Ipak 12. juna za istim stolom?

Predsjednik SAD, Donald Tramp, izjavio je da i dalje razmatra održavanje samita sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong-unom 12. juna u Singapuru i dodao da razgovori u vezi s tim napreduju veoma dobro, prenosi Rojters.

Svijet 27.05.2018 | 10:15
Ipak 12. juna za istim stolom?
"Ide veoma dobro u vezi sa samitom sa Sjevernom Korejom. Napreduje fino. Tako da razmatramo 12. jun i Singapur. To se nije promijenilo. Tako da ćemo videjti šta će se desiti", kazao je sinoć Tramp u Bijeloj kući.

Kim je na jučerašnjem iznenadnom sastanku sa predsjednikom Južne Koreje Mun Džae-inom da ima "čvrstu želju" za održavanje mogućeg samita sa SAD 12. juna u Singapuru, saopštila je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Kim i Mun su, kako se navodi, vodili detaljne razgovore, a dogovorili su se da održe razgovore na visokom nivou 1. juna, prenio je Rojters.

Mun se sastao sa Kimom kako bi razgovarali o mogućem predstojećem Kimovom samitu sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, saopšteno je prethodno iz Munovog kabineta.

Ovo bio drugi međukorejski samit u posljednja dva mjeseca, a sastanak je održan nešto severnije od teško militarizovane granice u popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Munov kabinet je objavio da su se sastali radi razmjene mišljenja kako bi se utro put samitu Sjeverne Koreje i SAD.

Južnokorejski zvaničnici su naveli da će Mun danas objaviti šta je ishod dvočasovnog sastanka sa Kimom.

Izgledi da će se održati samit između SAD i Sjeverne Koreje povećali su se nakon što je američki predsjednik Donald Tramp rekao da Vašington ima "veoma produktivne razgovore" sa Pjongjangom o tome da se, ipak, održi samit 12. juna u Singapuru.

"Imamo veoma produktivne razgovore s Sejjvernom Korejom o ponovnom zakazivanju samita koji, ako se desi, verovatno će biti u Singapuru istog datuma, 12. juna, a ako bude neophodno, biće produžen", naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Magazin "Politiko" objavio je da se tim, koji čine 30 zvaničnika Bijele kuće i Stejt departmenta, priprema za odlazak u Singapur kasnije ovog vikenda.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar