Kukasti krst na Titovoj ploči

Kukasti krst i neprimereni grafiti ispisani su na spomen ploči bivšeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u Kumanovu u Makedoniji.

Region 26.05.2018 | 12:44
Kukasti krst na Titovoj ploči
Incident se dogodio u noći između četvrtka i petka, tj. 25. maja koji se u bivšoj SFRJ obeležavao kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza.

Iako se SFRJ raspala pre više od četvrt veka, građani bivših republika okupljaju se toga dana da odaju počast bivšem predsedniku i to uglavnom oko obeležja koja su podignuta i još uvek postoje u pojedinim gradovima širom nekadašnje Jugoslavije. 

Incident je osudio gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, koji je od nadležnih službi zatražio da se počinioci pronađu i kazne. 

"Nije prvi put da se skrnave spomenici iz perioda Drugog svetskog rata. Takva nečovečna dela neće nas onemogućiti da negujemo tradiciju narodnooslobodilačkog rata i Josipa Broza Tita, koji je predvodio borbu protiv fašizma, najvećeg zla čovečanstva i koji su nam omogućili da danas živimo u miru i slobodnoj i nezavisnoj Republici Makedoniji", napisao je Dimitrevski. 

Osim gradonačelnika ovaj incident osudili su i građani Kumanova, koji su takođe tražili privođenje počinilaca, preneli su makedonski mediji.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Turboskara

26.05.2018 11:52

Mogu oni pisti šta hoče al što ih je taj čovjekTamanijo nanjeo im je takav udar da se ni do dan danas nemogu oporaviti.A i ovo su neki fašisti na baterije.

ODGOVORITE
Name

STA DRUGO,

26.05.2018 13:13

Nece mu valjda staviti krst sa 4 C.

Name

Makedonci

26.05.2018 15:17

Pa sta hoce ti Makedonci.On ih je stvorio kao jos jednu vjestacku naciju.Taj je Srbe okruzio sa mnogo nadri nacija da nas grickaju ko pirane.

Name

Kneževo

27.05.2018 15:55

Pa to i jeste njegov znak, pod njim se borio sa hitlerom protiv Srba u prvom svjetskom ratu.

Name

Re Turboskari

27.05.2018 19:45

A ti si vala osto dobro udaren da ti nema oporavka Turbulane,ha,ha,ha...