koje po principu poluge "vuku" palac suprotno čuklju.

- Za pojedine pacijente silikonski separatori su trajno ili višegodišnje rešenje koje ih oslobađa tegoba i sprečava dalje krivljenje zgloba palca - priča dr Spasovski. 

- Njihova prednost je u tome što su lagani i mekani, pa mogu stalno da se nose. Suprotno njima, za veće tegobe su proteze koje deluju na principu poluge i pacijent može da ih nosi samo kada miruje. Na tržištu se sve češće mogu naći i modeli sa kojima može i da se korača.

Naš sagovornik kaže da, dokle god separatori i proteze na principu poluge sprečavaju progresiju deformacije čuklja i nema konstatnog bola, ovaj način lečenja daje rezultate. U suprotnom neophodno je operativno lečenje.

Inače čukljevi su najčešći oblik deformiteta stopala koji je karakterističan za ženski pol. Iskrivljenost velikog prsta stopala upolje često je praćeno i poremećajima ostalih delova stopala, kao i bolom. Medicina je došla do saznanja da osim genetike na pojavu čukljeva utiču pojedine reumatske bolesti, kao i povrede stopala, a naročito neodgovarajuća obuća.

- Žene koje vole da nose visoku potpeticu preventivno, protiv formiranja čukljeva trebalo bi da nose papuče koje odvajaju veliki prst od ostalih, popularne "japanke" - tvrdi dr Spasovski. 

- U Japanu je za 15 odsto manja učestalost pojave čukljeva u odnosu na ostatak sveta, a razlog je upravo u ovoj tradicionalnoj obući.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar